NIEUWS

Nieuw! - Publicatie week 35

Max Delissen | 28 augustus 2008
Ik herinner me een televisiereclame van een paar jaar geleden waarin twee snelle reclameboys een nieuwe slogan moesten bedenken voor een candybar met hazelnoten erin (het merk zal ik niet noemen, ik doe aan de lijn...). De wanhoop was hen nabij, want het wilde maar niet lukken. Tot één van de mannen een hap van de bewuste reep nam, en onder aanzwellende muziek de geniale kreet “New!” op een papiertje schreef en die bijna extatisch aan zijn collega toonde. De laatste scene toonde de twee terwijl ze uitgelaten door hun kantoor dansten.

Waarom moet ik hier aan denken? Omdat ik vorige week aankondigde dat het verslag van de Marantz huisshow er aan zat te komen. Ik kan me voorstellen dat u het verband nog steeds niet ziet. Want wat heeft een reclame waarin duidelijk de draak wordt gestoken met het begrip “nieuw” nu te maken met de introductie van nieuwe producten van een elektronicamerk?

Dat zit zo: sceptici (en die zijn er meer dan u denkt) beweren al jaren dat de veranderingen aan nieuwe producten van de grote hifi fabrikanten vaker uit een kleine - en in hun ogen dan ook nog matig geslaagde - facelift van de behuizing bestaan dan uit werkelijke aanpassingen van het binnenwerk. Of dat ook werkelijk zo is kan ik bevestigen noch ontkennen, want ik weet dat het inderdaad wel eens voorkomt, maar daar staan dan de voortdurende doorontwikkelingen bij een merk als Marantz weer tegenover.

Lees er deze week over in het achtergrondartikel, maar vergeet ook niet om een blik te werpen op de andere nieuwe artikelen. René van Es keek en luisterde naar de nieuwe DVD receiver van Primare, en van de hand van ondergetekende is een multitest van iPod docking Stations lezen. Er zijn weer een handige (en deze keer erg leuke) tip en leuke softwarebesprekingen, dus u kunt er weer een weekje tegen. Veel leesplezier!

Max Delissen
Redacteur HiFi.nl

Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Primare DVDI 10 
Het leven is doorspekt met het maken van keuzes. Dagelijks komen vragen op ons af waar we een oplossing voor willen. Niet dagelijks, maar zeker niet ondenkbaar, komt de vraag: komen er losse audiocomponenten in huis of een compacte alles-in-één oplossing. Wie gaat voor kwaliteit is veelal aangewezen op losse kastjes, liefst een hele stapel losse kastjes met heel veel bedrading eraan. Gelukkig zien fabrikanten ook mogelijkheden om kwaliteit te bewaren en onder te brengen in één enkele behuizing. Een goed voorbeeld daarvan is Primare. Primare leverde al langer een cd-receiver, nu is daar een dvd-receiver bijgekomen. Deze dvd-receiver, met de naam DVDI 10, nemen we voor u onder de loep.


Multitest iPod Docks 
De iPod is nog steeds veruit de populairste MP3 speler op de markt. Steeds meer mensen zetten hun hele muziekcollectie op hun iPod. En dat is niet alleen handig voor onderweg, maar in toenemende mate ook voor thuis. Want steeds meer fabrikanten brengen docking stations op de markt om de iPod op de huiskamerinstallatie aan te sluiten. Tijd voor een vergelijkend warenonderzoekje.


Achtergrondartikel

Marantz Huisshow 2008
Ieder najaar presenteren de A-merken in de hifi-branche hun nieuwe producten voor het komende seizoen. Soms worden daarvoor fraaie en exotische locaties gekozen, om het feestelijke karakter van de bijeenkomst te benadrukken. Marantz heeft wat dat betreft een reputatie te verliezen, maar ook dit jaar slaagden ze er weer in om een uiterst inspirerende omgeving te vinden voor hun productpresentatie. HiFi.nl reisde, in de persoon van ondergetekende, voor u naar de Betuwe om in Kasteel Ophemert de noviteiten voor het seizoen 2008/2009 te bekijken.


Tip

LP-Hoezen strijken
Alweer een fijne weektip met een titel die bij aardig wat lezers voor een flink vraagteken boven het hoofd zal zorgen. Not to worry; het betreft een zowel nuttige gemakkelijk uit te voeren tip. Elke vinylofiel zal zijn of haar LP-collectie voor een groot gedeelte hebben opgebouwd met gebruikte schijven omdat veel vinyl-klassiekers niet of nauwelijks als (al dan niet audiofiele) heruitgave verkrijgbaar zijn. Gebruikte LP`s hebben gebruikte hoezen die niet zelden een gebutste en/of gerafelde opening hebben.


Muziek- en filmbesprekingen

David Russell - Air on a G String (cd)
Als de ondertitel Baroque Masterpieces by Bach, Couperin, Saint-Luc, Weiss performed on Guitar het beeld oproept dat deze schitterende CD bestaat uit overbekende barokmelodieën is dat niet terecht. De muziek van Bach en Couperin die meestergitarist David Russell bewerkte voor gitaar is slechts voor een beperkt deel bekend, de werken van luitisten Sylvius Leopold Weiss en Jacques de Saint-Luc al helemaal niet.

Allman Brothers Band - Idlewild South (lp) 
Het zuiden van de Verenigde Staten is een smeltkroes van muzikale stijlen. Dat is mooi te horen op het doorbraakalbum van The Allman Brothers Band uit 1970. Rock, blues, gospel, country en jazz zijn ingrediënten in een smakelijke soep, die kraakhelder door MOFI’s Shawn R. Britton gerestaureerd op LP wordt uitgeserveerd. 

Falkenberg Farewell (dvd)
De periode waarin jeugd overgaat in volwassenheid is al zo vaak het onderwerp van films geweest dat er een term voor bestaat: coming of age film. De Zweedse film Falkenberg Farewell graaft diep in die bijzondere periode van het mensenleven. Een direct, bijna documentair verslag uit het dagelijks leven van een vriendengroep in een saai plaatsje. De lamlendige laatste zomer samen, waarover de toekomst een onbestemde schaduw werpt.


EDITORS' CHOICE