NIEUWSOnkyo

Onkyo A-9000R

Redactie HiFi.nl | 10 november 2011 | Onkyo | Importeur: Vogel’s Consumer Benelux

De afgelopen weken stelden we de nieuwe home cinema versterkers van Onkyo al aan je voor, de TX-NR1009, 3009 en 5009. Om die serie aan te vullen hebben we ook informatie binnen over de A-9000R, Onkyo’s nieuwe geïntegreerde stereoversterker.

De Onkyo A-9000R is onderdeel van een nieuwe Reference serie hifi-componenten, en heeft daarom een aantal overeenkomsten met bijvoorbeeld de M-5000 versterker. Beiden hebben bijvoorbeeld AWRAT en quad push-pull versterking. Net als de P-3000R voorversterker heeft de A-9000 bovendien Amphenol AES/EBU digitale connectors. Ook heeft deze nieuwe versterker een 192kHz/24-bit Wolfson DAC in huis. Een totaaloverzichtje van de eigenschappen vind je onderaan dit bericht.

Dat klinkt allemaal heel goed, maar het mag nog wel even uitgelegd worden natuurlijk. AWRAT staat voor Advanced Wide Range Amplifier Technology, waar onder meer het Dynamic Intermodulation Distortion Reduction Circuitry (DIDRC) en High Instantaneous-Current Capability (HICC) onderdeel van zijn. Het eerste voorkomt vervorming van het geluid en vermindert ruis, terwijl de tweede ook bedoeld is om vervorming tegen te gaan, door ieder circuit individueel op de voeding aan te sluiten.  De gecombineerde onderdelen van AWRAT verhogen dus de kwaliteit van de audioweergave. Daarnaast heeft de versterker logischerwijs diverse digitale ingangen, waaronder een USB-poort voor streaming vanuit een PC. Een unieke feature, aangezien je geen aparte DAC nodig hebt (die vind je immers geïntegreerd). Extra gemak!

Quad push-pull daarnaast zorgt voor een optimale efficiency, terwijl twee extra transistors voor ieder kanaal in het zogeheten ‘quad push-pull’ design voor extra versterkingsvermogen zorgen. Wat de A-9000R echt bijzonder maakt overigens, is de mogelijkheid de versterker in vier verschillende configuraties in te stellen, afhankelijk van hoe je de versterker in het systeem wenst te integreren. Precies de soort doorontwikkelde technologische veelzijdigheid waar een audiofiel vrolijk van wordt.

MERK

EDITORS' CHOICE