NIEUWSNAD

NAD M2 de komende weken leverbaar

Redactie HiFi.nl | 03 december 2009 | NAD

(ingezonden mededeling)

Enkele maanden geleden hadden we de primeur en mochten we de NAD Masters Series M2 testen. Nu kondigt importeur AND Benelux aan dat het apparaat de komende weken leverbaar wordt bij geautoriseerde NAD dealers.

Er wordt al lange tijd naar de M2 uitgekeken, en door de wereldwijde interesse zal de verkrijgbaarheid de eerste maanden wel beperkt zijn.

[nadM2]

De Masters Series M2 is eigenlijk een Digitaal naar Analoog converter maar dan met 250 Watt uitgangsvermogen. Dit maakt dat de M2 wezenlijk verschilt van vrijwel elke andere versterker die foutief als `digitale versterker` aangeduid wordt. Het gaat daarbij om z.g. `Klasse D` versterkers waarbij het signaal als analoog PWM signaal versterkt wordt, niet digitaal. Bij de NAD Masters Series M2 blijft het signaal vanaf de ingang tot aan de luidspreker-klemmen wel volledig in het digitale domein.

Dit, samen met andere innovaties maken dat de vele stappen van bron tot luidspreker bij een conventioneel systeem overgeslagen kunnen worden: De D/A converter van de CD speler, de ingangstrap en volumeregelaar van een voorversterkertrap, driver stage, eindtrap, etc. Daarbij moet ook alle bekabeling in ogenschouw genomen worden. Bij de M2 volstaat het om een digitaal signaal aan te sluiten (bv. digitale uitgang van een CD speler) waarna het signaal volledig digitaal blijft tot de luidspreker aansluitingen. Met het overslaan van al deze stappen blijft het signaal in z’n pure vorm intact.

Volgens NAD wordt nieuwe technologie te vaak alleen omwille van het nieuwe uitgebracht. Uiteindelijk gaat het om het eindresultaat: een zo perfect mogelijke weergave. De ingenieurs van NAD vonden de conventionele Klasse D technologieën klankmatig onvoldoende om een echt alternatief te vormen voor de traditionele Klasse A/B versterker. Met de introductie van de Masters Series M2 wil NAD laten zien dat de DDFA (Direct Digital Feedback Amplifier) technologie een echte sprong vooruit is.

Geïnteresseerden kunnen het `White Paper` (in het Engels), waarin de bijzondere DDFA technologie nader toegelicht wordt hier downloaden.

Prijs en beschikbaarheid
De M2 wordt de komende weken leverbaar. De adviesprijs bedraagt 5995 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE