NIEUWS

Oranjegevoel - publicatie week 23


Redactie HiFi.nl | 05 juni 2008

Komende zaterdag begint het Europees Kampioenschap Voetbal 2008. Voetbalfans hebben het er maar druk mee. Want naast alle oranje gekleurde voorbereidingen (vlaggetjes, hoeden, brulshirts en wat dies meer zij) is zo`n kampioenschap een uitgelezen moment om op zoek te gaan naar een nieuwe televisie. Want zeg nou zelf: de bal is toch echt veel ronder op een platte full-HD televisie dan op de ouwe trouwe beeldbuis?

Iedereen die de afgelopen week meer dan gemiddeld in beeld geïnteresseerd was werd door HiFi.nl op zijn (of haar) wenken bediend met een uitgebreide special. Deze week richten we ons weer op de mensen waarbij het oranjegevoel misschien wat minder is. De  thuisblijvers en niet in voetbal geïnteresseerden dus. Hoewel we hiermee geenszins de indruk willen wekken dat de wereld volgens ons verdeeld is in voetbalfans en hifi-liefhebbers. Het lijkt ons zelfs niet uitgesloten dat die twee zaken uitstekend samengaan (hier op de redactie in ieder geval wel). Maar als de keuze zou bestaan uit een poulewedstrijd tussen Zwitserland en Tsjechië of een avondje lekker plaatjes draaien, dan zou een groot deel van onze lezers het toch wel weten, denken wij...

Deze week kunt u bij ons lezen wat Kilian Bakker van de nieuwe Linn Majik LP12 platenspeler vind. Een nieuwe LP12 is altijd een spannend moment, want de lat ligt hoog. Deze nieuwe telg weet de verdediging echter snel te verschalken, en scoort in de rechterbovenhoek.

En als u dan toch voor de (nieuwe) televisie wilt kruipen, dan zou u voor de geluidsweergave eens kunnen denken aan de TVee Model Two soundbar van Boston Acoustics. Deze eenvoudig te installeren luidspreker kan (samen met de bijgeleverde subwoofer) een vrij goed surround-plaatje schetsen rond de luisteraar, maar dan helemaal alleen. Na een korte aanloop schiet de TVee Model Two de bal keihard in het net. Twee-nul voor de hifi-branche...

Tijdens de High End 2008 in München sprak hoofdredacteur Marc Brekelmans uitvoerig met Dave Wilson, de grote man achter het gelijknamige luidsprekermerk. Een interessant gesprek, en het ging niet eens over voetbal...

Een vaak onderschatte voetbalnatie is Denemarken. Hoewel ze deze keer vreemd genoeg niet op het EK aantreden staan ze wel nog steeds in de bovenste regionen van de eredivisie van luidsprekerbouwers. Toch nog drie-nul dus... Om te laten zien hoe het bij Dynaudio in Skanderborg allemaal werkt worden regelmatig vertegenwoordigers van de hifi-pers uitgenodigd, en een paar weken geleden reisde onze hoofdredacteur af naar het goedige landje dat de Noordzee van de Oostzee scheidt. Zijn verslag van dat bezoek kunt u deze week op HiFi.nl vinden. En zoals altijd is er ook weer een aardige Tip, en zijn er recensies van interessante muziek- en filmreleases.

Helemaal nieuw zijn de 360-graden foto`s van winkels, die u vanaf vandaag op HiFi.nl kunt vinden. U neemt als het ware een virtueel kijkje in de winkel, en dat is leuker dan het lijkt als u het hier zo leest. En na het laatste fluitsignaal staat het dus vier-nul voor de hifi-branche.

Wat u vanaf komende zaterdag ook gaat doen, ik wens u er zeer veel plezier bij!

Max Delissen
Redacteur HiFi.nl

Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Linn Majik LP1  
Vorig jaar werd de legendarische Linn Sondek LP12 en in het bijzonder de Basik uitvoering van de LP12 op HiFi.nl besproken (klik hier voor dat artikel). De vrij kostbare externe Lingo voeding maakte bij de Basik LP12 plaats voor een eenvoudig intern printje. Alhoewel dat op zich al een behoorlijke geldbesparing met zich meebracht bleef het een flinke investering met een totaalprijs voor een complete platenspeler die inclusief element richting de 4000 euro ging (vandaar dat Linn vorig jaar met een tijdelijke aanbieding kwam). Linn heeft recent een nieuw instap-Sondek pakket geïntroduceerd met een verbeterde interne voeding en een meer betaalbare toonarm, wat de naam Majik LP12 draagt.

Boston Acoustics TVee Model Two 
Hoewel relatief nieuw op de Nederlandse markt speelt het merk Boston Acoustics toch alweer wat jaartjes mee. Opgericht in 1979 in de Verenigde Staten heeft deze audiofabrikant zich stilaan weten te profileren tot een bedrijf dat niet zomaar de geijkte paden bewandelt.

Achtergrondartikel

Interview Dave Wilson van Wilson Audio

Tijdens de High End show in Munchen togen HVT collega Theo Wubbolts en ondergetekende naar het Marriot hotel om daar Dave Wilson en zijn vrouw Sheryl Lee van Wilson audio een paar vragen voor te leggen.

Fabrieksbezoek Dynaudio: Relive Music!
Al meer dan 30 jaar maakt het Deense Dynaudio luidsprekers. Zelfs in deze tijd waar gerenommeerde merken hun productie verleggen naar lage lonen landen als China, blijft Dynaudio in het thuisland Denemarken produceren….en hoe! HiFi.nl werd door de Nederlandse vertegenwoordiger van het merk uitgenodigd om een bezoek te brengen aan de fabrieken in Skanderborg en Vejle. Een bezoek dat mijn waardering voor het merk alleen maar versterkt heeft.


Tip

Gelijke Toe-In
De meeste luidsprekerkasten zijn rechthoekig en dat is een praktisch voordeel bij het visueel vaststellen of beide weergevers met eenzelfde toe-in hoek op de luisterplek zijn gericht (de zijwanden zijn dan vrijwel altijd aan de binnenzijde of buitenzijde zichtbaar).


360 graden fotografie

De komende tijd zullen op HiFi.nl een groot aantal hifi- en AV winkels in 360 graden fotografie te bewonderen zijn. We werken op dit moment nog aan een overzichtspagina waarop ze allemaal te vinden zijn, maar omdat die nog niet klaar is moet u het even met dit voorlopige lijstje doen. De foto`s komen donderdag 5 juni 2008 in de loop van de namiddag en avond online te staan. Bovenaan de profielpagina van de winkel ziet u een tabblaadje 360 staan.

Audio Artistiek
Bender Hifi
Concerto Audio
Glas Hifi
Hanze Hifi
Hifi Studio Iman Dane
Klankbeeld
Studio Noot
Multifoon Hifi Alexandrium
Van Ingen Electronics
Hifi Studio Wilbert
Botman Multi Media
Van Amerongen Beeld En Geluid
Echo Terneuzen
iEar

Muziek en Filmbesprekingen

Wensel Ludwig Edler von Radolt - Viennese Lute Concertos (CD)
In vroegere, feodale episoden van onze westerse beschaving of wat daarvoor doorging, waren vorsten of anderszins hoog geplaatste lieden op de maatschappelijke ladder niet zelden tevens begaafde kunstenaars: dichters, muzikanten of componisten. 

Steve Winwood - Nine Lives (CD)
Het is 1966, we zijn in London. Op het prachtige Decca sublabel ‘Ace of Clubs’ verschijnt Raw Blues, een verzamelalbum rond bluesgigant John Mayall. Op de obscure plaat staat werk van Eric Clapton, op dat moment furore makend met Mayall’s Bluesbreakers en ene Steve Anglo. 

Cloud Cult - The Meaning of 8 (CD)
Hifi fanaten staan niet bekend om hun lage energierekening. Veel apparaten vreten stroom, en dat zou zorgen moeten wekken. Ook het maken van muziekopnamen kost stroom. Craig Minowa, de man achter Cloud Cult en het Earthology Records label, doet er alles aan zijn muziek zo milieuvriendelijk mogelijk aan de man te brengen. Een gedreven mens, dat hoor je ook aan de muziek.

Blindsight (DVD film)
Persoonlijk snap ik mensen die voor hun plezier hoge bergen beklimmen niet helemaal. Er is nauwelijks zuurstof en je valt zo naar beneden, levensgevaarlijk! Tegen al die ongemakken wegen de mooie uitzichten toch niet op. En als je blind bent is het helemaal een absurde onderneming zou je zeggen. Maar zo zit de mens dus typisch niet in elkaar.

Handel - Messiah (LP)
Een reconstructie van Handel’s Messiah in de vorm waarin het oratorium in 1742 in Dublin in première ging. De uitvoering door het Schotse Dunedin Consort & Players en solisten onder leiding van John Butt uit 2006 is een veelbekroond hoogtepunt in de catalogus van Linn Records. Nu is er naast de twee hybride SACD’s en diverse downloadformaten ook een editie op drie schijven 180 grams vinyl verschenen.

EDITORS' CHOICE