NIEUWS

Tot later en welkom terug – Publicatie week 30

Redactie HiFi.nl | 23 juli 2009

Morgen begint de vakantie voor Regio Zuid, en dat betekent dat heel het land dan officieel vrij heeft. Nou ja, de scholen in elk geval. Veel werkende ouders plannen hun twee of drie (vier voor de zeer gefortuneerden) weken vrij in de periode dat de kinderen bijkomen van het voorgaande schooljaar.

Op de kroostrijke redactie van HiFi.nl betekent dat zes weken gehalveerde bezetting, als de verschillende afdelingen per toerbeurt mensen naar bestemmingen in binnen- en buitenland zien vertrekken (ik mag over drie weken...). Dat betekent ook dat we de waakvlam iets lager moeten draaien. Het is ondoenlijk om met de helft minder mensen hetzelfde werk te willen verzetten.

Het aantal nieuwe artikelen in de wekelijkse publicatie zal tijdelijk wat afnemen, maar we hebben voor wat voorraad gezorgd, dus wees niet bevreesd!

Vandaag leest u bij ons over de nieuwe Cambridge Audio “One” alles-in-een cd-receiver met iPod dock, een artikel van Theo Wubbolts dat eerder verscheen in HVT.
Een compact apparaat met een grote uiterlijke en innerlijke charme, zo blijkt.

En vandaag beleven we ook de terugkeer van het illustere auteursduo Henk en Marja, die in de beginjaren van HiFi.nl een belangrijk stempel op de content drukten. Naar aanleiding van een bijzonder concert op  De Doelen lente hifishow 2009 spraken zij met vibrafonist Frits Landesbergen en percussionist/drummer Jeroen de Rijk. Over hun muzikale samenwerking, en over de ontwikkeling van de bijzondere vibrafoon waar Landesbergen op speelt.

Het eerste deel van dat artikel publiceren we vandaag, de andere helft volgt over twee weken, in combinatie met een bijzondere muzikale verrassing.

En daar laat ik het even bij voor vandaag. Ik wens iedereen die komend weekend aan een welverdiende vakantie begint een paar uiterst plezierige weken toe. Zonder al te veel vakantieperikelen, het is wel de bedoeling dat we uitgerust terugkomen, nietwaar?

Tot later!
Max Delissen
HiFi.nl

Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Cambridge Audio `One` - "One for all, all for one?"
Bij de naam ‘One’ dacht ik onmiddellijk aan de term die de drie musketiers, in de gelijknamige film uit 1993, op gezette tijden bezigden: zie aanhef. En staan de drie musketiers symbolisch voor de drie functies van deze ‘One’: versterker, radio en CD-speler, de vierde functie iPod-station van de ‘One’ staat dan voor d’Artagnan.


Achtergrondartikelen

Baileo - Een bijzondere muzikale samenwerking
Voor Baileo is 2009 een bijzonder jaar. Baileo? Wat is nu weer Baileo? Baileo is voluit Baileo Music Productions en dit verklaart al een beetje waarom u dit stukje hier leest. Tien jaar geleden besloten Frits Landesbergen en Jeroen de Rijk de handen ineen te slaan en ‘voor zichzelf’ te beginnen. Frits is een begenadigd vibrafonist en drummer en Jeroen is een percussionist in hart en ziel. Ze kennen elkaar voor het oprichten van Baileo al 15 jaar en gedurende die tijd spelen ze regelmatig samen.

De Grammofoon - Hoofdstuk 5.3 - Ruisbronnen
Voordat we dieper ingaan op de details van ruisberekeningen aan versterkerschakelingen en het ontwerpen van ruisarme versterkers, moeten we een paar termen beschrijven die vaak worden gebruikt bij het specificeren van de ruiseigenschappen van de versterker.


Tip

Digitale Omnivoor
In een eerdere weektip werd het onderwerp `dedicated CD transport` aangehaald voor muziekliefhebbers die enkel CD`s draaien. Maar wat nu als men zowel CD`s als SACD`s, DVD`s, DVD-A`s en BluDisc, oftewel BD (Blu-Ray Disc) wil afspelen?


Muziek- en filmrecensies

Sonic Youth - The Eternal (CD) 
Sonic Youth weet steeds nieuwe generaties muziekliefhebbers aan zich te binden met een uiterst consistent en inmiddels gigantisch oeuvre. Van vernieuwing is al jaren nauwelijks sprake, maar Thurston Moore, Kim Gordon, Lee Ranaldo, Steve Shelley en de nieuwe bassist Mark Ibold (vroeger van Pavement) blijven hun unieke sound perfectioneren. Dat is op het eerste album op het Matador label niet anders.   

Flamingo Nights Ibiza volume 1 (CD)
Fedde le Grand, Funkerman en Raf Jansen richten in 2004 het onafhankelijke platenlabel Flamingo Recordings op. Tijdens het Amsterdam Dance Event in 2007 wordt het partyconcept Flamingo Nights voor de eerste keer gepresenteerd en in de zomer van 2009 zal het succesvolle concept in één van de beste clubs ter wereld; Pacha (Ibiza) worden uitgerold.

Slumdog Millionaire (DVD-film)
Hoe tover je een voor een groot publiek toch tamelijk onaantrekkelijk thema als de armoede in Indiase sloppenwijken om in een box-office succes dat zowat alle Oscars wint? A. Door vals te spelen, B. Danny Boyle is een genie, C. Hij heeft gewoon mazzel, D. Het was voorbestemd. Moeilijke vraag. Zullen we een hulplijn inschakelen? Who Wants To Be A Millionaire in Mumbai.

Youssou N`Dour I Bring What I Love (DVD-film) 
Een documentaire over de enige echt wereldberoemde popster uit Afrika. De film draaide in de Nederlandse filmhuizen en is nu op DVD uitgebracht. Na een uitvoerige kennismaking met deze enigmatische griot, een soort Afrikaanse minstreel, bewaarder en verteller van mondeling overgebrachte tradities en geschiedenis, gaat de film vooral over de totstandkoming en nasleep van zijn album Egypt, verschenen in 2004.

Vicky Cristina Barcelona (DVD-film)
Vicky en Cristina, twee knappe Amerikaanse vriendinnen, zitten tijdens een zomer in Barcelona in een restaurant te eten als hun gesprek onderbroken wordt door een uiterst viriele kunstschilder. Zonder schroom nodigt Juan Antonio (Julio Bardem) de dames uit hem in zijn vliegtuig te vergezellen voor een weekend in Oviedo, waar hij ze in alle opzichten zal verwennen. De serieuze Vicky (Rebecca Hall) reageert woest, maar Cristina (Scarlett Johansson) ziet het avontuurtje wel zitten.

The Visitor (DVD-film)
Walter Vale is zo ongeveer het tegengestelde van het gemiddelde hoofdpersonage in een speelfilm. Uitgeblust universitair economiedocent, de saaiheid zelve, een weduwnaar die zijn depressie koestert en het liefst met rust gelaten wordt. Hij moet echter invallen voor een collega en een presentatie houden op een congres over een artikel waaraan hij helemaal niet meegeschreven heeft. In New York wacht hem echter een verrassing.

I Am From Titov Veles (DVD-film)
De aanhoudende stroom van interessante films uit het Balkangebied bevestigt de stelling dat kunst goed groeit op een basis van trauma’s. Vertellen is daarvoor een goed middel tot verwerking. Teona Mitevska komt uit Macedonië, en maakte eerder indruk met How I Killed a Saint, waarmee ze meedeed in de Tiger Award competitie van het Filmfestival Rotterdam. Veles is een dorp dat lang de naam van dictator Tito als voorvoegsel droeg.

Frozen River (DVD-film)
Zijn er mensen die nog altijd in de Amerikaanse droom geloven? Frozen River is een thrillerachtig sociaal drama waarin het Amerika getoond wordt waarin alleen overleven telt. De gokverslaafde echtgenoot van Ray, een afgetobde moeder van twee zoons, is er vandoor met het geld dat als aanbetaling voor een nieuwe woning bedoeld was. De film toont hoe zij zich tracht te redden uit een onmogelijke situatie.


EDITORS' CHOICE