NIEUWS

Instapmodellen - publicatie week 51


Marc Brekelmans | 20 december 2007

Het kalenderjaar loopt weer op zijn einde, nog ruim een week en we staan weer met z’n allen te proosten op het nieuwe jaar. Maar we willen het jaar natuurlijk wel afsluiten met een knaller. Vandaar dat we deze week een, naar mijn mening, bijzonder leuke publicatie hebben.

Wat dacht u bijvoorbeeld van de nieuwe ‘instapmodellen’ van Esoteric die onder de noemer ’10-serie’ aan de man gebracht worden. Nu is het begrip instapmodel bij Esoteric relatief, deze modellen kosten nog altijd tussen de 3500 en 4000 euro. Is Esoteric in staat om tegen deze prijzen hun high-end reputatie eer aan te doen? U leest het in de recensie van Rene Smit.

Ook Pass Labs is onlangs met een ‘instapmodel’ op de markt gekomen. Het betreft de eerste geïntegreerde versterker van het Amerikaanse high end merk dat vooral bekend is geworden met haar bijzondere voor- en eindversterkers. Jan de Jeu kreeg de Nederlandse primeur van deze Pass Labs Int-150.

Nog meer mooie dingen voor de kerst? Dat kan. Ik bezocht namelijk de officiële introductie van de nieuwe Linn Klimax DS: een apparaat dat u in staat stelt om muziek die op een harde schijf staat op zeer hoogwaardige manier op uw hifi-installatie weer te geven. Volgens Linn The Future of Music…en daar konden ze wel eens gelijk in gaan krijgen.

Verder weer een nieuwe aflevering van “De muziekbeleving van..” met deze keer aandacht voor John vd Veer van Gitaar aan Zee/The Ark (tipje van de sluier: binnenkort hebben we  in deze rubriek een interview met Joe Jackson), de gebruikelijke muziek- en filmrecensies en een Hi-Visit bij Heroparts in Eindhoven.

Rest ons nog u alvast prettige feestdagen te wensen.

Marc Brekelmans
Hoofdredacteur HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Pass Labs Int-150  
Tot voor kort ontbrak in zijn Pass Labs productenaanbod  een geïntegreerde versterker maar met de introductie van deze lang verwachte Int-150 is aan dat gemis een eind gekomen.

Esoteric AI10/SA10 set  
Een aantal jaren geleden was ik op de High-End show in München in de gelegenheid een uitgebreide demo van Esoteric bij te wonen. Die demo maakte destijds een grote indruk op mij.


Achtergrondartikelen

Introductie Linn Klimax DS  
Tijdens de VAD show 2007 kon het publiek reeds kennis maken met de Klimax DS van het Schotse high end merk Linn. Vorige week vond de officiële persintroductie plaats bij Art’s Audio in Naaldwijk.

De Muziekbeleving van…John vd Veer  
Hij maakte furore met de supergroep Seven Slowhands, en modelleerde hierna zijn eigen superband Gitaar aan Zee, of in de internationale versie ‘The Ark’.


Tip

Draad-bias instellen  
Veel toonarmen zijn van de klassieke draad-met-gewicht dwarskrachtcompensatie (ook wel Bias genoemd) voorzien. Kilian Bakker geeft weer een aantal nuttige tips om deze instelling optimaal te laten verlopen.


Hi-Visit

Heroparts Veldhoven  
Deze keer voert de HiVisit mij naar industrieterrein De Run in Veldhoven, onder de rook van mijn woonplaats Eindhoven. Lekker dichtbij, en over de Randweg A2 ook gemakkelijk bereikbaar. Ik breng vandaag een bezoek aan Heroparts, groothandel van een aantal mooie en bekende merken, waaronder Harman Kardon, JBL, Infinity en BenQ - maar daarover later meer.


Muziek- en filmrecensies

Yuri Honing & Nora Mulder – Winterreise (CD)  
Schubert’s fameuze liederencyclus Winterreise, niet gezongen maar voor de verandering gespeeld door een jazzsaxofonist, begeleid door een pianiste die meer gespecialiseerd is in moderne klassieke muziek dan in de romantiek. De noten blijven staan, de benadering is totaal anders dan anders. Helemaal niet ongepast trouwens, want ook Schubert meed het muzikaal avontuur allerminst.

Ike Quebec - Soul Samba (LP) 
Soms krijg je als recensent een hele fraaie testpersing in handen. Momenteel schuift er met enige regelmaat weer zo’n exemplaar onder mijn Jan Allaerts element door.

Annie Ross & The Gerry Mulligan Trio/Quartet - Sings A Song With Mulligan (LP) 
In 2005 bracht Annie Ross met “Let Me Sing” haar meest recente cd uit. Met optredens over de gehele wereld is deze jazz zangeres, die al meer dan vijftig jaar een belangrijke bijdrage levert aan de jazz, ‘still going strong’.

Tok Tok Tok - From Soul To Soul (LP) 
De akoestische soul van Tok Tok Tok blijkt bij zowel het publiek als bij jury’s van begeerde jazz prijzen aan te slaan. Zo wonnen zij voor zowel hun uit 2003 daterende cd ‘It Took So Long’ als voor hun in 2005 uitgebrachte cd ‘About’ de Duitse Jazz Award.

Boston Symphony Chamber Players - Mozart Chamber Music for Winds and Strings (SACD) 
Net als een aantal andere grote symfonie orkesten, waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest, heeft ook het Boston Symphony Orchestra een eigen label waarop het platen uitbrengt.

The Monastery (Mr. Vig & The Nun) (DVD-film) 
Documentairemakers hebben iets met excentrieke mensen. Ze zijn vaak leuk om naar te kijken, en door hun vreemdheid geven ze de kijker een nieuw, verrassend perspectief op het leven. De krasse tachtiger Jørgen Laursen Vig was voor de Deense documentairemaakster Pernille Rose Grønkjær een lot uit de loterij. Hij wilde altijd al het vervallen kasteel dat hij ooit kocht ombouwen tot een klooster.

Mon fils à moi (DVD-film) 
Ouders zijn zuinig op hun kinderen, maar sommigen overdrijven. Dan draait het dan niet meer om het belang van het kind, maar staat de behoeften van de ouder centraal. In Mon fils à moi hebben die behoeften ziekelijke vormen aangenomen, wat uitloopt op regelrechte kindermishandeling, lichamelijk, maar vooral psychisch. Het meest gruwelijk is nog de gedachte dat dit soort verborgen waanzin zo veel voorkomt.

Death Proof (DVD-film) 
De nieuwe film van Quentin Tarentino was eigenlijk de helft van het tweeluik Grindhouse, met de horrorfilm Planet Terror van Robert Rodriguez als het andere deel van een avondvullend programma. De naar de jaren 70 pulpfilms gemodelleerde formule van de ‘double bill’ sloeg in Amerika niet aan, waarop de films opgerekt en gescheiden werden. Ook Death Proof zelf, een ode aan het zogeheten exploitatiefilm, is een tweeluik.

EDITORS' CHOICE

 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »
 • Review
  GoldenEar BRX
  Review
  lees meer »
 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »