NIEUWS

Doelen 2009 - Publicatie week 12


Redactie HiFi.nl | 19 maart 2009

Over iets meer dan een week is het weer zo ver: De Doelen lente hifishow 2009. Deze leuke en behoorlijk uitgebreide show vind traditiegetrouw plaats in De Doelen in Rotterdam, dit keer op zaterdag 28 en zondag 29 maart. Uiteraard zijn wij (uiteraard inclusief High Fidelity Discs met een leuke selectie audiofiele geluidsdragers) op beide dagen aanwezig, dus iedereen die geïnteresseerd is in de betere hifi en muziek, en die van de zeldzame gelegenheid gebruik wil maken om het HiFi.nl/High Fidelity Discs team weer eens een keer de hand te komen drukken is van harte uitgenodigd.

Om u van tevoren een beetje op de hoogte en in de stemming te brengen hebben we een blogchannel aangemaakt waarin wetenswaardigheden over de show te lezen zijn, en waarin tevens teruggeblikt kan worden op vorige edities van deze show. Neem er eens een kijkje, en kom dan gezellig met z`n allen naar Rotterdam!

Offline

Eerder berichtten we dat HiFi.nl in de late avond en nacht van 18 maart enige tijd uit de lucht zou zijn wegens werkzaamheden aan onze server. Uiteindelijk zijn we slechts 45 minuten onbereikbaar geweest. Niet slecht...

Publicatie

En natuurlijk hebben we deze week ook weer een interessante publicatie voor u neergezet. René Smit keek en luisterde naar een nieuwe Blu-ray speler van Pioneer, en was onder de indruk. Kilian Bakker voelde de mkIII versie van een klassieker uit de Amerikaanse analoog-geschiedenis aan de tand. En dan blijkt dat niet alleen charmant-eigenwijze Schotten goede platenspelers kunnen ontwerpen die decennia meegaan.

Ook van de hand van Kilian Bakker is een zeer diepgaand achtergrondartikel over de rol van het CD-loopwerk, en de misverstanden die daar over bestaan. Zijn scherpa analyse is wellicht wat technisch voor sommigen, maar minstens net zo ontluisterend en verhelderend. Ik hoor het geknars van slijpstenen op de achtergrond...

Voor muziek- en filmbesprekingen bent u bij ons ook aan het juiste adres. Er zijn er weer een stuk of 11 klaargezet. Verder een aardige hifi-tip en een mooie lezersset. U kunt weer een weekje vooruit.

Zet u Rotterdam vast in uw agenda?

Max Delissen
HiFi.nl

Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Sota Comet MkIII
In de vinylsferen wemelt het momenteel van de betaalbare platenspelers en men zou zich zelfs kunnen afvragen of het aanbod wellicht te groot is in verhouding tot de middenklasse. Het loopwerkpakket van de Amerikaanse High-End specialist Sota (State Of The Art) bestaat uit maar liefst 9 verschillende typen waarvan de meeste modellen tot de midden- of topklasse behoren.

Pioneer BDP-LX71
Veel mannen en vrouwen ervaren een maatje meer vaak als negatief. Bij de Pioneer BDP-LX71 Blu Ray speler is echter het omgekeerde waar. Zijn grotere fysieke voorkomen, ten opzichte van de vele slimline spelers op de markt, geeft hem uitstraling en wekt de indruk dat met deze speler niet te spotten valt.


Achtergrondartikel

Digital Drive Dogma`s
Er bestaan veel mythen en misverstanden over CD, SACD en DVD loopwerken, met name over de rol van de individuele onderdelen waaruit een compleet digitaal loopwerk -met of zonder lademechnisme- is opgebouwd. Soliditeit is van belang maar goed uitgekiende commerciële loopwerken met een lichtgewicht constructie kunnen op verbazingwekkende wijze hun digitale mannetje staan, MITS ze worden aangestuurd door doeltreffende servo-electronica (daar komen we later op terug). 


Tip

Rega RB 250 toonarm upgrade
De alom bekende en geliefde Rega RB 250 (ook leverbaar als OEM versie van Moth, Michell, Origin Live, Basis etc.) is een even degelijke als simplistische toonarm. Dat laatste maakt hem zeer betaalbaar maar ook minder geavanceerd dan de meer kostbare Rega armen. 


Muziek- en filmrecensies

Welcome To The Welcome Wagon - Welcome Wagon (CD) 
Pluk een presbyteriaanse dominee van de kansel, duw zijn vrouw en hem een microfoon onder de neus; laat ze een mengeling van eigen composities en opmerkelijke covers opnemen en uitgeven op hetzelfde label als beschermheer Sufjan Stevens en de muziekwereld ligt aan je voeten.    

Cesaria Evora - Radio Mindelo, Early Recordings (CD)
Circa twintig jaar geleden werkte ik samen met een tweetal in Cabo Verde geboren dames en zij introduceerden mij in de muziek van hun land. Ze lieten me de muziek van de in hun ogen grootste vertegenwoordigster van het melancholieke Kaapverdiaanse lied horen; Cesaria Evora, de altijd op blote voeten optredende zangeres. 

Gino Vannelli - A Good Thing (CD) 
Toen ik begin februari ’s morgens naar mijn werk reed, hoorde ik heerlijke jazzmuziek live vertolkt bij Edwin Evers. Het ging om niemand minder dan Gino Vannelli, die voor de promotietoer van zijn nieuwe cd A Good Thing een heerlijke live jamsessie uitvoerde. Het smaakte naar meer…

The Rakes - Klang (CD)
Aanstekelijk plaatje in de post-punk traditie. Dat dit Londense bandje haar derde album niet thuis opnam maar in Berlijn hoor je vooral aan de titel. Compacte songs in een hoog tempo, met strak, hoekig spel en lekker slordig, spontaan ingezongen teksten over het dagelijks leven. Dit alles op direct meezingbare melodielijnen.  

Nederlands Blazers Ensemble - MIJN GOD! (CD + DVD)
Op tradities moet je je klok gelijk kunnen zetten. Het Nieuwjaarsconcert van het Nederlands Blazersensemble is zo’n traditie. Niet alleen tijdstip, kwaliteit, verrassende samenstelling en aankleding zijn ieder jaar gelijk of gelijksoortig. Ook de registratie in de vorm van een digipackje met een CD en een DVD heeft al jaren een vaste vorm. 

Gareth Williams Power Trio - Shock! (SACD)
Als liefhebber van vrouwenstemmen kan ik enorm genieten van Claire Martin, al jaren één van de toonaangevende jazz zangeressen van Engeland. Iemand wiens naam ik al heel lang als begeleider/arrangeur op haar albums tegenkom is die van toetsenist Gareth Williams. Shock! is zijn eerste ‘eigen’ album en hier etaleert hij ditmaal nog uitdrukkelijker waar hij goed in is; componeren, arrangeren en het virtuoos en met gevoel bespelen van de toetsen.

Allen Taylor - Leaving At Dawn (SACD)
Al meer dan dertig jaar is de Britse bard Allan Taylor de reizende troubadour die met zijn zelf gecomponeerde folk songs de wereld rondtrekt. In al die jaren heeft hij meerdere fraaie (SA)CD’s opgenomen, het meest recent was dat een solo album waarop slechts zijn stem en gitaar te horen waren.

Jennifer O`Connor - Here with me (LP)
De titel van het vierde album van Jennifer O’Connor, Here With Me, is uitstekend gekozen in de zin dat ze als singer songwriter vanuit het heden naar het verleden kijkt en daarin menselijke gevoelens de revue laat passeren als vriendschap, eenzaamheid, liefde, verlies en hoop. Ze doet dat op een wijze die voor de luisteraar heel herkenbaar is en dus erg dichtbij komt..

James Taylor - Mud Slide Slim (LP)
Het uit 1971 daterende derde album Mud Slide Slim And The Blue Horizon van James Taylor sleepte twee Grammy’s in de wacht. Eén voor Best Pop Vocal Performance en één voor Best Song Of The Year, het door Carole King geschreven You’ve Got A Friend. De backing vocal in deze song is van Joni Mitchell terwijl Carole hier, net als op de rest van het album, te horen is op piano.

Miles Davis - Isle Of Wight Concert (LP)
In augustus 1970 wordt er op het Isle of Wight een rockfestival gehouden waar grootheden als The Who, The Doors, Joni Mitchell, Sly and the Family Stone en Jimi Hendrix, maar ook Miles Davis acte de presence geven. Miles zit met in die tijd opgenomen albums als Bitches Brew en Live Evil in zijn ‘electric’ periode wanneer hij met zijn band op het festival arriveert.  

The Last Days Of Shismaref (DVD film)
Het is niet voor het eerst in de geschiedenis dat mensen moeten wijken voor de zee, maar de aanstaande verdwijning van het Eskimodorp Shishmaref past in de wereldwijde aandacht voor de opwarming van de aarde en  trekt daarom veel aandacht. De meeste cameraploegen komen er slechts even langs voor een nieuwsbericht, maar documentairemaker Jan Louter nam de tijd voor een mooi portret.

EDITORS' CHOICE