NIEUWS

LCD-fabrikanten gaan productie reduceren


Redactie HiFi.nl | 25 oktober 2008

(gezien op Internet)

Lcd-panelfabrikanten gaan in het vierde kwartaal in hun productiecapaciteit snijden. De komende maanden zal de productie met twintig tot dertig procent afnemen en deze daling zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2009 doorzetten.

Het voornaamste argument voor de productieverkleining is de afgenomen groei van de wereldeconomie en de daardoor kleinere vraag naar lcd-schermen. Naar verwachting zullen er over enkele maanden twintig tot dertig procent minder lcd-panels gemaakt worden dan nu het geval is, schrijft Digitimes.Het is vooralsnog niet de bedoeling dat er ontslagen vallen, zo blijkt uit de reacties van producenten als AU Optronics, Chi Mei Optoelectronics en Chunghwa Picture Tubes. Wel hebben deze bedrijven aangegeven dat de huidige medewerkers op een creatievere manier moeten worden ingezet, bijvoorbeeld door vacatures intern in te vullen en medewerkers verplicht op vakantie te sturen.

Verschillende analisten verwachten dat de prijs van lcd- en plasma-tv`s in de Verenigde Staten in de komende weken sterk gaat dalen. Het dieptepunt zou samenvallen met de voor winkels drukste periode van het jaar, die zich traditioneel rond Thanksgiving afspeelt. Volgens de analisten hopen retailers en producenten met een agressieve prijsstelling hun producten toch aan de man te brengen, wat ze door de economische problemen momenteel niet erg makkelijk afgaat. Of deze strategie zal werken is overigens maar de vraag, aangezien niet alleen platte tv`s in prijs dalen, maar ook laptops, gameconsoles en blu-ray-apparaten goedkoper worden.

EDITORS' CHOICE