NIEUWSPrimare

Primare op High End 2011

Op de High End München waren zoveel merken en importeurs aanwezig dat we snappen dat het lastig is juist dat ene merk waar je meer over wilde weten in het showverslag terug te vinden. Daarom hebben we hieronder het stuk over Primare op de High End uitgelicht: 

Op de stand van Primare komen we weer een Nederlander tegen. In dit geval Siemen Algra die sinds een paar jaar werkzaam is bij Primare in Zweden.

Primare introduceert in München de i22 en de cd22. Met een advies verkoopprijs van 1250 euro per component uiterst betaalbaar. Voor een kleine meerprijs (340 euro) kan de versterker voorzien worden van een DAC-insteekmodule. Deze module heeft een optische ingang, een coaxiale digitale ingang en een USB-ingang, wat de standaard uitvoering dus drie extra ingangen bezorgt. Via de USB kunnen signalen tot 24/96 aangeboden worden, de optische en de coaxiale ingangen verwerken resoluties tot 24/192. Leverbaar vanaf eind juni 2011.

Primare BD32 - (c) M&M4Media

En dan worden we meegenomen naar de nieuwe blu-ray speler van Primare, de BD32. Zoals zoveel blu-ray spelers gebaseerd op de bekende Oppo speler. “Laten we eerlijk zijn: de kwaliteit van de Oppo speler is uitstekend. Zeker de beeldkwaliteit. Daar hebben we weinig aan veranderd. Alleen de PCB voor het videogedeelte is identiek aan de originele Oppo, alle andere PCB’s en de voeding van de speler is pure Primare technologie.”

Primare audioboard - (c) M&M4Media

Een opengewerkt exemplaar toont inderdaad haast uitsluitend Primare printplaten. Alleen verstopt onder het audioboard (rechtsboven op de foto) zien we een kleine printplaat met Oppo opdruk. Ook het loopwerk is ongewijzigd gebleven. We kunnen dus spreken over een echte Primare blu-ray speler. Het is goed te zien dat ze bij Primare zo open zijn over de herkomst van de basisspeler. Op het internet kan die Oppo relatie al snel een eigen leven gaan leiden. Deze openheid van zaken kan dat onmiddellijk ontkrachten. 

Nog een leuk nieuwtje is een streaming board voor de I32. Deze wordt achterin de versterker gestoken, waardoor je versterker meteen ook een streamer wordt. Veel aandacht wordt er door Primare besteed aan de user-interface en de iPad/iPhone App. Ook aan een Android App wordt al gewerkt. De eerste indruk die de streamer op ons achterlaat is zeer positief. Als we een Primare I32 zouden hebben hoefden we geen twee tellen na te denken over deze (zeer betaalbare) update!

MERK

EDITORS' CHOICE