NIEUWS

Pink Floyd technicus helpt Nederlandse band

Max Delissen | 12 juni 2009

De Groningse band Nemesea gaat in Purmerend een live concert in surround spelen, en krijgt daarvoor onder meer hulp van een voormalige Pink Floyd geluidsman.

De Gothic Rock band Nemesea werd in 2006 in één klap wereldberoemd (in elk geval in heel Nederland) door als eerste act 50.000 dollar binnen te slepen op Sellaband, de ook in ons land bedachte website waar een band door het verzamelen van (betalende) `believers` cd-opnames kan winnen.

Aan ondernemingsgeest ontbreekt het de band duidelijk niet, want het huidige project is uniek in de wereld. Nog nooit eerder kreeg een publiek een live bandoptreden in échte surroundkwaliteit voorgeschoteld. Op 2 en 3 juli is poppodium P3 in Purmerend de plaats waar het allemaal moet gaan plaatsvinden.

Dit bijzondere optreden is overigens de Grande Finale van een afstudeerproject van HKU-studenten Dave Schinkel en Djuri Boot.

De surroundopstelling betaat voor de gelegenheid uit zeven luidsprekergroepen, om de zaal zo goed mogelijk met geluid te kunnen vullen. Om dit hele gebeuren technisch in de hand te houden krijgt Nemesea ter plekke assistentie van de beroemde geluidstechnicus Ronald Prent (die eerder Rammstein, Simple Minds en Within Temptation onder de knoppen had), en nu heeft ook Buford Jones zijn hulp toegezegd. Jones experimenteerde in de tijd dat hij voor Pink Floyd werkte als eerste met een live mix met meerdere luidsprekergroepen.

Twee hele grote namen dus. Grof geschut? Niet als je bedenkt dat het optreden ook wordt opgenomen voor een release op DVD.

Voor de insiders van de heavy scene kan ook nog gemeld worden dat bij dit optreden voormalig Orphanage toetsenist Lasse Dellbrugge zich voor het eerst als nieuw bandlid van Nemesea presenteert. Gaat dat zien! En horen!!!


EDITORS' CHOICE