NIEUWS

Design - publicatie week 9

Redactie HiFi.nl | 26 februari 2009

Design. Wat een woord. Eén van de betere voorbeelden van een gekaapte betekenis. Wat dat is? Een gekaapte betekenis is een eenvoudig begrip dat iets beschrijft dat eigenlijk heel gewoon is, maar dat op een bepaald moment te prooi is gevallen aan een slimme marketingman of -vrouw die er een USP (Unique Selling Point) van wist te maken (puur en intens, u weet wel...).

Meubelen van die Grote Zweedse Woninginrichter waren opeens minderwaardig, want ze worden niet verkocht in een schaars maar zorgvuldig verlichte en van hoogpolig sluiptapijt voorziene winkel waar hooghartig personeel met strakke gezichten minder goed geklede bezoekers staat te negeren, terwijl de bedrijfsleider in de “lounge” de derde fles sherry van die dag opent omdat weer een nouveau-riche negentiende-hole vrindje met meer geld dan hij aan kan op het punt staat om openlijk zijn twijfel uit te spreken over dat “leuke stoeltje” van drieduizend euri dat nu toch echt het veld moet ruimen voor de nieuwe collectie (de vijfde alweer dit jaar).

Affijn, lekker overdrijven in heerlijke volzinnen is ook een hobby van ondergetekende, maar in essentie bedoel ik precies wat ik beschrijf. Maar al te vaak wordt design als Design geschreven, en geeft het een reden om de prijs van een artikel flink op te schroeven. Maar welbeschouwd is alles wat u om u heen aan gefabriceerde artikelen ziet ooit ontworpen. Er is dus per definitie sprake van design. Maar door dat woord met een hoofdletter te schrijven krijgt het opeens een totaal andere lading. Wel knap, als ik er zo over nadenk.

In de hifi-branche is Design een beetje een vies woord geworden, omdat het daar gemiddeld (let op, voor ik boze brieven of emails krijg, ik zeg gemiddeld) niet bepaald geassocieerd wordt met een mooi geluid. Een luidspreker of versterker is óf vrij lelijk, maar klinkt super omdat de ontwerper (designer) zich met de techniek heeft beziggehouden, en niet met de verpakking, óf het ziet er strak glimmend uit, met mooie vloeiende lijnen en veel blank metaal of hoogglans zwart en chroom, waardoor het binnenwerk om budgettaire redenen tegen afbraakprijzen moest worden ingekocht in het verre oosten.

En ook daar is de nuance weer ver te zoeken. Er zijn een aantal bevlogen ontwerpers die niet alleen zorgen voor een technisch hoogstaand product, maar ook nog eens zorgen voor een oogstrelend Design (of design, zo u wilt). Wat mij betreft is één van de beste voorbeelden op dat gebied het jonge Belgische audiomerk beChocolate. Gehuisvest in een zeer fraaie verpakking levert hun modulair op te bouwen Puroh versterker/receiver/netwerkspeler-en-nog-veel-meer een zeer fraaie prestatie als het over het geluid gaat.

Dat laatste moet u trouwens even van mij aannemen, want in het stuk uit Hifidelity dat u er vandaag over kunt lezen staat niets over die geluidskwaliteit. Dat kon ook niet, want de primeur die we er destijds mee hadden was zo groot dat we ons moesten baseren op een volledig voltooid maar nog niet spelend showmodel, en het naar onze ervaring onwrikbare erewoord van de fabrikant, de firma Joenit in België (ja, inderdaad, de importeur van onder anderen Rega, Einstein  en Totem). Sindsdien hebben wij het apparaat wél mogen beluisteren, en de belofte werd volledig waargemaakt.

Een ander merk dat zich de laatste tijd op positieve wijze onderscheidt met strak design (sorry, Design) en bovengemiddelde klank is Harman Kardon. Hun nieuwe cd-speler HD980 wist op allerlei vlakken te verrassen.

Daarnaast deze week natuurlijk een leuke én nuttige tip, een op zijn minst apart te noemen lezersset, en leuke muziek- en filmbesprekingen. Ik wens u voor nu veel leesplezier, en ik beloof: volgende week weer een normaal voorwoord ;-)

Max Delissen
Redacteur


Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

beChocolate: Belgische chocolade met heerlijke audiovulling 
Het gebeurt niet vaak dat een importeur van geluidsapparatuur de rol van fabrikant gaat vervullen. Want voor het opstarten van een productielijn is veel nodig. Veel kennis, veel tijd, en vooral veel geld. Maar af en toe wordt een gat in de markt gevonden waarvan het té jammer zou zijn om er niet in te springen. Dat deden Wim Verellen en zijn vrouw Hilde van importeur Joenit uit Mechelen (België) dus wel. Na een ontwikkelfase van achttien maanden lanceerden zij afgelopen zomer het geheel in eigen huis ontwikkelde en gebouwde beChocolate Puroh-systeem. Het is dus een echt Belgisch product, wat zelfs terug te vinden is in de kleuren van de interne bedrading: rood, geel en zwart.

Harman Kardon HD980
Het is al twee jaar geleden dat ik de veelbejubelde HD 970 cd speler van Harman Kardon bij mij thuis had ter recensie. Harman Kardon heeft inmiddels hun audio line-up voorzien van een nieuw uiterlijk en enkele technische wijzigingen. Tijd voor een update, dus. Dit keer met de iets goedkopere HD 980.


Tip

Tip! Luisterplek Optimaliseren
Behalve het optimaliseren van de luidsprekerplaatsing is het aan te bevelen om ook de luisterplek te controleren en indien nodig aan te passen. De twee meest verstorende factoren wat betreft kamerakoestiek zijn flutter-echo en ophoping van het laag. 


Muziek- en filmrecensies

Thijs Bonger - Portret Mendelssohn (CD) 
Altijd gedacht dat niet Felix Mendelssohn, maar Louis Spohr de "uitvinder" is geweest van de batôn, het dirigeerstokje. Maar op gezag van Thijs Bonger, Bredaas muziekjournalist en programmamaker bij de ConcertZender, neem ik voortaan aan dat dit witte stokje uit de koker komt van de geniale Felix, het zonnigste wonderkind van de muziek na Mozart. 

Ani diFranco - Red Letter Year (CD)
Ani diFranco maakt de muziek die Alanis Morisette graag had willen maken. Deze totale artistieke vrijheid, bevochten via haar eigen label ‘Righteous Babe Records’ zorgt ervoor dat anno 2009 diFranco kan spelen wat ze wil en kan zingen wat ze wil. Behept met een forse dosis politiek bewustzijn en sociale bewogenheid, ziet ze kans haar poëtische kwaliteiten ten volle te benutten in haar liedjes.

John Mayer Where The Light Is (CD) 
Anderhalf jaar nadat ik John Mayer’s lp Continuum recenseerde, draai ik nu met enige regelmaat het live in het Nokia Theatre in Los Angeles opgenomen, uit twee cd’s bestaande album ‘Where The Light Is’. Net als toen vind ik ook nu zijn gitaarspel technisch fraai en melodieus. Destijds miste ik in zijn spel alleen de rauwheid waar zijn twee grote idolen Jimi Hendrix en Stevie Ray Vaughan nu juist zo sterk in waren.

Beirut - March Of The Zapotec/Holland (CD)
Het derde album dat Zach Condron onder de naam Beirut uitbrengt is een behoorlijk gespleten geval. Er is gekozen voor een vorm die dat feit onderstreept: twee korte schijfjes in plaats van één van gebruikelijke lengte. Twee totaal verschillende EP’s dus. Eentje van Beirut met een Mexicaans begrafenisorkest en een met thuisopnamen, onder de oude artiestennaam Realpeople. 

Alexander Knaifel - Blazhentsva (CD)
Stilte is een essentieel bestanddeel van muziek. Tussen de tonen gebeurt van alles, en ontstaat vaak zoiets als spanning. Alexander Knaifel voert dit fenomeen op de spits. Zowel Blazhenstva, een verklanking van de zaligspreuken van Christus, als het Lamento voor cello solo zijn extreem contrastrijke stukken waarin de kunst van het weglaten met overgave bedreven wordt. De hoes van deze buitengewoon mooi opgenomen CD is passend.

Fever Ray - Fever Ray (CD)
Fever Ray is een project van Karin Dreijer Andersson, die samen met haar broer Olof beter bekend staan als The Knife. Omdat haar broer bezig is andere muziek te schrijven en Karin nog genoeg inspiratie en materiaal had, heeft ze Fever Ray uitgebracht.

Quiet Days Of Firemen (DVD-film)
Voor de brandweermannen van het landerige Japanse kustplaatsje waar deze film van Naoto Takenaka zich afspeelt zijn alle dagen even stil. Dat maakt sloom en melig. Als er een bureaula vast zit wordt dat met vier man hersteld. Café Harvest, met de hoes van Neil Young’s LP aan de muur, is een geliefd ontsnappingsoord. Tot er een aantrekkelijke alleenstaande biologe verschijnt die naar krabben komt zoeken.

Albeniz - Iberia vol. 1 (SACD)
Dit jaar is het honderd jaar geleden dat, veel te vroeg, de Spaanse componist Isaac Albéniz op 49-jarige leeftijd overleed. In het kader daarvan neemt pianist Yoram Ish-Hurwitz voor Turtle Records twee (SA)CD’s op met daarop twaalf muzikale impressies van Spanje, verdeeld over vier boeken, tezamen Iberia vormend. Daarnaast is er een concert tour gepland waar de pianist de volledige cyclus speelt. Deze loopt nog tot eind mei en vindt zijn afsluiting in een speciale editie in samenwerking met het Magogo Kamerorkest in de concertzaal in Tilburg.


EDITORS' CHOICE