NIEUWS

Audiofiele formaten - publicatie week 4


Redactie HiFi.nl | 24 januari 2008

Momenteel woedt de strijd om het nieuwe high definition beeld- en geluidsformaat op zijn hevigst. Als de stofwolken op zijn getrokken zal, zéér waarschijnlijk, Blu-ray als winnaar uit de strijd komen.

Niet dat het veel uitmaakt welk formaat de strijd wint, als er op korte termijn maar duidelijkheid komt voor u als consument. Alleen al daarom hoop ik dat de strijd tussen de twee kampen snel beslist wordt.
De strijd tussen HD-DVD en Blu-ray is trouwens niet uitsluitend interessant voor de videofiel, ook de liefhebbers van hoogwaardige audioweergave kunnen met de nieuwe formaten ruimschoots aan hun trekken komen. Zo kan een Blu-ray speler theoretisch een linear PCM datastroom van 24bit/192kHz informatie over 6 kanalen weergeven met een maximale bitrate van 27.648 Mbps. Alleszins indrukwekkende cijfers. Nu maar afwachten of deze mogelijkheden ooit door de platenmaatschappijen benut gaan worden.

Aan de andere kant van het audiospectrum staat de analoge weergave: de zwarte plak vinyl. Tegenwoordig bij gebrek aan serieuze concurrentie - SACD en DVD-A konden helaas (voor de ‘massa’) geen deuk in het spreekwoordelijke pakje boter slaan – verheven tot hét audiofiele medium. Of de platenspeler die we bij de HEMA kochten ook in staat geacht moet worden om u naar het muzieknirvana te leiden mag betwijfeld worden, maar dat deze draaitafel veel waar voor zijn geld levert staat buiten kijf. Ideaal dus om die ‘oude’ platen die nu nog staan te verstoffen op de zolder weer eens een draaibeurt te geven.

Ook de weergave via buizenversterkers is populairder dan ooit. Een gevolg van de uitstekende geluidskwaliteit in combinatie met, onder invloed van Chinese import,  steeds lager wordende prijzen. Eén van die Chinese hififabrikanten die graag met buizen werkt is Dared. We testen deze week de Dared MP15 van 999 euro met de Genèse Trio luidsprekers van het Franse Triangle.

Maar alle moeite lijkt tevergeefs als we af mogen gaan op een artikel met de titel ‘The death of High Fidelity’ uit het Amerikaanse blad Rolling Stone. Mastering van cd’s wordt afgestemd op weergave via MP3 spelers, dynamiek is ver te zoeken – zo niet totaal afwezig - op nieuwe platen en iedereen kan met de studiotechnologie van tegenwoordig perfect getimed zingen en drummen. De emotie en de nuance zijn uit de muziek verdwenen…de doodssteek voor High Fidelity(?).

Marc Brekelmans
Hoofdredacteur HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Manley Steelhead en Snapper 
Het tellen van zegeningen is een genoeglijke bezigheid terwijl ik achteruit kijk naar 2007. In dat jaar heb ik de nodige audio ervaringen achter de rug met meer dan fraaie producten, waaronder luidsprekers, versterkers, een platenspeler en cd spelers. Wat ontbrak in de rij was een topklasse phonoversterker en als altijd was er ruimte voor buizen mono blokken. Op de rand van 2007 en 2008 maakte de importeur van Manley Audio producten dat gebrek goed met de levering van een Manley Steelhead phonoversterker en een set Snapper 100 Watt mono blokken, gebaseerd op EL34 buizen. Mijn jaar kon niet meer stuk.

Dared MP-15 met Triangle 
Dat de Aziatische markt langzaam maar zeker in grote opmars is gekomen is al lang bekend. Alle takken die een economie rijk is voeren een ware inhaalslag op de gevestigde westerse leiders. Zo ook in de wereld van hifi. China staat al enige tijd bekend om zijn grote productie van onder andere hifi apparatuur, die tegen een relatief lage kostprijs vervaardigd kan worden.


Productbesprekingen 

Jamo i300 iPod Dock
Het Jamo i300 iPod docking station bestaat uit een aktief subwoofer/satellietsysteem met daaraan een multifunctioneel dockingstation. Alles draait bij dit systeem om eenvoud in gebruiksgemak. Het bleek inderdaad een schoolvoorbeeld van een plug & play systeem te zijn, met een verrassend groot geluid.

Platenspeler van de HEMA
Voor iets minder dan 60 euro kan men zich tegenwoordig al de eigenaar noemen van een heuse Platenspeler. Een snaaraangedreven volautomaat met ingebouwde phonoversterker. Gekocht bij een groot, landelijk opererend warenhuis, waar 1/3 van de Nederlandse mannen hun ondergoed schijnt te kopen, en waar de beroemdste rookworst van het land vandaan komt.


Achtergrondartikelen

De dood van HiFi 
In het Amerikaanse muziekblad Rolling Stone verscheen eind december een interessant artikel getiteld: The Death of High Fidelity. In het artikel wordt de manier van opnemen besproken van de huidige cd’s die op de markt verschijnen.

Tip

Signaalverzwakker 
Lijnbronnen zoals CD-spelers lijken steeds hogere uitgangsspanningen van hun fabrikanten mee te krijgen terwijl lijntrappen van (voor-) versterkers vaak tamelijk gevoelig zijn. Het resultaat? Een (te) hoge geluidsdruk bij een nauwelijks open staande volumeregelaar.


Muziek- en filmrecensies

Wim T. Schippers met het Orkest van het Oosten – Egmont / Wellingtons Sieg (SACD)
Ooit uzelf afgevraagd waar de T van Wim T. Schippers voor staat? Ik wel, bij het schrijven van dit stukje kwam ik terecht op de voortreffelijke biografie van het Nederlandse Pop Instituut en vond daar de tweede naam van Wim en dat is dus .. Theodoor.

Prokofjev: Symphony No 5 / Ode to the End of the War (SACD)
Vijf is een goed nummer als het om symfonieën gaat. Net als bij Beethoven, Mahler en Sjostakovitsj is ook de vijfde van Sergej Prokofjev een hoogtepunt in een indrukwekkende reeks. Vladimir Joerovski en het Russisch Nationaal Orkest koppelen de ‘oorlogssymfonie’ aan een veel minder bekend stuk dat het einde van de oorlog bezingt.

Chris Schlarb - Twilight & Ghost Stories (CD)
Muziek heeft, net als taal, altijd te maken met conventies. Je strak aan conventies houden maakt saai, maar ze negeren geeft onbegrijpelijke chaos die de communicatie voorbij gaat. De Amerikaanse producer en gitarist Chris Schlarb beweegt zich op het eerste album dat hij onder eigen naam uitbrengt aan de chaos-kant van dit continuüm. Niet in de zin van drukke herrie, maar als ‘niet te plaatsen’, genreoverstijgend en volkomen uniek.

The Human Condition (DVD film)
Hoewel afgelopen jaren veel hoogtepunten uit de filmgeschiedenis opnieuw beschikbaar kwamen op DVD, bleven er ook nog belangrijke gebieden onderbelicht. De Filmfreak is met het sublabel Koinobori begonnen aan de ontsluiting van de rijke traditie van de Japanse film. Eerste in wat een omvangrijke reeks moet worden, is het ruim 9 uur durende oorlogsdrama Ningen no Jôken (The Human Condition) van Masaki Kobayashi.

Still Life + Dong (DVD film)
Met de Olympische Spelen in aantocht staat de tomeloze ontwikkeling van China flink in de belangstelling. De individuele mens zowel als de rijke historie worden klakkeloos ondergeschikt gemaakt aan de expansiedrift. Dat geldt niet alleen bij de infrastructuur voor de Spelen. Het megalomane project rond de Drieklovendam is een nog veel schrijnender voorbeeld, dat door de jonge filmmaker Jia Zhang-ke als achtergrond wordt gebruikt voor twee films.

EDITORS' CHOICE