NIEUWS

Spotify beschikbaar in Nederland

Redactie HiFi.nl | 19 mei 2010

Hallo Nederland” opent het blog van Spotify. Sinds dinsdag is de populaire muziekdienst, zoals beloofd, ook in ons land beschikbaar. Spotify biedt gratis online toegang tot maar liefst 8 miljoen tracks, maar toch sloot het het Zweedse bedrijf een akkoord met Buma/Stemra over de afdracht van vergoedingen voor de muziek.

Nederland is na het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Frankrijk, Zweden, Noorwegen en Finland het zevende land waarin de dienst toegankelijk is. Spotify is met Last.fm de belangrijkste muziekdienst die nummers `streaming` aanbiedt. De vier major platenlabels Sony, EMI, Warner en Universal en veel onafhankelijke labels doen - voorlopig in ieder geval - mee met de dienst, die door velen wordt gezien als het antwoord op het illegaal kopiëren en downloaden van muziek.

Gebruikers kunnen via Spotify de tracks niet downloaden, maar wel online – legaal – beluisteren. Je word zo geen eigenaar van de muziek, maar kunt deze wel delen met vrienden die ook zijn aangemeld bij Spotify. Gebruik maken van de muziekdienst kan via de computer: Spotify draait op alle Mac- en Windows-systemen. Hiervoor moet je wel een iTunes-achtig programma downloaden. Ook is Spotify mobiel te gebruiken op iPhone, iPod Touch en Android-telefoons.


Foto: Screenshot van de Spotify software

Bedrijfsmodel
Via een link bij de muziek kan een nummer worden gedownload tegen betaling, maar het verdienmodel van Spotify gaat een stap verder. Er zijn drie soorten lidmaatschappen mogelijk: Open, Unlimited en Premium. Gebruikers die gratis naar muziek willen luisteren maken gebruik van de Open-variant, waar banners en audioboodschappen tussen nummers door verschijnen. Deze gratis gebruikers kunnen maximaal 20 uur per maand luisteren. Voor vijf euro per maand kun je als Unlimited-lid onbeperkt en reclamevrij naar de muziek luisteren. Premium kost 10 euro per maand en biedt ook offline luisteren naar playlists, mobiele toegang en een hogere audiokwaliteit: een bitrate van 320 kbps in plaats van 160 kbps.

Buma/Stemra
Een eerder bericht vanuit Buma/Stemra dat Spotify dinsdag nog niet online kon omdat er nog oneffenheden zouden zijn met betrekking tot de rechtenafdracht bleek ongegrond. Kort voor de lancering was er toch een akkoord. Over de duur van die overeenkomst en de hoogte van de vergoedingen wil Buma/Stemra niets kwijt, maar er is volgens woordvoerster Antoinette de Ridder rekening gehouden met het bedrijfsmodel van de dienst, die een bepaald percentage afdraagt van de inkomsten uit advertenties en abonnementen. De Ridder vindt het erg belangrijk dat dit aanslaat. Spotify betekent namelijk een nieuw legaal alternatief voor muziekpiraterij op de Nederlandse markt. Waar Spotify in andere landen overigens deals heeft gesloten met grote internetproviders of mobiele operators is daar in Nederland voorlopig geen sprake van.


EDITORS' CHOICE