NIEUWS

3D, Hype of Hosanna? – Publicatie week 4

Redactie HiFi.nl | 28 januari 2010

Als er de afgelopen weken één ding duidelijk werd is het wel dat 3D momenteel aan een onstuitbare opmars bezig lijkt te zijn. Het succes van `een bepaalde tekenfilm met blauwe hoofdrolspelers` (en nee, dan bedoel ik niet De Smurfen) neemt letterlijk en figuurlijk onaardse vormen aan, en op de CES buitelden televisiefabrikanten over elkaar heen in de haast om 3D producten voor de thuisgebruiker aan te kondigen.

Van een hype is dus zeker sprake, maar tussen de hosannageluiden door klinken steeds vaker verstandige kanttekeningen die een beetje in de verdrukking dreigen te raken door alle focus (sorry, inkoppertje) op de spectaculaire visuele aspecten van die ene film en de dwingende wijze waarop de consument de zoveelste technologische ontwikkeling krijgt voorgeschoteld. De vraag die daarbij opkomt zou kunnen zijn: zijn we er klaar voor, en willen we het eigenlijk wel?

Daarom leek het ons een goed idee om de zaak eens wat beter tegen het licht te houden, de pro`s en contra`s op een rijtje te zetten, en een artikel te publiceren waarin met wat meer afstand naar het verschijnsel 3D wordt gekeken zónder gekleurde of polariserende bril. Daarvoor maken we vandaag voor het eerst gebruik van de journalistieke diensten van Rob Nijman, van wie we in de nabije toekomst beslist nog meer gaan horen. Wat de voorlopige conclusie over 3D is mag u overigens zelf bepalen, wij reiken u slechts de overwegingen aan.

In het kader van onze Netwerkspecial (nog een weekje en dan staat-ie online, volgens de laatste update van onze programmeur) bekijkt gastauteur Henk Peters vandaag hoe een Playstation 3 van Sony zich staande houdt als netwerkspeler. De PS3 is namelijk niet alleen een game-console, maar speelt ook zeer goed Blu-ray af, en kan streaming audio en video weergeven. Dus als u alleen spelletjes wil spelen koopt u maar zo`n draagbaar ding.

Afgelopen zondag was de eerste Dag van het Vinyl. Daar hebben we u genoeg over verteld de afgelopen weken, dus details over de insteek zal ik u besparen. Ik volsta met de mededeling dat het een gezellige en succesvolle dag was die wat ons betreft zeker een vervolg verdient. Dieter van de Bergh was er ook, en zijn verslag leest u vandaag.

De Kef Reference 205/2 luidsprekers mochten een tijdje op onze redactie logeren, en onze vernieuwde kennismaking met dit Britse merk was verrassend en luisterrijk.

Verder natuurlijk weer een bijdrage van Kilian Bakker in de rubriek Mythen en Misverstanden, en vier muziek- en filmbesprekingen. Vanuit een donkergrijs en spekglad Tilburg groet ik u. Veel leesplezier, en tot volgende week.

Max Delissen
HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Kef Reference 205/2
De Reference modellen van de Engelse luidsprekerfabrikant KEF behoren al sinds de eerste generatie tot de audiofiele bovenklasse. Liefhebbers weten dat deze serie van het Britse merk altijd bijzondere luidsprekers oplevert, van uiterst hoogwaardige monitorluidsprekers tot enorme vloerstaande modellen, vaak voorzien van aparte technische en akoestische oplossingen en immer het neusje van de zalm op het gebied van geluidsweergave. 


 

Sony`s Playstation 3 als mediacenter
Het idee dat een gameplatform breder inzetbaar was, dan voor het spelen van spellen ontstond relatief vroeg. Al relatief kort na de introductie van de eerste xbox. Een game console die voor zijn tijd over indrukwekkende specificaties beschikte. Microsoft maakte het makkelijk voor softwareontwikkelaars om programma’s voor de xbox te ontwikkelen.


Achtergrondartikel

3D - Hype of Hosanna?
Weinig recente ontwikkelingen in de filmwereld worden zo uitgebreid gevolgd en belicht als de onstuitbare opmars van Avatar, het spectaculaire 3D-epos van James Cameron. Vrijwel dagelijks vind je in de media berichten over de verwikkelingen rond het baanbrekende project, waarbij de aandacht vooral uitgaat naar de techniek achter de film en de peilingen rond de meest recente box office cijfers. 

Dag van het Vinyl - het verslag
Hoe lok je vinylfanaten zo snel mogelijk je tent binnen? Geef de eerste bezoekers gewoon een bijzondere vinylsingle kado. De driehonderd gelimiteerde splitsingles (met tracks van The Use of Ashes en DeWolff) die te verdelen waren onder de eerste bezoekers van De Dag van het Vinyl in 013 waren in no time weg. Onder de vroege vogels natuurlijk ook de traditionele koopjesjagers, die hun slag wilden slaan op de platenmarkt.
Mythen en Misverstanden

Mythen en Misverstanden 19: perfect Forever
Perfect sound forever... de originele claim voor de Compact Disc. Deze terecht omstreden claim valt feitelijk uiteen in twee delen; perfect en forever. Perfect is veel definitiever onderuit gehaald dan het tweede deel van de claim.       


Muziek- en filmbesprekingen

David McAlmont & Michael Nyman - The Glare (CD)
Het is in feite een gebrek aan succes dat aan het eind van de vorige eeuw David McAlmont en ex-Suede gitarist Bernard Butler bij elkaar brengt. Het duo produceert slechts een redelijk succesvol album plus een plaat met left-overs voor Butler besluit met een andere Suede dissident; Brett Anderson in zee te gaan.   

Pandora`s Box (DVD film)
Het gestresste leven van twee zussen en een broer wordt verstoord als ze een telefoontje krijgen. Hun moeder, achtergebleven in een bergdorp aan de Zwarte Zee, is verdwenen. Onder voortdurend gekibbel wordt de lange tocht door Turkije volbracht. Moeder Nusrat wordt gevonden op een berg en meegenomen naar de stad, waar al snel duidelijk wordt dat ze flink aan het dementeren is.

Effi Briest (DVD film)
De afdeling ellendige vrouwenlevens in de wereldliteratuur. Effi Briest van Theodor Fontane is qua reputatie vergelijkbaar met Anna Karenina, Eline Vere en Madame Bovary. Het boek stamt uit 1894 maar verrassend fris van taal en psychologisch inzicht. Fassbinder maakte in 1974 een even tegendraadse als geslaagde verfilming, met een scherpte die in de nieuwe versie van Hermine Huntgeburth ver te zoeken is. 

Elvis Costello - My Aim Is True (LP)
Het is altijd leuk om één van de meest gewaardeerde albums aller tijden op een hoogwaardige manier te kunnen beluisteren. Gelukkig is de vinylminnende gemeenschap weer een juweeltje van een reissue rijker, met dank aan de kunsten van MoFi. 


EDITORS' CHOICE