NIEUWS

Nieuw setje - Publicatie week 15

Redactie HiFi.nl | 09 april 2009

Afgelopen dinsdag werd door een rood aangelopen bezorger een nieuw versterker/cd-speler setje op onze redactie binnengedragen. De man had, dapper als hij was, niet de lift genomen maar de trap. De kilo`s die hij torste waren echter wat te optimistisch ingeschat, vandaar dat hij zo op het oog een hartinfarct nabij was.

Uit de stevige maar door veelvuldig gebruik gehavende dozen kwam een mooi ingespeeld setje van Ayre tevoorschijn. En voor u ons van elitarisme gaat beschuldigen, het is de voor veel mensen nog betaalbare AX-7e/CX-7e combinatie. Wel even flink doorsparen, maar dan heb je ook wat.

We doen nog lang niet zoveel testen “in eigen huis” als we zouden willen, maar aan de luisterruimte wordt sinds kort weer serieus gewerkt. Kwestie van prioriteiten stellen, en 2008 was een erg druk jaar voor ons allemaal. Bovendien hebben we een goed team van uitstekende free-lance auteurs, dus de noodzaak (behalve onze eigen nieuwsgierigheid) om apparaten of luidsprekers op de redactie te testen was er niet.

Maar toch willen we altijd een referentieset hebben klaar staan. Al was het maar om de hele dag mooie muziek te kunnen draaien zonder dat het pijn aan de oren doet.

Wat heeft u hier aan als lezer? Misschien helemaal niks, maar wij zijn erg enthousiast over ons nieuwe tijdelijke speeltje. En dat moest ik even kwijt.

Wat hebben we deze week nog meer te bieden? Een test van een handig apparaatje van Oehlbach om de juiste aansluitfase van uw geluidsapparatuur op het lichtnet te bepalen.

Ook niet te versmaden: een uitgebreid verslag van de succesvolle Doelen Lente Hifishow 2009.

En we bezochten een nieuwe hifizaak met topapparatuur in Den Haag. Peter Chattelin, eerder werkzaam bij Rhapsody in Hilversum, opende daar iets meer dan een maand geleden zijn eigen winkel. De moeite waard!

Een aantal interessante muziek- en filmbesprekingen hebben we ook weer voor u. Want hoewel het weer langzaamaan de goede kant uit gaat is er af en toe nog voldoende reden om lekker binnen te blijven en naar muziek te luisteren, of een mooie film te bekijken.

Een nuttige tip en een fraaie lezersset maken het weer compleet. Tot volgende week weer!

Max Delissen
HiFi.nl

Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Oehlbach Phaser
Mogelijk heeft een collega-auteur of ik in één van onze handige tips al eens gewezen op het nut van het bepalen van de fase van apparatuur. Omdat de juiste fase resulteert in een “goed” of “uitstekend” klinkend apparaat. Sommige fabrikanten geven aan, welke pool van de netstekker of de eurostekker entree aan fase hoort te hangen, anderen stappen daar luchtig overheen. Oehlbach levert een oplossing voor het vraagstuk, hoe de stekker in de wandcontactdoos hoort.

Achtergrondartikel

Doelenshow 2009 - Het Verslag
Na 2 jaar werd er weer een audioshow van formaat in “de Doelen” te Rotterdam georganiseerd. De opzet ten opzichte van voorgaande jaren is iets gewijzigd. Deze keer lag het accent van de show op de apparatuur en muziek, waar voorheen Lifestyle en design een belangrijk aspect van de show vormden. Ook waren dit jaar voor het eerst een aantal vooraanstaande Rotterdamse audiowinkels als Audio Gallery, Multifoon en Snijders vertegenwoordigd. Om het de bezoeker makkelijk te maken waren de toegangskaarten gedurende het gehele weekend geldig. Gezien het grote aantal exposanten, maar liefst meer dan 35, geen overbodige luxe. Snel aan de slag dus om u van alle noviteiten op de hoogte te brengen.


Hi-Visit

Chattelin Audio Systems
Het is alweer een tijd geleden dat ik zo “begeisterd” raakte over muziekbeleving. Zeker, in de voorbije maanden heb ik diverse interessante ontmoetingen gehad met grote liefhebbers van muziek en de betere audio. Tijdens recente luisterbezoeken heb ik enthousiaste mensen leren kennen en van uitstekende muziekweergave kunnen genieten. Het bezoek aan Chattelin in Den Haag heeft er echter voor gezorgd dat ik mijn referentiekader naar boven heb moeten bijstellen, zowel op het vlak van muzikale inzichten als ook op het vlak van muziekweergave.


Tip

Op Grote Voet
Menig audioapparaat wordt door zijn maker van laagwaardige, plastic voeten voorzien die veel weg hebben van opgeblingde hockeypucks.


Muziek- en filmrecensies

Kim Janssen - The Truth Is I Am Always Responsible (CD) 
Heerlijk loom wentelen in sombere gedachten. De jonge singer-songwriter Kim Janssen is een meester in het oproepen van zo’n melancholiek weemoedig sfeertje, bepaald door zijn fluisterzachte, licht slissende stem en traag voortmijmerende songs. Als er dan opgenomen wordt in een oud treinstation in Massachusetts en meegespeeld door onder meer Marla Hansen, bekend van Sufjan Stevens en My Brightest Diamond helpt dat zeer.  

David Munyon - Big Shoes (CD)
Voor een oppervlakkige luisteraar is David ‘Jumper’ Munyon niet meer dan één van die Amerikaanse singer songwriters die te horen zijn op met enige regelmaat verschijnende albums van het audiofiele Duitse Stockfisch label. De echte liefhebbers van dit genre weten echter wel beter.

Leo Kottke - 6 and 12 string guitar (LP) 
Michael Hobson van Classic Records heeft weer iets nieuws bedacht; Clarity Vinyl. Eén van de eerste heruitgaven op dit nieuwe vinyl ligt nu op mijn draaiplateau; Leo Kottke’s 6 and 12 string guitar. Kort gezegd komt het erop neer dat de zwartmaker bij deze variant weggelaten is. Deze stof zou namelijk metaalsporen bevatten die de gevoelige kleine magneetjes van elementen nadelig beïnvloeden.  

The Police - Synchronicity (LP)
Synchronicity is niet uitsluitend de term die Carl Gustaf Jung gaf aan het fenomeen van gebeurtenissen die onbedoeld op dezelfde tijd voorkomen. Het is tevens de titel van het vijfde en laatste studioalbum dat de Britse band The Police in 1983 uitbracht.   

The Band - The Band (LP)
De Canadees/Amerikaanse rockband The Band debuteerde in 1968 met hun album Music From Big Pink en maakte daarmee een verpletterende indruk. Voor velen is deze eersteling onovertroffen maar voor mij is de uit 1969 stammende opvolger The Band, vanwege de bruine hoes ook wel ‘The Brown Album’ genoemd, ‘the record to own’. 

Clean, Shaven (DVD Film)
Film is een goed middel om het leven te ervaren vanuit het perspectief van iemand anders. Lodge Kerrigan is een filmmaker die dat heel krachtig op kan roepen. Zijn films getuigen van een grote betrokkenheid met mensen met ernstige psychische problemen. Debuutfilm Clean, Shaven ondergaan doet nog het meest denken aan een zoek aan de “psychosebus”, een poging met multimediale middelen aan mensen die in psychiatrie werken duidelijk te maken hoe iemand met een psychose het dagelijks leven ervaart.

Cherry Blossoms (DVD Film)
Vreemd verschijnsel toch. Jaren is de butoh dans iets van een andere planeet, buiten de eigen belevingswereld, en ineens is er vlak na de foto op de nieuwe CD van Antony and the Johnsons een tweede ontmoeting. In de film van Doris Dörrie is Trudi gefascineerd door de Japanse dansvorm. Ze doet er zelf al een leven lang aan, met witgeschminkt gelaat, en ze zou graag eens zelf naar Japan gaan. Kan ze meteen haar favoriete zoon zien, en de Fuji.


EDITORS' CHOICE