NIEUWSSharp

Sharp bouwt gigantische LCD-fabriek

Redactie HiFi.nl | 04 februari 2010 | Sharp

(ingezonden mededeling)

Sharp beschikt sinds oktober 2009 in Sakai, Japan, over de modernste en ecologisch meest geavanceerde LCD-fabriek ter wereld. In ’s werelds eerste tiende generatie LCD-fabriek produceert Sharp LCD-schermen op basis van moederglasplaten met een formaat van meer dan 9 m2. Met het creëren van nieuwe productiemogelijkheden reageert Sharp op zowel de aanhoudende wereldwijde groei op de LCD TV-markt als de stijgende vraag naar professionele LCD-monitoren.

Na een bouw van bijna twee jaar en een totale investering van ongeveer drie miljard euro is er met de voltooiing van de nieuwe LCD-fabriek in Sakai een nieuw tijdperk voor Sharp ingeluid. De LCD-pionier is het eerste bedrijf ter wereld in staat om LCD-panelen te vervaardigen uit glasplaten van de tiende generatie van 2,88 x 3,13 meter en deze te verwerken tot LCD-schermen voor TV’s en professionele monitoren.

De glasplaten afkomstig uit Sakai zijn 70 procent groter dan de achtste generatie moederglasplaten die worden gebruikt in Sharp’s Kameyama II-fabriek. Met een maximale jaarlijkse capaciteit van 72.000 glasplaten is Sharp met deze fabriek in staat jaarlijks 13 miljoen LCD TV-schermen te produceren met een diameter van 40-inch (102 cm). “Met de start van de productie reageren wij op de sterk toenemende vraag naar geavanceerde LCD-technologie,” aldus Hiroshi Sasaoka, CEO van Sharp Electronics Europa. “In Sakai beschikken we over de know how en de capaciteit voor de productie van onze huidige AQUOS LED-serie met LCD-schermen van de nieuwste generatie. Hiermee kunnen we onze technologische koppositie verder verstevigen,” vervolgt Sasaoka.

Tevens vindt de productie van LCD-schermen voor Sharp’s nieuwe professionele monitor PN-E601 in Sakai plaats. Dankzij de efficiënte productie zijn deze schermen met een diameter van 60-inch (152 cm) tegen een zeer aantrekkelijke prijs verkrijgbaar en leveren ze tegelijkertijd een uitzonderlijk hoge beeldkwaliteit. Deze 60-inch LCD-monitoren worden officieel gepresenteerd tijdens de ISE 2010, die van 2 tot en met 4 februari plaatsvindt in de RAI te Amsterdam.

Het productiecomplex in Sakai biedt met zijn 1,27 miljoen vierkante meter tevens ruimte aan Sharp’s fabriek voor dunnefilm zonnecellen, die in maart 2010 in gebruik wordt genomen. Het complex beschikt al over een LED-verlichtingssysteem: het geheel wordt verlicht door middel van meer dan 100.000 energiebesparende LED´s (light-emitting diodes). Tevens worden er op alle fabrieksdaken zonnepanelen van 18 megawatt geïnstalleerd voor de levering van een groot deel van de benodigde elektriciteit. ”Dit onderstreept zowel onze koppositie op het gebied van LCD-innovatie als onze ambitieuze claim om een Environmental Advanced Company te zijn,” verklaart Sasaoka.


EDITORS' CHOICE