NIEUWSSharp

Sharp demonstreert lcd met 5 kleuren per pixel

Redactie HiFi.nl | 02 juni 2009 | Sharp

De Japanse elektronicafabrikant Sharp heeft een lcd scherm ontwikkeld waarbij elke pixel vijf primaire kleuren kan weergeven. In aanvulling op het rood (R), groen (G) en blauw (B) van traditionele RGB weergave, wordt het beeld bij dit prototype ook uit cyaan (C) en geel (Y) opgebouwd.

Sharp zelf noemt dit Multi-Primary-Color Technology. Volgens de fabrikant is het met deze nieuwe technologie mogelijk om ook de voorheen moeilijk weer te geven kleuren van bijvoorbeeld oceaan water (smaragd blauw) en de glans van koper (goud/geel) te reproduceren. 99% van de real surface colours zouden met deze technologie kunnen worden weergegeven.

Het prototype dat werd tentoongesteld op de SID 2009-beurs in San Antonio was een model van 60,5 inch met een resolutie van 1.920 x 1.080, helderheid van 450cd/m2 en een 2.000:1 contrast ratio. Het verbeteren van de kleurweergave betekent meestal een hoger energieverbruik, maar volgens Sharp kan er dankzij de nieuwe technologie efficiƫnter worden omgegaan met het licht afkomstig van de backlight waardoor het energieverbruik juist omlaag kan.

Ondertussen wordt er onder andere door concurrent Samsung onderzoek gedaan naar lcd`s met zes kleuren per pixel. Sharp gaat de technologie verder ontwikkelen om het later te commercialiseren.


EDITORS' CHOICE