NIEUWS

Into The Groove - Publicatie week 4


Redactie HiFi.nl | 22 januari 2009

Ontkennen heeft geen zin; wij van HiFi.nl zijn liefhebbers van analoge muziekweergave. Niet omdat andere bronnen niet deugen (de muziekcollectie van ondergetekende bevat bijvoorbeeld nog steeds aanzienlijk meer polycarbonaat dan vinyl), maar muziek beluisteren via een platenspeler heeft iets.

"Ja," hoor ik de sceptici al denken, "tikken en ruis, dát heeft vinyl. Afstelproblemen met element en arm, dát heeft een platenspeler." Klopt als een bus. Een langspeelplaat draaien, dat gaat niet zomaar, daar moet je wel wat voor doen. Veel mensen zijn de kunst van het afstellen van een platenspeler niet (meer) machtig, maar gelukkig zijn er nog genoeg specialisten in de handel die dat voor u kunnen doen.

En als de randvoorwaarden dan eenmaal goed voor elkaar zijn kan het grote genieten beginnen. Okee, een tikje of spettertje hier en daar is waarschijnlijk niet te vermijden, maar uit persoonlijke ervaring kan ik getuigen van de weldadige rust die over je neerdaalt na een avondje lekker op je gemak plaatjes draaien. Alleen al vanwege het ritueel van plaat uit de hoes halen, opleggen, afstoffen, naald erboven hangen en voorzichtig laten zakken. Je bent als het ware vanaf het begin veel bewuster bezig met hetgeen je gaat draaien.

Affijn, de lofzang duurt voort, u moet het ons maar vergeven. Voordeel voor de vinylfanaten onder u is dat we regelmatig aandacht besteden aan analoge muziekweergave. En ook deze week hebben we weer zo`n mini-vinylspecial.

René van Es is deze keer hofleverancier met een test van een zeer frai ZYX element, en een recensie c.q. modifiactieverslag van een phonoversterker van het Chinese merk Xindak.

Kilian Bakker doet met zijn tip van vandaag ook nog een duit in het analoge zakje, maar daar laten we het voor wat de langspeelplaat betreft weer even bij.

Maar er is meer. Jan de Jeu schreef een uitgebreid verslag van zijn fabrieksbezoek bij Naim, waarvan we vandaag het tweede deel publiceren, en bij de muziek- en filmbesprekingen vindt u - naast interessante en waardevolle bijdragen van Jan Luijsterburg, Ferd Op De Coul en Leo Wubbolt - ook een lp-recensie van zijn hand.

Een mooie set van een lezer maakt het voor deze week weer compleet. Rest mij nog u veel leesplezier toe te wensen. Tot volgende week!

Max Delissen
Redacteur HiFi.nl

Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Xindak LP1.0 Phono versterker
Tijdens omzwervingen bij dealers kom je soms dingen tegen die gelijk aanspreken. Vanwege het uiterlijk, de te verwachten eigenschappen, de prijs of een willekeurige andere reden. Zo viel mij ineens de Xindak LP1.0 phonoversterker op. Dikke frontplaat, dikke achterplaat. Twee kastjes, tot één geheel gesmeed via de voor en achterplaat, met een pijpje tussen de kastjes.  

ZYX 4D-XSB2 pick-up element
Soms sjouw ik met zware luidsprekers de trappen van onze flat op. Een andere keer til ik mij bijkans een breuk aan versterkers. Dit keer hoefde ik alleen maar een klein doosje aan te pakken, met daarin een pick-up elementje van een paar gram. Niets verschuiven, niets verplaatsen in huis, alleen wisselen van element in de toonarm.


Achtergrondartikelen

Visiting Naim  (deel 2)
De een na laatste ruimte staat vol met apparaten die zesendertig uur lang aan de stroom hangen alvorens zij eindelijk hun aluminium jas toebemeten krijgen en doorgeschoven kunnen worden naar de verpakkingsafdeling. In het onverhoopte geval dat een CD speler na alle eerdere controles gedurende deze test alsnog disfunctioneert dan zal de software dit signaleren en de aard van het defect op het display af te lezen zijn.


Tip!

Draaiplateau Dempen
Veel vinylisten zullen hun geliefde platenspeler van een hoogwaardige platenmat hebben voorzien (wat reeds in een eerdere weektip is besproken). Het draaiplateau zelf kan echter in veel gevallen nog roet in het analoge eten gooien, vooral wanneer het uit glas of metaal is vervaardigd.  


Muziek- en filmbesprekingen

Rachel Unthank the Winterset - The Bairns (CD)
De sensatie in de Engelse folkwereld was vorig jaar het tweede album van het damesgezelschap rond de zussen Rachel en Becky Unthank. Jonge vrouwen die, onder de bezielende leiding van producer en partner van Rachel Adrian McNally, een onaards mooie verzameling van oude traditionals en enkele verrassend bewerkte hedendaagse meesterwerken gebrouwen hebben.  

Von Kruft - Fagotsonates (CD)
Steeds vaker duiken ze op, de laatste tijd: stukken van vergeten muziekvinders,uit Italie, Frankrijk of middeneuropese landen. Oostenrijk en Zuid-Duitsland openen archieven van kloosters en universiteiten waar musicologen soms best interessant materiaal opduiken dat als her-uitgave op papier of op cd in aanmerking komt.

Jazz Side Of The Moon - the Music of Pink Floyd (SACD)
Sam Yahel, organist op Jazz Side Of The Moon zegt in een interview in het toonaangevende jazzmagazine Downbeat: Er is goede muziek en eerlijke muziek; en daarna volgt de rest. Hij kwam tot zijn quote in een poging zijn eigen hokjesgeest denken te doorbreken, immers cross-overs van jazz naar rock zijn niet alledaags en zeker niet altijd geslaagd.  

Domnerus - Antiphone Blues (K2HD-CD)
Voor veel liefhebbers van Duke Ellington behoren zijn Sacred Concerts tot het beste wat ooit van hem op plaat verschenen is. De kwaliteit van deze composities wordt ook door medemuzikanten naar waarde geschat, getuige het feit dat de Zweedse saxofonist Arne Domnérus in 1976 voor zijn album Antiphone Blues vier van deze melodieën uitkoos.

Euphoria (DVD-film)
Ivan Vyrypayev is niet de eerste gerenommeerde theatermaker die zich aan het medium film waagt. Zijn achtergrond blijkt uit de experimentele benadering. Anders dan in films is het echte leven op het toneel nauwelijks overtuigend na te bootsen, waardoor er via een meer abstracte benadering iets essentieels aangeduid wordt. Euphoria is een verre van realistisch verhaal, op een even kunstmatige als schitterende wijze vormgegeven op een weids steppenlandschap, waarin hier en daar wonderlijke kloven verborgen zitten. 

Mudcrutch - Mudcrutch (Vinyl)
Het is niet veel mensen gegeven om de tijd terug te kunnen draaien. Toch is dat precies wat Tom Petty gedaan heeft met het album Mudcrutch dat hij opnam met de gelijknamige band, drieëndertig jaar nadat deze band uit elkaar ging.

EDITORS' CHOICE

 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »
 • Review
  GoldenEar BRX
  Review
  lees meer »
 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »