NIEUWS

Oud en Nieuw - publicatie week 13


Redactie HiFi.nl | 27 maart 2008

De hifiwereld wordt, hoe je het ook wendt of keert, gedomineerd door de Grote Merken. En de Grote Merken brengen ieder jaar plichtsgetrouw nieuwe series apparatuur op de markt. Op zich is daar niets mis mee, want het stimuleert de economie. Maar wat gebeurt er met de afgedankte apparaten? Want op een gegeven moment is de nieuwkoper door de voorraad muziekminnende neefjes heen, waaraan voorheen de oude spullen werden gesleten.

De tweedehandsmarkt floreert weliswaar, maar welbeschouwd zou de berg `vorige` apparaten steeds groter moeten worden. Daarom is het goed dat er ook een flink aantal merken bestaan die het aanzienlijk kalmer aan doen met het uitbrengen van opvolgers. Zij komen pas naar buiten met iets nieuws als er significante vooruitgang is geboekt ten opzichte van het oude model.

Over wat beter is zult u hier geen oordeel lezen, omdat beide werkwijzen genoeg leuke en interessante apperatuur opleveren. Soms is er echter iets te melden dat noch onder het een, noch onder het ander te scharen valt. Er bestaan een aantal merken en specifieke apparaten of luidsprekers die een dermate legendarische status binnen de hifi genieten dat ze boven iedere vernieuwingshype verheven zijn. Eén van die “instituten” is de LS 3/5a luidspreker. Begin jaren 70 werd de LS 3/5a oorspronkelijk gebouwd om als monitor te dienen in de studio`s van de BBC, maar al snel werd dit kleine luidsprekertje een begrip onder audiofielen.

Auteur Kilian Bakker had het genoegen om naar de V2 versie te luisteren. Na bijna veertig jaar eindelijk een opvolger! Een (stok)oud concept in een vrijwel geheel nieuw jasje, met een verrassende conclusie.

René Smit keek en luisterde naar een gloednieuwe DVD multispeler van NAD. Inderdaad, één van de Grote Merken, maar wel voortdurend bezig met doeltreffende innovaties. Daarom is het niet verrassend dat dit nieuwe exemplaar zeer dicht in de buurt komt van René`s referentiespeler van hetzelfde merk, die vele honderden euro`s meer heeft gekost.

Nieuw op HiFi.nl is de VideoTip. Geen “deze DVD moet u gezien hebben”, maar een kort fimpje waarin het hoe en waarom van geluidsverbeterende accessoires wordt toegelicht. In deel 1 gaat het over Vibrapod trillingsdempers voor onder geluidsapparatuur en luidsprekers.

Verder hebben we deze week een HiVisit voor u over een echte High-End importeur, deel twee van  Kilian Bakker`s artikel over het kopen van hifi, een interessant stukje over een audiofiel muzieklabel, en een viertal bijzondere software recensies. Veel leesplezier!

Max Delissen
Redacteur HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

NAD T535 DVD speler
Destijds onder de indruk geraakt van de prestaties die de NAD T585 bij mij leverde, is in overleg met importeur AND Benelux besloten dat het recensie exemplaar kon achterblijven om als referentie te dienen bij het beoordelen van dvd-spelers. Tijdens de VAD show in oktober 2007 is een aantal nieuwe spelers van NAD geïntroduceerd en nu vroeg de importeur mij het type T535 onder de loep te nemen.

Stirling Broadcast LS3/5a V2
De oude BBC LS 3/5a is een wereldwijd geliefde weergever maar al lang uit productie. De Stirling LS 3/5a-V2 is door de BBC goedgekeurd als vervanger van het origineel.


Achergrondartikel

Mobile Fidelity 
Mobile Fidelity Sound Lab (ook wel MFSL of MoFi genoemd) is één van de oudste audiofiele muzieklabels. Het werd in 1977 opgericht, en heeft zich vanaf het begin toegelegd op zeer hoogwaardige heruitgaves van bestaande albums.

Hoe koop je hifi? - deel 2
De oude geluidsinstallatie heeft geheel of gedeeltelijk de geest gegeven of voldoet simpelweg niet meer. Een simpel minisetje is gauw aangeschaft bij een warenhuis of elektronicagigant... maar zou een met zorg samengesteld systeem niet meer -en langer- luisterplezier bieden? Hoe kan men bepalen welke apparaten goed bij elkaar passen en hoe zou het budget moeten worden verdeeld onder de verschillende componenten? Met dit artikel hopen wij hifistarters een antwoord op deze en andere vragen te geven. 


Hi-Visit

Multitrade
Een importeur die ik al een tijdje op mijn verlanglijstje had staan is Multitrade. Hun pakket bestaat uit fraaie, muzikale producten met tot de verbeelding sprekende namen.


Tip

VTA instelhulp
De meeste aftast-elementen prefereren een vrijwel perfect horizontale stand bij het aftasten van gegroefd zwart goud. Daarom is een parallel aan het plaatoppervlak liggende armbuis het beste uitgangspunt wanneer men de V.T.A. oftewel verticale aftasthoek van het element wil optimaliseren.


VideoTip

VibraPod Isolators en Cones
Een nieuwe rubriek op HiFi.nl, in samenwerking met High Fidelity Discs. In een kort filmpje wordt het hoe en waarom van geluidsverbeterende accessoires toegelicht.

Muziek- en filmrecensies

Mean Streets  (DVD) 
Martin Scorsese is een begrip in de Amerikaanse cinema, als chroniqueur van de zelfkant van de maatschappij, meer specifiek de maffiose onderwereld. Niet voor niets afkomstig van Sicilië. Zijn recente films Gangs Of New York en The Departed kon hij mooi toelichten en verklaren, maar echt overtuigen deden ze niet. Dat was wel even anders met het vroege meesterwerk Mean Streets uit 1973, met de piepjonge Robert De Niro en Harvey Keitel.

Philip Glass - Book Of Longing (CD) 
Book Of Longing is niet alleen de titel van de omvangrijke nieuwe, rijk geïllustreerde gedichtenbundel van Leonard Cohen, maar ook van een door Philip Glass gecomponeerde liederencyclus gebaseerd op een selectie uit het boek. Met vier zangers, een klein instrumentaal gezelschap en de spreekstem van Cohen zelf werd het stuk over de hele wereld uitgevoerd. Nu is er de CD.

Misha Alperin - Her First dance (CD) 
Pianist Misha Alperin maakt prachtige muziek die zich beweegt op het raakvlak van klassiek en jazz. Op zijn nieuwe album voor ECM wordt hij in enkele stukken begeleid door hoornist Arkady Shilkloper en celliste Anja Lechner.

Barry Adamson - back To The Cat (LP) 
Barry Adamson’s achtste soloplaat heeft een groove die je niet zou verwachten van een artiest die zijn eerste muzikale voetsporen verdiende in ‘Magazine’ en ‘the Bad Seeds’.

EDITORS' CHOICE