NIEUWS

De oorzaak - publicatie week 29

Redactie HiFi.nl | 17 juli 2008

Afgelopen week kreeg ik een mailtje van een lezer, die zich afvroeg of we eens iets zouden kunnen publiceren over de gevolgen die gehoorschade heeft voor de muziekbeleving. Hij had namelijk na een gehoortest een wat tegenvallende uitslag gekregen, en daar zat hij een beetje mee.

Het onderwerp gehoorschade komt met enige regelmaat aan de orde hier op de redactie, meestal aan de lunchtafel, maar we hebben om allerlei redenen nog nooit een aanleiding gehad om daar eens wat dieper op in te gaan. Terwijl we toch voor een deel met onze oren ons brood verdienen hier. Dat mailtje fungeerde eigenlijk als een soort eye-opener, want ik realiseerde me, toen ik het antwoord aan het schrijven was, dat er ongetwijfeld heel veel mensen rondlopen met een in meerdere of mindere mate aangetast gehoor. Terwijl ze daar misschien helemaal geen weet van hebben.

Na de vakantie gaan we eens stevig broeden op de mogelijkheid om daar nu eens wel een artikel over te schrijven. En daarbij zullen we niet over Ć©Ć©n nacht ijs gaan. Er zullen specialisten moeten worden geraadpleegd, want van de medische achtergronden van gehoorverlies hebben we nu eenmaal niet zoveel kaas gegeten. Dus als u, geachte lezer, vanuit uw beroep of achtergrond denkt iets aan deze materie te kunnen bijdragen, dan bent u van harte uitgenodigd om te reageren.

En nu niet meteen allemaal naar de huisarts of de hoorwinkel rennen voor een test, maar gewoon lekker naar muziek blijven luisteren. Bijvoorbeeld met de nieuwe hybride elektrostaten van Martin Logan, of de Harbeth Super HL-5 die door Kilian bakker zijn beluisterd. Zijn ervaringen met deze twee totaal verschillende luidsprekers leest u deze week.

Patrick van den Berg legt in zijn achtergrondartikel op eenvoudige wijze uit waar we op moeten letten als we onze platte televisie willen aansluiten. Welke kabels moeten we bij voorkeur gebruiken, of vermijden, en waarom?

Ook publiceren we een interessante Hi-Visit. Vanwege de lancering van een nieuw high-end A/V meubel met ingebouwde virtual surround luidsprekers ging ondergetekende op bezoek bij de importeur van Spectral.

En, zoals elke week, ook weer een fijne Tip, en software recensies. Dat zijn er deze keer iets minder, vanwege de vakantie, snapt u?

Veel leesplezier weer voor alle doorweekte thuisblijvers (het wil maar niet zomeren dit jaar), en tot volgende week!

Max Delissen
Redacteur HiFi.nl

Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Martin Logan Source hybride elektrostaat
De Amerikaanse electrostaat-specialist Martin Logan werd 25 jaar geleden opgericht door twee audiofanaten; Gayle Martin Sanders en Ron Logan Sutherland. "Sanders-Sutherland" werd overwogen als bedrijfsnaam maar uiteindelijk werd gekozen voor een samentrekking van hun middelste namen. Ron Sutherland ontwierp de elektronica voor de Monolith -hun eerste electrostaat die door Sanders in zijn garage werd gebouwd- en richtte enige jaren later Sutherland Audio op.

Harbeth Super HL-5 luidspreker 
Wie A zegt, moet ook B zeggen, en soms zelfs C... Daarom werd er besloten om na de Monitor 30 en de Compact 7ES3 ook Harbeth`s (letterlijk) grote trots onder de loep te nemen; de Super HL-5


 

Tip

Krimpkous om pluggen aanbrengen
Kabels met aangegoten pluggen zijn een zeldzaamheid in de High End audiowereld. Hoogwaardige lichtnetkabels en HDMI kabels zijn vaak van aangegoten pluggen voorzien (denk aan QED) en dat heeft zijn voordelen, zowel qua veiligheid als mechanische stabiliteit. Cinch, XLR of banaan (4mm) pluggen zijn meestal los uitgevoerd. Op zich is dat wel prettig want men kan dan een zelf gekozen plug met een gewenste lengte van een bepaald type kabel combineren.


Achtergrondartikel

Aansluiten van een plat televisiescherm

Na de aanschaf van een modern, plat scherm rijst onmiddellijk de vraag hoe een dergelijk toestel nu eigenlijk het beste aangesloten kan worden. Was er vroeger enkel sprake van een antenne, scart en misschien nog een S-video of composiet video aansluiting, tegenwoordig is de keuze uitgebreid met termen zoals HDMI, component en bijvoorbeeld D-sub aansluitingen. Maar welke aansluiting waarborgt nu eigenlijk de beste beeldkwaliteit?


Hi-Visit

Spectral Sound Closed A/V meubel met ingebouwde virtual surround set
De firma Spectral staat al jaren bekend om haar fraai vormgegeven hifi- en tv-meubelen en bijbehorende accessoires. Zij slagen er buitengewoon goed in om het form-follows-function (de functie bepaalt het ontwerp) uitgangspunt om te zetten in strak gelijnde en zeer bruikbare kasten en racks, waarbij moderne materialen als metaal en glas vaak de blikvangers zijn. EĆ©n van de best verkochte hifi/tv meubels, het Closed model, is nu voorzien van een hoogwaardige virtual-surround set. Luidsprekers, subwoofers en receiver zijn in het meubel ingebouwd, waardoor er absoluut geen bekabeling meer zichtbaar is.


(Foto: Jiri BĆ¼ller)


Muziek en Filmbesprekingen

Igor Stravinsky - L`oiseau de feu Le sacre du printemps (SACD)
Er zijn al oneindig veel opnamen van de Vuurvogel (compleet of in suitevorm) en de Sacre verkrijgbaar, maar het Concertgebouworkest maakte er in haar lange geschiedenis slechts enkele. Geen overbodige luxe dus om de uitvoeringen die Mariss Jansons afgelopen jaren dirigeerde op te nemen in de RCO Live reeks, temeer daar er een eigen visie op deze niet kapot te krijgen stukken in doorklinkt en ze ook nog eens fantastisch klinken.

4 maanden, 3 weken en 2 dagen (DVD film)
Een van de beste en meest bekroonde films van vorig jaar, het aangrijpende verhaal van een willekeurige abortus in het RoemeniĆ« van Ceaucescu, kreeg een waardige DVD-release. Een schijfje met de film en een aantal interessante extraā€™s, en daarbij nog een tweede DVD met de televisiedocumentaire Children of the Decree over de consequenties van het geboortebeleid van de voormalige dictator..  

Het handboek voor de buizenmens (Boek)
Wie anno 2008 alles wil weten over elektronenbuizen voor hifi versterkers zal zijn toevlucht moeten nemen tot een bonte verzameling boekjes, die wellicht op markten, beurzen of antiquariaten te verkrijgen zijn. Of je gaat voor het boek van Rudolf Moers.


EDITORS' CHOICE