NIEUWS

Hollands - publicatie wk. 48


Marc Brekelmans | 29 november 2007

Wat je van ver haalt is lekker. En idee dat zeker in Nederland lijkt te leven. Of het nu Engelse, Amerikaanse, Japanse of Duitse merken betreft, ze lijken allemaal serieuzer genomen te worden dan de merken van eigen bodem.

En toch hebben we in ons kleine landje relatief veel merken met wereldfaam. Denk maar aan de kabelfabrikanten Siltech, van den Hul en Crystal Cable. Of de elektrostaten van Final en Audio Static. Naast deze relatief grote merken zijn er ook nog aantal kleinere actief. Vorige week schreven we nog over de luidsprekers van Hepta, maar ook de Master, Xanadu en MC Systems luidsprekers mogen niet onvernoemd blijven. Of wat dacht u van de van Medevoort elektronica en luidsprekers of het merk Sphinx.

Deze week hebben we twee kleine Nederlandse merken voor u op het menu. Het ene merk maakt sinds jaar en dag luidsprekers voor de professionele markt en voor consumenten onder de naam De Vos. Hun nieuwste luidspreker biedt de mogelijkheid om surroundweergave te simuleren met slechts twee luidsprekers.
Het andere merk maakt een voorversterker onder de naam H.A.T. wat staat voor Het Audio Team. Het blijkt een verbazingwekkend apparaat te zijn. Zo verbazingwekkend dat recensent René van Es inmiddels besloten heeft deze voorversterker te kopen.

Op Crossing Border 2007 was onder andere de singer-songwriter Fink te bewonderen. VPRO website 3voor12 schreef: “Fink is de afsluiter in de Cuatro, en hoe! "Wicked" Wendy Marnott mag de aan- en afkondiging doen en labelt de band als `finkin` fantastic` Niet meer dan terecht!”. Dieter van den Bergh sprak voorafgaand aan Crossing Border 2007 met Fink over zijn muziekbeleving…en dat werd een leuk gesprek.

Nog meer muziek (en film) vindt u in onze muziek en recensies. Deze week maar liefst negen muziekrecensies en een filmrecensie publiceren we deze week. De echte muziekliefhebber komt dus ruimschoots aan zijn/haar trekken.

Ik wens u weer veel leesplezier,
Marc Brekelmans
Hoofdredacteur HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

De Vos 504  
Handgebouwde luidsprekers van Nederlandse bodem zijn een zeldzaamheid aan het worden, zeker wanneer ze ook nog betaalbaar zijn. DeVos luidsprekers uit het Brabantse Oss bouwt tegen de klippen op.

HAT LA2 MkII lijnversterker  
De dag dat ik op bezoek kwam bij Hanze Hifi in Zwolle voor een hi-visit ontdekte ik in het souterrain versterkers die mijn begerigheid meteen opwekten. Met het simpele opschrift H.A.T.


Achtergrondartikelen

De muziekbeleving van...Fink 
Fin Greenall is sinds midden jaren negentig actief als dj en producer. Hij debuteerde in 2000 met het triphop album Fresh Produce. Als singer-songwriter Fink is Greenall nu echt aan het doorbreken.


Tip

Azimuth instellen 
Bij bepaalde combinaties van arm/armboard en hoogte van de elementbody is het mogelijk dat de naaldtip (van voren bekeken) niet loodrecht in de groeven staat. Er is dan sprake van een Azimuth afwijking.


Muziek en film recensies

Woody Herman - 1963 (LP)
De First van zijn ‘Herds’ - zoals Woody Herman zijn opeenvolgende bands betitelt die hij als ‘shepherd’ leidt - is in feite de Isham Jones band die Herman in 1936 overneemt en waar hij mee optreedt tot in het midden van de veertiger jaren van de vorige eeuw.

Jana Hunter - There’s No Home (LP) 
Vanuit de achterliggende gedachte van steeds stijgende brandstofprijzen en transportkosten besloten de indie band Peter And The Wolf en indie zangeres Jana Hunter om voor hun augustus 2006 tournee, waarbij zij meerdere steden aan de oostkust van de Verenigde Staten aandeden, gebruik te maken van een zeilboot.

Marc Cohn - Marc Cohn (SACD)
Ook al heeft de Amerikaanse singer songwriter Marc Cohn dan na zijn eerste album getiteld ‘Marc Cohn’ nog in 1993 ‘The Rainy Season’, in 1998 ‘Burning The Daze’, en recenter nog ‘Live 04-05’ uitgebracht, toch is het met name die eerste schijf uit 1991 die de meeste indruk gemaakt heeft.

The Turtle Creek Chorale - Serenade (SACD) 
Bij het woord serenade krijg ik als vanzelf een beeld van een jongeling die staand onder een balkon zijn onbereikbare geliefde toezingt. Het is dan ook even wennen aan de HDCD ‘Serenade’ waarop het meer dan 200 leden tellende Amerikaanse mannenkoor The Turtle Creek Chorale in totaal zestien uiteenlopende muziekstukken ten gehore brengt.

Blitzen Trapper- Wild Mountain Nation (CD) 
De derde plaat van Blitzen Trapper heeft de hoekigheid van Gang of Four; de nerveuze springerigheid van Punishment of Luxury; de variatie van A Sudden Sway en de muzikaliteit van de Smithereens of Arthur Lee’s Love.

Sonny Rollins, East Broadway Rundown (LP) 
In mei 1966 neemt Rudy van Gelder één van de weinige albums op die Sonny Rollins voor het legendarische Impulse label gemaakt heeft. In het titelnummer, dat geheel kant één beslaat, is hij te horen met trompettist Freddie Hubbard en met de ritmesectie van John Coltrane; Jimmy Garrison op bass en Elvin Jones op drums. Een piano ontbreekt maar wordt nergens echt gemist.

Sinikka Langeland - Starflower (CD) 
Op haar eerste CD voor ECM confronteert de Noorse folkzangeres en kantele speelster Sinikka Langeland haar eigen, in eeuwenoude traditie verankerde stijl met poëzie en jazz. Daarmee maakt ze het zichzelf en de luisteraar nu en dan lastig, maar deze kruisbestuiving tussen culturen is een interessante.

Serj Tankian – Elect The Dead (CD)
Een recensie schrijven over Serj Tankian zonder daarin de naam System Of A Down te laten vallen is schier onmogelijk, vandaar dat de desbetreffende band reeds in de eerste regel voorbij komt.

Band of Horses - Cease to Begin (CD) 
Altijd gedacht dat Jim Jones van My Morning Jacket een stem had waarvan er maar eentje op de wereld rondliep. Blijkt niet waar: Ben Bridwell produceert vrijwel precies hetzelfde ijle, meteen ontroerende stemgeluid. En hoewel de overeenkomsten tussen beider bandjes opvallend zijn, is hier zeker geen sprake van hinderlijk kopieergedrag.

Nieuw Babylon (DVD-film)
De film Nieuw Babylon van Grigori Kozinstsev en Leonid Trauberg was de laatste jaren vaker in concertzalen dan in bioscopen te zien. Dat komt vooral door de reconstructie van de originele filmmuziek van Dmitri Sjostakovitsj, in Nederland live bij de filmbeelden uitgevoerd door zowel het Brabants als het Gelders Orkest. Op deze DVD is het radio-orkest van de SWR te horen, maar naast de muziek is ook de uit 1929 stammende stomme film zeer de moeite waard.

EDITORS' CHOICE