NIEUWS

Champions League – publicatie week 46

Marc Brekelmans | 13 november 2008

Volgens mij wist Charles Hansen al bij de oprichting van zijn bedrijf dat hij ooit producten zou ontwikkelen die zich in de Champions League van de audiowereld zouden nestelen. Met de MX-R monoblokken wist Ayre – want over dat merk heb ik het – al een zeer sterk staaltje van hun kunnen te presenteren.

Jan de Jeu was een paar maanden geleden al danig onder de indruk van deze mono-eindversterkers in combinatie met de ‘oude’ K1-XE voorversteker. Maar blijkbaar kon er nog een schepje bovenop met de nieuwe KX-R. Met als resultaat een verzuchtende Jan: “God, wat klinkt dit heerlijk”.

Van een heel andere orde zijn de Jamo S606 luidsprekers. Geen Champions League kandidaten, maar wel de kampioenen van meer bereikbare klassen. Voor nog geen 400 euro per paar weten deze zeer netjes afgewerkte vloerstaanders Max Delissen te verrassen met hun kwaliteiten.

Van onze collega’s van HVT publiceren we het verslag van de IFA in Berlijn, waar dit jaar naast de traditionele audio en videoproducten ook wasmachines en koffiezetapparaten te vinden waren.

Kilian Bakker heeft weer de wekelijkse hifi-tip voor u, en Jan de Jeu en Jan Luijsterburg hebben weer de nodige nieuwe albums en films gerecenseerd.

Veel leesplezier,
Marc Brekelmans
Hoofdredacteur HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Jamo S 606 luidspreker
Jamo was vroeger vooral het merk dat veel luidspreker bood voor weinig geld, zodat voor een heleboel mensen de eerste schreden op het smalle pad der hifi hebben geleid naar een setje van deze Scandinavische firma. Maar door `serieuze` audiofielen werd een beetje neerbuigend over Jamo gedaan. Want zo goedkoop, dat kon niks zijn. Bovendien gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat de luidsprekers van Jamo in de jaren 70 en 80 ook niet heel erg uitblonken in subtiliteit en verfijning.

Ayre KX-R 
De menselijke geest blijft me intrigeren. Zo wordt de luisterherinnering aan een indrukwekkende set niet zelden steeds mooier naarmate de gebeurtenis langer geleden plaatsvond. Met als gevolg dat op het moment dat zich de gelegenheid voordoet om diezelfde set nogmaals onder gelijke omstandigheden te horen, dit soms uitloopt op een deceptie. Dat dit gelukkig niet altijd het geval is bleek toen ik voor de tweede maal binnen een jaar de absolute top van Ayre in mijn luisterruimte mocht verwelkomen.


Achtergrondartikelen

IFA 2008
De IFA is reeds jaren de meest toonaangevende en grootste Europese beurs voor consumenten elektronica. Hoewel de naam IFA, welke staat voor Internationale Funk Ausstellung, eigenlijk niet meer helemaal bij de beurs past, blijft deze wegens de enorme naamsbekendheid ongewijzigd. Want, dit jaar zullen op de IFA niet alleen alle nieuwe technische hoogstandjes op het gebied van consumenten elektronica te vinden zijn, maar ook voor de laatste trends op het gebied van huishoudelijke apparatuur – de zogenaamde Home Appliances in de hallen 1.1 t/m 6.1 – moet u dit jaar op de IFA in Berlijn zijn!


Tip

Universele DAC  
Digitale bronnen die niet volgens het CD/SACD/DVD schijfformat werken (zoals iPods en PC`s) zullen in toenemende mate deel uit gaan maken van audiofiele weergaveketens. Er zijn USB DAC`s verkrijgbaar die zich specifiek op PC-gebruik richten en er zijn `klassieke` DAC`s die enkel van elektrische S/PDIF en AES/EBU bussen of optische ingangen zijn voorzien.


Muziek en filmbesprekingen

Deerhoof - Offend Maggie (CD)
Energiek bandje uit San Francisco dat het experiment niet schuwt. Alweer elf albums onderweg is de groei er nog altijd niet uit. Deerhoof staat voor tientallen verrassingen per liedje, superingewikkeld maar toch spontaan, bij elkaar gehouden door melige zanglijnen van de Japanse zangeres Satomi Matsuzaki. Offend Maggie bewijst dat een fenomenale opnamekwaliteit niet voorbehouden is aan saaie muziek.

Into the Wild (DVD-film)
De film van Sean Penn over de avontuurlijke tochten van Christopher McCandless, beschreven in het boek van Jon Krakauer. Een jonge twintiger laat familie en alle materiële gemakken achter zich en vindt zijn eind in het barre Alaska. Een fraaie verpakking en een DVD vol extra’s maken downloaden, mocht u zich daar wel eens toe laten verleiden, wel erg onaantrekkelijk.

Elliott Murphy - Notes From The Underground (CD) 
Toen Elliott Murphy in 1973 zijn debuut album ‘Aquashow’ uitbracht, werd hij door de reviewer van Rolling Stone ‘the new Bob Dylan’ genoemd. Waarschijnlijk sloeg dat op zijn kwaliteiten als songwriter en minder op een vermeende gelijkenis qua stem.

Beets Brothers, Lils Mackintosh, Hans Dulfer - A Tribute To Analog (CD) 
Enkele jaren geleden werd ik getroffen door de geluidskwaliteit van van den Hul carbon recordings. Destijds betrof het opnamen die op cd uitgebracht werden maar nu is er een dergelijke opname beschikbaar gekomen op lp met de titel ‘A Tribute To Analog’.

Mavis Staples - We’ll Never Turn Back (CD) 
Ten tijde van de burgerrechten beweging in de Verenigde Staten waren er een aantal artiesten die dr. Martin Luther King actief steunden in zijn strijd. In die frontlijn stonden The Staple Singers, onder aan voering van gitarist Roebuck ‘Pops’ Staples en zijn dochter Mavis Staples.


EDITORS' CHOICE