NIEUWS

Streamen geen bedreiging voor downloadmarkt

Redactie HiFi.nl | 24 maart 2012 | Fotografie

Wie denkt dat de legale downloadmarkt lijdt onder on-demand-streaming, heeft het mis. Dat blijkt uit onderzoek van Nielsen Broadcast Data Systems.

De LA Times meldt deze week dat het aantal muziekdownloads stabiel blijft, ondanks een stijging van het aantal muziekstreams. Dat blijkt uit cijfers van Nielsen. On-Demand-Streaming diensten als Spotify, Rhapsody, Muve, MOG en Rdio bieden muziek veelal gratis of goedkoop aan en worden steeds populairder. Zo populair dat het bekende Amerikaanse tijdschrift Billboard sinds kort een top 100 van de populairste On-Demans streaming muziek kent. Er werd zelfs een recordaantal gestreamde muziek behaald: wel 494 miljoen tracks in een week tijd in maart van dit jaar.

Toch tast die populariteit de downloadcijfers niet aan. Cijfers van Nielsen laten zien dat in 2012 tot nu toe zeven procent meer digitale nummers verkocht werden dan in 2011. Na kerst nam het aantal muziekdownloads zelfs met twintig procent toe, terwijl de streamingactiviteit met datzelfde percentage afnam. Te verklaren door de vele iTunes/Amazon-cadeaukaarten die met kerst over de toonbank gingen. Ook al gaat het hard met streamen, de correlatie tussen downloaden en streamen onbreekt. Mensen die menen dat streamen het einde van het downloadtijdperk aangeeft, hebben het volgens Nielsen vooralsnog dus mis. 

Nielsen meet sinds 2005 hoeveel er door consumenten wordt gestreamd. Door een samenwerking met Billboard komt deze info nu onder andere in een Billboard HOT 100 terecht. Ook GfK Dutch Charts wil nog dit jaar nog streamingaantallen in zijn overzichten gaan opnemen.

Lees in het artikel `Streaming for dummies` alles over Spotify en het streamen van muziek


EDITORS' CHOICE