NIEUWS

Steeds vaker 200 Hz in lcd tv`s

Redactie HiFi.nl | 26 mei 2009

Steeds vaker duikt 200 Herz techniek op in nieuwe lcd tv’s. Zo verkopen onder andere Philips, Samsung, Sony, Panasonic en LG al modellen met 200 Herz beeldweergave. Maar wat houdt deze aanduiding nou precies in?

We spreken over 200 Herz beeldweergave wanneer het beeld op de tv 200 keer per seconde wordt ververst. Bij een conventioneel 1080p Full HD beeld worden de pixels `slechts` 50 keer per seconde opnieuw op het scherm gezet. Wanneer er snelle bewegingen moeten worden weergegeven, kan 50 Hz lcd beeld een vaag en schokkend effect opleveren.Bij CRT (beeldbuis) televisies is er sprake van een elektronenbuis. Elektrische ladingen zorgen er steeds voor dat het fluoriscentiescherm oplicht zodat er een beeld verschijnt. Bijna meteen nadat het scherm oplicht door de elektrische lading wordt het beeld weer zwart, en wordt er opnieuw een lading `afgeschoten` om zo het beeld opnieuw weer te geven. Een `refresh rate` van 100 Hz in plaats van 50 Hz was een verbetering omdat het aantal keer dat het scherm oplichtte per seconde verdubbelde waardoor het beeld minder opvallend flikkerde. Zo kon zelfs hoofdpijn worden voorkomen.

Ongeveer 10 jaar later is er nu sprake van 200 Hz voor lcd schermen. Een lcd display is een grid van `liquid crystal` pixels die geactiveerd worden en beeld weergeven (en vasthouden) wanneer ze energie ontvangen. Het beeld knippert dus niet continu zoals bij CRT technologie. Het beeld vaker verversen lijkt dus geen zin te hebben. Toch kan een weergave met een hogere `refresh rate`, in dit geval 200 Hz, ook een verbetering betekenen in lcd technologie. Het gaat dan echter niet om het creëren van een beeld zoals bij CRT maar om het verbeteren van de natuurlijke beweging van dit beeld.

Het bronmateriaal dat wordt weergegeven op het scherm heeft zelf geen 200 beeldjes (of `frames`) per seconde; over het algemeen zijn dit er slechts 24. Toch kan dit beeld vloeiender worden weergegeven. Met computertechniek worden er aanvullende, tussenliggende, beelden geinterpoleerd. Uiteindelijk worden bewegingen dan in 200 stapjes per seconde weergegeven, wat een natuurlijkere weergave tot gevolg heeft. Dit wordt in de onderstaande afbeelding geïllustreerd.Meer over 200 Hz beeldweergave: HDTV Nieuws


EDITORS' CHOICE