REVIEWNAD

NAD T535

Rene Smit | 27 maart 2008 | NAD

Destijds onder de indruk geraakt van de prestaties die de NAD T585 bij mij leverde, is in overleg met importeur AND Benelux besloten dat het recensie exemplaar kon achterblijven om als referentie te dienen bij het beoordelen van dvd-spelers.



Tijdens de VAD show in oktober 2007 is een aantal nieuwe spelers van NAD geïntroduceerd en nu vroeg de importeur mij het type T535 onder de loep te nemen. Om het nieuwe type eens te vergelijken met de ruim twee maal duurdere T585. Mede op basis van genoemde goede ervaringen nam ik het aanbod enige weken letterlijk met twee handen aan. Na uitpakken staat een fraaie, slanke, zilverkleurige, hagelnieuwe T535 op tafel.


In- en uiterlijk

De T535 oogt moderner dan de T585 wat te maken heeft met de kleurstelling. De T585 die ik ter beschikking heb is uitgevoerd in het typische antracietgrijs dat NAD al jaren gebruikt. De T535 is geleverd in een wat algemenere kleur zilvergrijs. Beide spelers zijn overigens leverbaar in de beide kleuren. Het is niet alleen de kleur die verschil maakt, ook is de T535 fysiek kleiner en vooral lager dan zijn grote broer. Het aantal knoppen aan de voorzijde beperkt zich tot zes, de aan- uitschakelaar inbegrepen. Het loopwerk is centraal geplaatst en daaronder vinden we de display. De “menu” toetsen die op de T585 aanwezig zijn ontbreken op de T535, zodat hij voor de weergave van DVD’s altijd met de (uitgebreide) afstandbediening bediend moet worden.

Aan de achterzijde maakt de T535 een opgeruimde en strakke indruk. Alle noodzakelijke in- en uitgangen zijn aanwezig. Digitale uitgangen voor beeld en geluid in de vorm van HDMI (versie 1.3), coaxiaal en optisch. Verder is er beeld component uit met progressive scan optie, s-video, composiet en scart beschikbaar. Naast een analoge 5.1 uitgang met vergulde cinchbussen is er een gescheiden stereo uitgang aanwezig. Net als de T585 is de T535 een echte multispeler die met alle formaten overweg kan.  Ook meerkanaal DVD-audio en SACD.

De D/A convertors die intern gebruikt worden zijn hoogwaardige 24-bit/192 kHz exemplaren. Basmanagement is beschikbaar voor beide formaten. De speler is voorzien van alle noodzakelijke geluidsdecoders zodat via de analoge meerkanaals uitgangen een gedecodeerd DTS of Dolby Digital signaal beschikbaar is. Op videogebied gaat de met een Faroudja DCDi 12bit 216Mhz D/A chipset uitgeruste T535 nog een klein stapje verder dan de T585. De nieuwe chip maakt het mogelijk het beeldsignaal te upscalen naar een maximale resolutie van 1080P. De verdere opzet van het videogedeelte is eenvoudiger dan zijn grote broer.


Aansluiten

In eerste instantie wordt de speler in het a/v meubel geplaatst en met een Inakustik HDMI kabel aangesloten op een Panasonic TH42PV45 plasmatelevisie. Om van surroundgeluid te kunnen genieten wordt een digitale verbinding gemaakt met een Marantz SR5600 receiver. Daarvoor gebruik ik een Inakustik coaxiale kabel. Schone stroom wordt aangevoerd vanuit een Inakustik 1506 verdeeldoos, waarop verder uitsluitend digitale apparatuur is aangesloten. De T535 is in tegenstelling tot de T585 niet voorzien van een geaard netsnoer maar maakt gebruik van een zogenaamde “brilletjes” aansluiting. Het snoer is wel afneembaar, maar opwaarderen zal weinig zinvol zijn. Voor de recensie is daarom uitsluitend gebruikgemaakt van het standaard exemplaar.



Na het beoordelen van het beeld verhuisde de speler naar het audiorack en werd er met een set Siltech SQ88G5 Classic MKII interlinks contact gemaakt met een vM MA240 versterker. Binnen deze set-up zijn de audiokwaliteiten van de T535 beoordeeld. Ter vergelijk is gebruikgemaakt van mijn eigen vM SA230 meerkanaals multispeler, die net als de T585 in een hogere prijscategorie valt. Speakers waren een set Audiovector M3i Super’s, gecombineerd met een Spendor SC3 centerspeaker en Polk FX3i surroundspeakers.

MERK

EDITORS' CHOICE