NIEUWS

Meesterlijk - publicatie wk.46

Marc Brekelmans | 16 november 2007

Vakmanschap is meesterschap was een reclameboodschap die bierbrouwer Grolsch in een inmiddels grijs verleden veelvuldig gebruikte. Tegenwoordig is echt meesterschap helaas (te) zeldzaam geworden. Producten moeten een hoge omloopsnelheid hebben en dientengevolge veel omzet, en dus winst, genereren.

Gelukkig is er in de hifi-industrie nog plaats voor echt vakmanschap, getuige de producten die we de afgelopen weken hebben getest.
 
Zo getuigt de NAD Masters series van een dusdanig vakmanschap dat ze zich met recht ‘meester’ (Master) mogen noemen. Auteur Phil van Deijk begon sceptisch aan de test maar ging snel overstag.

ATC is van oorsprong een fabrikant van professionele luidsprekersystemen. Later is het merk ook luidsprekers voor de consumentenmarkt, en eigen elektronica gaan ontwikkelen. Kilian Bakker kreeg van importeur Himp een setje SCM 7’s, de kleinste luidspreker uit de Entry lijn,  ter beschikking.

Wat gebeurt er als je van twee gerenommeerde luidsprekermerken een set vloerstaande luidsprekers, met nagenoeg dezelfde afmetingen maar met een totaal verschillend prijskaartje met elkaar gaat vergelijken? Is het eens zo dure paar ook eens zo goed…of vergelijk je dan de spreekwoordelijke appels met peren. We namen maar eens de proef op de som.

Deze week kunnen we u ook de eerste videoreportage van de VAD show 2007 laten zien. In het eerste deel van ons VAD show verslag aandacht voor Dynaudio, B&W, PMC, MBL, Marantz, Musical Fidelity, Tannoy, van der Hul, SAVA - Award, en natuurlijk laten we ook veel bezoekers aan het woord.

Ik wens u veel lees- en kijkplezier
Marc Brekelmans
Hoofdredacteur HiFi.nl


Hardware recensies

NAD Masters series M3 en M5  
Als een fabrikant de term “Master” gebruikt ben ik altijd extra op mijn hoede. In gevechtssporten bijvoorbeeld betekent het dat je met een uiterst gekwalificeerde tegenstander van doen hebt.

ATC SCM 7  
ATC staat bij professionele gebruikers zeer goed bekend maar ook bij audiofielen vallen hun weergevers steeds meer in de smaak. De kleinste ATC werd met een Sonneteer versterker beluisterd.

Dubbeltest: DALI Mentor 5 en Mordaunt Short Mezzo 6
Soms biedt een auteurschap voor een hifi-magazine leuke en spannende uitdagingen. Mijn hoofdredacteur vroeg me of ik interesse had om een primeur voor Nederland te schrijven. Het ging om de nieuwe lijn luidsprekers van het Engelse Mordaunt-Short, de Mezzo serie. Maar wellicht was het nog leuker om de speaker eens te vergelijken met een speaker uit een andere prijsklasse?


Achtergrondartikelen – Tip

HDMI 1.3 noodzakelijk?  
Met de standaardisering van de HDMI 1.3 interface draaien marketingafdelingen weer overuren om de selling points van HDMI 1.3 om te zetten naar een verhoogde sales profit.

Fouthoek instellen 
Met een goede fouthoek-sjabloon kan optisch worden bepaald of een pick-up element correct in de armkop van een toonarm is uitgelijnd.

Video reportage VAD show 2007 - deel 1


Muziek en filmbesprekingen

Erich Kunzel & Cincinnati Pops Orchestra - Russian Nights (SACD) 
Na in 1965 voor het eerst als dirigent voor het Cincinnati Symphony Orchestra te hebben gestaan, werd Kunzel in 1977 benoemd tot dirigent van The Cincinnati Pops. Sindsdien heeft hij alle mogelijke muzieksoorten vastgelegd. Variërend van swing, via musical, operette en filmmuziek tot klassiek aan toe.

Jimmy Cleveland - Introducing Jimmy Cleveland and his all stars (LP) 
Jimmy Cleveland blaast op zestienjarige leeftijd voor het eerst op een trombone en wanneer hij jaren later met zijn collegeband van Tennessee State University een keer op mag treden in Carnegie Hall trekt hij de aandacht van de zich in het publiek bevindende Lionel Hampton.

Holly Cole – Holly Cole (LP)  
Al jarenlang vraag ik me met enige regelmaat af waarom Holly Cole niet net zo bekend is als de eveneens uit Canada afkomstige Diana Krall. Aan haar stem kan het niet liggen. Daar weet deze zangeres uit Nova Scotia alle voelbare emoties mee tot uitdrukking te brengen en op te roepen.

Dvorák – Pieter Wispelwey / Iván Fischer (SACD) 
Twee coryfeeën van het label Channel Classics ontmoeten elkaar bij een concert in Boedapest, december 2006. Cellist Pieter Wispelwey soleert bij Iván Fischer’s Budapest Festival Orchestra. Het celloconcert van Dvorák nam Wispelwey al eerder op, maar niet zo indrukwekkend als hier. De symfonische variaties voor orkest vormen een meer dan uitstekende aanvulling.

Bruce Springsteen –Magic (CD) 
Eens in de zoveel tijd grijpt Bruce Springsteen terug naar de vertrouwde E-Street Band. Vijf jaar na ‘The Rising’ [ 2002] zijn o.a. Max Wijnberg; Clarence Clemons: Steve Van Zandt en Nils Lofgren te horen op deze nieuwe plaat. Daarvoor had het maar liefst 18 jaar geduurd. ‘Born in the USA’, ook met de E Street Band stamt al uit 1984.

Anche libero va bene (DVD-film)  
Het regiedebuut van acteur Kim Rossi Stuart is een knap staaltje alledaagse ellende. Tommi is elf en ziet vreselijk af met zijn ouders. Vader (gespeeld door de regisseur) is een groot kind met een kort lontje, en moeder is weg. Als ze terugkeert geeft dat veel onrust. Zal ze blijven en de lusten die haar parten spelen kunnen beheersten? Een schrijnende situatie, volkomen geloofwaardig neergezet door fenomenaal acteerwerk, vooral ook van de kinderen.

Kent Nagano - Bruckner, Symfonie nr 8  (DVD-muziek)
Het symfonisch oeuvre van Anton Bruckner (1824-1896) is vrijwel in zijn hele omvang monumentaal. Vaak worden zijn symfoniën vergeleken met muzikale verbeeldingen van middeleeuwse, gigantische kathedralen, waarvan de veelal brede en sonore melodische thema’s de gewelven zijn, gedragen door zware, maar als het ware ten hemel rijzende pilaren en door ritmische en metrische strukturen waarop zo’n werk is geconstrueerd.

Queen – Rock Montreal & Live Aid  (DVD-film)
Voor mij was Queen een der koning(inn)en van de rockmuziek in de jaren ’70 en begin jaren ’80. Hoe je het ook wendt of keert, met Freddy als frontman en als viermansformatie in de klassieke drums, bas, gitaar, zangopstelling zat het Engelse viertal op de troon. LP’s als Sheer Heart Attack, Queen I en II, A Night At The Opera en Jazz zijn klassiekers en klinken nog steeds fris.


EDITORS' CHOICE