NIEUWS

HDTV per 2009 op publieke netten

Redactie HiFi.nl | 01 april 2008

(gezien op internet)

De publieke omroep gaat vanaf voorjaar 2009 zoveel mogelijk High Definition (HD) televisie aanbieden via de kabelmaatschappijen. Daarvoor heeft de publieke omroep 2 miljoen euro toegezegd gekregen van Zesko Holding, eigenaar van kabelmaatschappijen Casema, @Home en Multikabel.

Dat zegt Cees de Bruin, hoofd Technologie en Distributie bij de publieke omroep. Met High Definition Television (HDtv) worden televisiebeelden uitgezonden met een hogere resolutie en gedetailleerdere kleuren. Om die te kunnen ontvangen en te bekijken is een speciaal beeldscherm nodig dat HD aankan en een kastje van de kabelexploitant die het signaal kan doorgeven.

Tot nu toe werd alleen het WK voetbal in 2006 via de publieke omroep al uitgezonden in HD-formaat. Dat ging toen mis, omdat veel van de doorzendkastjes van de kabelmaatschappijen niet goed toegerust waren. Deze zomer kunnen eigenaars van een HD-televisie – volgens De Bruin zo’n 26 procent van de huishoudens – de Olympische Spelen en het EK voetbal ook al volgen in extra hoge kwaliteit beeld. Dat komt vooral omdat die uitzendingen worden aangeleverd door buitenlandse productiemaatschappijen die al werken met HD-tv.Hilversum heeft wel de infrastructuur om de beelden uit te zenden, zegt De Bruin, maar heeft te weinig geld om zelf programma’s in dat formaat te kunnen (laten) maken. Met het extra budget moet dat nu mogelijk worden. ,,Het is een drempel die we moesten nemen. Als er meer programma’s komen, worden de kosten van apparatuur lager en wordt de techniek toegankelijker”, aldus De Bruin.

Het ministerie van Economische Zaken wilde geen subsidie geven, nu schieten kabelmaatschappijen Zesko en UPC te hulp. Met laatstgenoemde is de publieke omroep nog in onderhandeling. UPC bedient 2,2 miljoen huishoudens met analoge televisie, waaronder 550.000 ook digitale televisie hebben. Zesko bereikt 3,5 miljoen huishoudens.

,,We willen graag deze dienst zo breed mogelijk kunnen leveren aan onze klanten”, zegt een woordvoerder van UPC. Op dit moment is slechts een kleine groep UPC-klanten in het bezit van zo’n HD-kastje. Het precieze aantal houdt UPC geheim, maar dat ,,groeit goed”, aldus de woordvoerder. HD-bezitters kunnen nu kijken naar de HD-beelden van National Geographic en Discovery Channel. Andere kanalen zenden nog geen HD uit.

Van de commerciële zenders heeft SBS vorige week voorgesteld om een soort betaalsysteem in te stellen, om de kijker 2 à 3 euro per maand extra te laten betalen. Daar wil UPC voorlopig niet aan.


EDITORS' CHOICE