NIEUWS

Kleine reuzen - publicatie week 8


Marc Brekelmans | 25 februari 2010

Regelmatige lezers zullen weten dat ik jarenlang actief de hoofdredactie heb gevoerd over HiFi.nl. Het afgelopen jaar ben ik echter voornamelijk bezig geweest met onze nieuwe website Muziek.nl en het magazine Hifidelity (binnenkort komt de vierde editie uit). Beide erg leuke projecten die nagenoeg al m`n tijd opslokten. Maar eerlijk gezegd mis ik af en toe HiFi.nl wel. Niet dat ik er niks van mee krijg hoor, ik ben nog steeds bijna dagelijks met HiFi.nl bezig. Alleen het rechtstreekse contact met importeurs, winkels en lezers was ik het voorbije jaar verloren. Maar deze week mocht ik weer eens volop in de wereld van audio en video duiken. Op uitnodiging van Philips was ik twee dagen in Barcelona om hun internationale press-event bij te wonen. Een beknopt verslag van het event vind je vandaag op HiFi.nl.

Marantz` Brand Ambassador Ken Ishiwata zit al weer heel wat jaartjes op het oude honk: 30 jaar om precies te zijn. En speciaal voor dit jubileum mocht hij twee bijzondere cost-no-object producten ontwikkelen. Maar Ken en Marantz hebben niet voor niets een uitstekende reputatie op weten te bouwen met hun value-for-money producten: Ishiwata ging dus niet voor een onbetaalbaar systeem, maar bleef juist dicht bij de filosofie van Marantz. Het resultaat is een geïntegreerde versterker en een sacd-speler onder de naam KI Pearl, en met een verkoopprijs van ruim onder de 3000 euro per stuk. In absolute zin nog steeds erg kostbaar, maar daar krijg je wel ongelooflijk veel voor terug. 

Verder hebben we deze week een test van de kleinste Totem luidsprekers: de Totem Arro. Jan de Jeu was aardig onder de indruk van deze kleintjes met hun grootse geluid en noemt ze “een luidspreker voor de ware muziekliefhebber.” En dat is precies wat ontwerper Vince Bruzzese altijd wil bereiken met zijn luidsprekers. Missie geslaagd kunnen we concluderen.

Van een heel andere orde – maar ook weer een kleintje – is de benjamin van de Geneva familie. Een uiterst fraai vormgegeven iPod systeem met een verrassend groot geluid (hè, schreef ik dat ook al niet bij de Totem Arro?). René van Es beweert zelfs dat hij minstens drie maal groter klinkt dan zijn fysieke afmetingen doen vermoeden.

Kortom: deze week veel kleintjes die tot grootse dingen in staat zijn.

Met vriendelijke groet,
Marc Brekelmans

Deze week nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Marantz PM KI Pearl 
Ken Ishiwata is in 2009 dertig jaar aan de firma verbonden, en viert dat op gepaste wijze met een persoonlijk kado aan de liefhebbers van zijn werk. Want naast Brand Ambassador is Ishiwata natuurlijk ook de bepalende persoon bij de klankmatige afstemming van Marantz apparatuur.

Totem Arro 
In het internationale hifi wereldje kom je als recensent interessante, charismatische figuren tegen en soms zijn die ook nog aimabel. Vince Bruzzese is zo iemand. Uiteraard moet ook hij met zijn luidsprekers een boterham verdienen. Maar wat hem kenmerkt is niet zijn commerciële, maar veeleer zijn menselijke en muzikale kant.

Geneva Sound System Model S 
Met het uitbrengen van een Model “S” heeft Geneva Lab uit Zwitserland een ijzersterke troef in handen, die perfect aansluit bij de reeds langer bestaande grotere modellen. "Small is beautiful" zal men hebben gedacht na het uitbrengen van de types XXL, XL, Large en Medium.


Achtergrondartikelen

Philips Press-event 2010
Ieder jaar nodigt Philips de wereldpers uit voor een presentatie van de nieuwe producten en innovaties van het merk. Dit jaar mochten de leden van de pers hun koffers in het luxe en nagelnieuwe Hespreria Tower hotel in Barcelona uitpakken. Ook HiFi.nl was tijdens dit evenenment aanwezig.

Het Nieuwe Luisteren deel 3: Foobar2000 en XXHighend 
Nu Foobar2000 is geïnstalleerd en de eerste cds zijn geript naar een folder als D:\Muziek kan het instellen van de afspeel parameters beginnen. Als eerste moet de vraag hoe we gaan luisteren beantwoord worden. Gaan we gebuik maken van de geluidskaart in de computer of van de mogelijk om de USB uitgang te gebruiken.

Ayre Acoustics KX-R, een technisch verslag Deel 2 
In samenwerking met importeur Audiac presenteren wij u een tweetal bijzondere zgn. White Paper`s (een document met een informatieve of educatieve inhoud welke bedoeld is om de lezer op de hoogte te brengen van oplossingen voor bepaalde problemen, en/of de technische achtergronden bij het vinden van die oplossingen - red.). Het betreft de bijzondere versterkingsproducten van het Amerikaanse merk Ayre uit de X-R serie.

Mythen en Misverstanden 22: Oud = Uit
Niet alleen in de modewereld, ook in de klanksferen wordt alles wat nieuw en onbekend is door velen gezien als revolutionair en het onderwerp van menig forumdiscussie op het hindernet. Werkelijk innovatieve en hoogwaardige producten verdienen het om besproken maar vooral beluisterd te worden. Dergelijke introducties gaan in de audiowereld echter niet zelden gepaard met een merkwaardig neveneffect, namelijk het onmiddelijk `downgraden` van tot dan toe alom gerespecteerde apparatuur.


Filmrecensie

24 City (DVD-film) 
In Chengdu, de hoofdstad van de Chinese provincie Sichuan, wordt het oude complex van fabriek 420 ontmanteld om plaats te maken voor een luxe appartementencomplex, 24 City. In een reeks van negen interviews, monologen meer, doen betrokkenen geordend van oud naar jong verslag van de geschiedenis, waarin het persoonlijke en het productiewerk in de militaire vliegtuigindustrie onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. In de handen van meesterfilmer Jia Zhang-ke wordt dit materiaal pure poëzie.

EDITORS' CHOICE