NIEUWS

CBHD: goedkoop Bu-ray alternatief

Redactie HiFi.nl | 04 mei 2009

In China is er een Blu-ray alternatief ontwikkeld, genaamd CBHD (China Blue High-Definition). De naam verklapt al dat er net als in blu-ray gebruik wordt gemaakt van een blauwe laser. De CBHD spelers moeten wel een stuk goedkoper dan de blu-ray varianten worden.

De laser die wordt gebruikt voor de CBHD standaard is bijna identiek aan die bij de blu-ray standaard, alleen de structuur van de nieuwe schijfjes (waar je 30GB op kwijt kunt) is anders dan die van het huidige Blu-ray. Omdat deze meer met de huidige dvd standaard gemeen heeft is het voor dvd-fabrikanten makkelijker om de productie om te schakelen.

Nog een belangrijk voordeel volgens de Chinese producenten, en misschien wel de belangrijkste reden waarom CBHD goedkoper is dan Blu-ray, is dat er aan de fabrikant aan CBHD geen licentie kosten verbonden zijn. Dus het is veel voordeliger om deze schijfjes en apparaten te produceren.

De nieuwe schijfjes moeten in de winkel rond de 6 euro gaan kosten, wat een stuk goedkoper is dan huidige Blu-ray schijfjes. Shinco en TCL, de eerste twee producenten, zien de toekomst van dit nieuwe product dan ook rooskleurig in. Warner Bros. heeft al kenbaar gemaakt deze ontwikkeling te steunen en is van plan om dit jaar nog verschillende grote titels op CBHD uit te brengen. 


EDITORS' CHOICE