NIEUWS

Nieuwe speelfilms via Youtube pay-per-view?


Redactie HiFi.nl | 30 augustus 2010

Google is in onderhandeling met de grote filmstudio’s om op Youtube een eigen pay-per-view kanaal op te kunnen zetten. Het gaat in eerste instantie alleen om de Amerikaanse markt, vanwege complexiteit rond eigendoms-, distributie- en uitzendrechten in Europa en de rest van de wereld. Later moet het kanaal mondiaal gaan operereren. Dat meldt de Financial Times.

Veel nieuwe televisies beschikken al over een internetaansluiting, waardoor consumenten
via het toestel op Youtube of bijvoorbeeld iTunes kunnen komen. Internetbedrijven lijken dus op het punt te staan een stuk van de markt van tv-zenders, videotheken en telecombedrijven in te nemen.Vorig jaar sloot Youtube al een overeenkomst met CBS, Sony en MGM om oudere filmproducties te tonen binnen de
Movies-sectie. Daar zijn inmiddels complete films gratis in HD te bekijken. De nieuwe gesprekken, over nieuwe films, zouden al maanden lopen. Ook Apple is al lang in onderhandeling met de filmstudio’s om films in iTunes te kunnen afspelen.

De filmstudio’s zijn met Google (eigenaar van Youtube) in gesprek vanwege het mondiale bereik. Daarnaast is samenwerking met Google interessant omdat de studio’s via een direct distributiekanaal hogere marges kunnen boeken dan via een distributiekanaal met meerdere tussenpartijen. Tenslotte is Google er als geen ander toe in staat grote volumes internetverkeer naar de films te loodsen.

EDITORS' CHOICE