NIEUWS

Opwaaiend Stof - Publicatie week 3


Redactie HiFi.nl | 15 januari 2009

Weinig is voor een redactie zo leuk als het publiceren van een artikel dat (achteraf gezien) de tongen losmaakt, en waar een flinke discussie over ontstaat. Dat komt bij ons niet zo vaak voor als we misschien zouden willen, dus we koesteren de momenten dat de geest weer eens uit de fles gaat.

En dan heb ik het niet over de flauwe en soms ongenuanceerde reacties die sommige lezers af en toe plaatsen onder onze nieuwsberichten. Het gaat om onderwerpen waar zowel intern als onder onze lezers (getuige de reacties die wij per email binnenkrijgen) nog wat langer over nagepraat wordt, omdat voors en tegens met elkaar in evenwicht lijken te zijn, en strijden om voorrang.

Meestal zijn dat onderwerpen waarvan we van tevoren aan ons water voelen dat het er weer “zo eentje” zou kunnen worden. Omstreden zaken als accessoires die het geluid moeten verbeteren hebben de grootste kans van slagen. Van stroomvoorziening tot onderlegschijfjes, en vorige week dus de Nespa Pro. Niet alleen de importeur nam de moeite om een doordachte reactie te geven (die we uiteraard aan de recensie hebben toegevoegd), maar ook lezers roerden zich. Met pittige  opmerkingen over de zinloosheid van dit soort apparaten (waarbij niet altijd duidelijk is of men het apparaat daadwerkelijk zelf geprobeerd heeft) en  aanvullende tips (niet te vaak flitsen, want dan kun je je plaatjes beschadigen – iets wat overigens duidelijk in de handleiding te lezen staat; lees die dingen nu eens!).

Niet dat we het daar impliciet voor doen, maar dit soort opwaaiend stof in de uithoeken van de hifi vinden we leuk om te veroorzaken. Niet om de poespas zelf, maar om een open en nuttige discussie op gang te houden. Er wordt soms te veel gezeurd en te weinig naar elkaar (en naar muziek) geluisterd. Reken het komende jaar dus maar op nog wat van die stofwolken, want discussies over onze favoriete hobby gaan we niet uit de weg.

Dat gezegd hebbende vraag ik graag uw aandacht voor de publicatie van deze week. De CES is weer achter de rug (heeft u ons Blog hierover al gezien?), dus we keren terug naar een soort van normale toestand. Twee hardware recensies dan ook weer deze keer, van een onverwacht groot(s) klinkende kleine luidspreker, en van een aantrekkelijk geprijsde en zeer goed klinkende hoofdtelefoon-versterker. Een bedrijfsbezoek aan een vooraanstaande Engelse audiofabrikant, en een nieuwe aflevering in de reeks “De muziekbeleving van...” met daarin een interview met een uiterst beminnelijke, creatieve multi-instrumentalist en rasartiest, die ooit één van de grootste tieneridolen was die ons land ooit heeft gekend.

En natuurlijk, zoals elke week, een fijne hifi-tip, goede film- en muziekbesprekingen en een mooie lezers-set. Het kan verkeren, dacht ik zo. Veel leesplezier!

Max Delissen
Redacteur HiFi.nl

Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Musical Fidelity V-Can
“Alles draait om de eenvoud” Bovenstaande uitdrukking, een song van de jaren 80 groep Het Goede Doel, is het eerste wat in mij opkomt bij de introductie van de nieuwe Musical Fidelity V-serie. Een reeks producten van goede kwaliteit, die door economisch denken voor een grote groep Audio/muziekliefhebbers bereikbaar is. 

Spendor Audio Systems SA-1
Spendor is één van de weinige fabrikanten die in het verleden een licentie van de BBC kregen voor het vervaardigen van de fameuze LS 3/5a. Daarnaast heeft deze luidsprekerspecialist ook menig zelf ontworpen super-mini geproduceerd zoals de originele SA-1 (in productie tussen 1976 en 1995). De nieuwe SA-1 is volgens Philip Swift -oprichter van Audiolab en de huidige eigenaar van Spendor Audio Systems- de beste compacte Spendor ooit...


Achtergrondartikelen

Visiting Naim
In het verleden verbleef ik regelmatig in het prachtige Groot-Brittannië. Ik herinner me de uitvalsbasis van het voormalige empire als een schitterend land. Met een mooie natuur, een rijke cultuur en met bewoners die bij mij een blijvende indruk hebben achtergelaten. Een indruk waarvan over de jaren heen met name kenmerken als voorkomendheid en beleefdheid beklijven. Vraag me dus niet waarom ik er meer dan twintig jaar niet geweest ben.

De muziekbeleving van... Ernst Jansz
Als toetsenist/zanger en voornaamste songsmid van Doe Maar schreef hij Nederpopgeschiedenis, met CCC Inc speelt hij onvervalste Americana, hij schreef drie romans, waarvan twee met prachtige soundtrack, en produceerde acts als Blue Murder, Claw Boys Claw, Bram Vermeulen en Boudewijn de Groot, met wie hij ook live optreedt. Op zijn zestigste kan singer/songwriter Ernst Jansz (1948) in alle rust terugkijken op een bewogen carrière. Veel treedt hij niet meer op - ‘pure luxe’- maar van 22 tot en met 31 januari staat hij acht keer met kompaan Boudewijn de Groot in Ahoy tijdens Vrienden van Amstel Live.

Tip!

Upside Down
De meeste audiofiele eigenaren van zogenoemde mini-monitor weergevers zullen hun mini`s op speciale, degelijke standaards met een hoogte van circa 60 centimeter plaatsen. De oude term `boekenplank-luidspreker` wordt echter nog veel in praktijk gebracht, alsmede het monteren aan de achterwand via muurbeugels. 


Muziek- en filmbesprekingen

Tchaikovsky - Romances (CD)
Pjotr Iljitsj Tsjaikovski is natuurlijk een overbekend componist, maar dat hij naast symfonieën, concerten, operas en balletten ook meer dan 100 liederen schreef is niet algemeen bekend. Mezzosopraan Christianne Stotijn en pianist Julius Drake kozen er twintig uit voor deze CD. Een breed scala aan persoonlijke emoties wordt blootgelegd. 

Be Kind Rewind (DVD-film)
Van oude dragers, de dingen die voorbij gaan. Kent u de VHS banden nog? Vervelend was dat altijd, als je een gehuurd exemplaar eerst helemaal terug moest spoelen alvorens je kon gaan kijken. In Amerika hadden ze daar stickers voor met de spreuk die nu tot nostalgische filmtitel verheven is. Het is ook de naam van een van de laatste echte videotheken in het plaatsje Passaic, New Jersey.

King of the Hill (DVD-film)
In El Rey de la montaña, zoals deze film eigenlijk heet, komt een man op reis duidelijk op de verkeerde plaats terecht, hoe mooi de omgeving ook is. Een spannende, knap gemaakte survival thriller met de kracht en de beperkingen die het genre eigen is. Voor expliciete gruwelijkheden à la Saw hoeft u niet te vrezen, hier wordt vooral geprobeerd u via suggestieve weg bang te maken.  

Scarlett Johansson - Anywhere I Lay My Head (Vinyl)
Iedere keer wanneer een appetijtelijk ogende actrice besluit om een album uit te brengen ten bewijze dat ook zij kan zingen, slaat de schrik mij om het hart. In het geval van Scarlett Johansson is de schrik tijdens het beluisteren van de instrumentale opening van Anywhere I Lay My Head snel verleden tijd.

Jakob Dylan - Seeing Things (Vinyl)
Als ‘de zoon van’ waakte Jakob Dylan er aanvankelijk wel voor om in de voetsporen van zijn vader te treden en richtte hij zich als leadzanger van de band The Wallfl owers op een geheel andere muzieksoort. Maar het bloed kruipt nu eenmaal waar het niet gaan kan en op zijn soloschijf Seeing Things klinkt hij helemaal als de singer-songwriter met zijn roots in de blues, country en folk die je op grond van zijn afkomst verwacht te zullen horen.

Polish Chamber Philharmonic Orchestra - Beethoven no5 (Vinyl)
‘Tube Only/Transistorfrei’ staat er met grote letters te lezen op de hoes. Buizenliefhebbers weten dan waarschijnlijk al genoeg. Het gaat om een 180 gram lp, uitgebracht op het Tacet label. Klassieke werken uitgevoerd door het Polish Chamber Philharmonic Orchestra onder leiding van Wojciech Rajski.

Kansas - Leftoverture (Vinyl)
Net als de Britse bands Genesis en Yes zijn ook de composities van hun Amerikaanse tegenhanger Kansas in het begin van de zeventiger jaren met name gebaseerd op uit de jazz en klassieke muziek afkomstige structuren.

EDITORS' CHOICE