NIEUWSClearaudio

Clearaudio Concept platenspeler

Het Duitse Clearaudio heeft met haar Concept een ogenschijnlijk eenvoudige platenspeler op de markt. Maar niets is minder waar: deze platenspeler koppelt schoonheid aan kwaliteit en innovatie. Bovendien won de speler diverse prijzen. Tijd om `m eens uit te lichten. 

Stel, je bent net afgelopen weekend naar het North Sea Jazz Festival geweest. En het was weer als vanouds. Kom je thuis en wil je nog even nagenieten. Dus je doet weer eens een greep naar die stapel oude jazz-platen, die ergens op zolder flink stof staat te verzamelen. Eenmaal weer beneden gekomen, ontdek je tot je schrik dat je helemaal geen platenspeler meer hebt. Daarvoor in de plaats is een moderne streaming audio installatie gekomen. Maar daar heb je nu even niks aan, terwijl je nog met al dat vinyl in je handen staat. Tijd om die ouderwetse vinylplaten de deur uit te doen? Of toch op zoek gaan naar een nieuwe pick-up? Kies je voor de laatste optie, neem dan de Clearaudio Concept eens in overweging (kies je voor het eerste: laat het dan even weten…).

De Clearaudio Concept is een bedrieglijk eenvoudig uitziende platenspeler en eentje die alles aan boord heeft. Plug-en-play heet dat dan: de platenspeler is al voorzien van toonarm en element. Nog even over dat uiterlijk. Het is een ‘no-nonsens’ uitvoering te noemen. Vandaar waarschijnlijk ook de naam Concept: een platenspeler met zo weinig mogelijk toeters en bellen en zo strak mogelijk vormgegeven in – voor een platenspeler- opvallend zwart. Het design doet enerzijds een beetje jaren ’70 aan met de ronde hoeken van de draaitafel. Anderzijds sluit ze door diezelfde vormgeving moeiteloos aan bij de producten van Apple. Als je de Concept zou opstellen naast bijvoorbeeld een Apple TV kun je nog denken dat ze uit dezelfde (design-) fabriek komen.

De Clearaudio Concept is uitgerust met een friction free magnetic bearing tonerarm. Een bewegende magnetische cartridge maakt de platenspeler compleet. Alle onderdelen van de Clearaudio Concept zijn volledig afstelbaar waardoor deze platenspeler volledig aan je wensen aan te passen is. De Concept is een draaitafel met snaaraandrijving. Dat is tevens het enige element dat je nog dient te ‘installeren’, dus in die zin is hier nog niet helemaal sprake van plug-en-play. Eenmaal uit de kartonnen verpakking dien je de elastieken riem nog wel om het subplateau (waar de motor in zit) heen te leggen. Vervolgens kun je dan kiezen tussen drie verschillende aandrijfsnelheden: 33, 45 of 78 toeren (voor die oude jazz-platen, weet je wel). Na het laten zakken van de naald op het vinyl kan het feest los gaan. En kun je wellicht vaststellen welke van de twee beter klinkt: Miles Davis op vinyl of toch die highress-download. De Clearaudio Concept heeft een adviesprijs van €1099,- euro.

Kijk ook eens op onze Vinyl Special Page.


EDITORS' CHOICE