NIEUWS

Helft van de wereldwijd verkochte tv`s is lcd-toestel

AudioPaul | 26 november 2008

(gezien op Internet)

Volgens onderzoeksfirma Displaysearch zijn er in het derde kwartaal van dit jaar 53,5 miljoen tv`s aan de man gebracht. Iets meer dan de helft hiervan waren lcd-tv`s, een toename van 30 procent ten opzichte van vorig jaar.In vergelijking met een jaar geleden bedroeg de groei op de mondiale tv-markt slechts 6 procent, terwijl ten opzichte van het tweede kwartaal van 2008 een toename zichtbaar was van 11 procent. Naarmate het derde kwartaal vorderde zakte de groei onder invloed van de economische crisis langzaam in, wat gevolgen zal hebben voor de verkopen van lcd-apparaten in het laatste kwartaal van 2008, verwachten de onderzoekers.

Het marktaandeel van lcd-tv`s bedroeg in het derde kwartaal 50 procent, wat neerkomt op een verkocht aantal van 26,76 miljoen stuks. Op de tweede plaats zijn de crt-tv`s te vinden, die goed waren voor in totaal 22,87 miljoen verkochte apparaten, oftewel een marktaandeel van 42,7 procent. Op plek drie zijn de plasmatelevisies te vinden. In totaal zijn er hiervan 3,79 miljoen verkocht, wat neerkomt op 7,1 procent van de markt. Op de laatste plaatsen zijn rptv`s en oled-tv`s te vinden.In West-Europa en Japan bedroeg het marktaandeel van lcd-tv`s in de totale verkopen 87 procent; in Noord-Amerika bleef dit percentage steken op 80. Iets meer dan een derde van de verkochte lcd-tv`s was 32" groot, terwijl ruwweg een kwart 40" of groter was. Crt`s worden op dit moment vooral in China, Zuid-Amerika, Aziƫ, Afrika, het Midden-Oosten en Oost-Europa nog veel verkocht: het marktaandeel van de beeldbuis-tv`s bedroeg in die regio`s 60 procent, wat vooral komt doordat deze tv`s veel goedkoper zijn dan hun dunnere evenknieƫn.

De grootste tv-producent was Samsung, dat zich tevreden kan stellen met een marktaandeel van 22,5 procent, een toename van meer dan een derde ten opzichte van vorig jaar. Sony is op plek twee te vinden met een aandeel van 13,3 procent, ruim een kwart meer dan in 2007. Op de voet volgt LG, dat over 10,9 procent van de markt beschikt en ten opzichte van vorig jaar 27 procent gegroeid is. Op plaats vier en vijf staan Panasonic en Sharp met een marktaandeel van respectievelijk 8,6 en 8,0 procent.


EDITORS' CHOICE