NIEUWS

High Definition - publicatie week 41

Redactie HiFi.nl | 11 oktober 2007

Het nieuwe toverwoord van de laatste jaren is High Definition. Kon u voor uw nieuwe beeldscherm tot voor kort nog genoegen nemen met het HD-ready logo, sinds enkele maanden heeft u toch echt een Full-HD scherm nodig. Tenminste, daarvan willen de diverse fabrikanten van Full-HD schermen u van overtuigen.

Zeker is in ieder geval dat u voor reguliere televisie-uitzendingen nog lang kunt wachten op echte HD beelden. Op het mediapark in Hilversum wordt op dit moment een voorzichtig begin gemaakt met het opnemen in High Definition – de eerste mobiele High Definition regiewagen is onlangs aangekocht – maar de tijd dat alle televisieprogramma’s in HD worden uitgezonden is nog ver verwijderd. En dat heeft een praktische reden….

Gisteren mocht ik een bezoekje brengen aan het mediapark en heb daarbij enkele studio’s bezocht. De sets van ‘Toen was geluk nog heel gewoon’, ‘Op zoek naar Evita’ en ‘So you wanne be a Popstar’ verliezen een hoop van hun allure als je ze in het echt aanschouwt. En dat gaat ook gebeuren als je deze programma’s in HD gaat filmen. Ieder detail, iedere beschadiging, ieder gesjoemel met het decor wordt dan namelijk genadeloos weergegeven. Wist u bijvoorbeeld dat het groene ‘tapijt’ op de set van ‘Toen was geluk nog heel gewoon’ geen echt tapijt is, maar, overigens slordig aangebrachte, verf. In standaard definitie is daar niks van te zien, in high definition zal het echter maar al te duidelijk zijn.

Dit alles heeft tot gevolg dat de decors – ook die van de grote shows als Evita en Popstar – veel mooier gemaakt moeten worden……en dat kost geld, veel geld. Tel daarbij op de kosten van High Definition camera’s, regiewagens, etc., etc. en uw kunt op uw vingers natellen dat het nog wel even gaat duren voordat we alle programma’s in HD kunnen bekijken.

Marc Brekelmans
Hoofdredacteur HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Hegel H1 Mk4 & CDP2A 
Hegel combineert Scandinavisch minimalisme met gepatenteerde technologie en weet daarmee een hoge weergavekwaliteit te bieden.

Sony KDL-40X2000  
Wie tegenwoordig een elektronicawinkel binnen stapt, wordt al snel overspoeld met allerlei LCD en plasma schermen. Plasma fabrikanten en eigenaren zullen u vertellen dat plasma het beste is wat u kunt kopen en ongetwijfeld vertellen de LCD fabrikanten en eigenaren u precies hetzelfde. Zoals wel vaker het geval is, ligt de waarheid ergens in het midden.


Achtergrondartikelen - Tip

Draadloos HD  
HD televisie mag dan wel de toekomst zijn, maar voorlopig is het een toekomst met veel kabels. Gelukkig zijn er twee concurrerende technieken die allebei hetzelfde HD-televisies draadloos willen koppelen: Wireless HDMI en WirelessHD.

Tip - luidsprekers afstellen 
Wanneer luidsprekers vrij in de ruimte worden opgesteld wordt er in eerste instantie op het horizontale afstraalgedrag van de weergevers en dus op de mate van `toe-in` gelet, zodat er een homogeen stereobeeld met goede focus ontstaat.


Hi-Visit

Harmonix Tuning Center  
Afgelopen jaar ging bij Rob Goossens beeld & geluid in Echt ’s werelds eerste Harmonix Tuning Center van start. Deze gebeurtenis markeert een belangrijk moment in de audiomarkt.


Muziek en DVD-recensies

Pinback - Autumn of the Seraphs (CD) 
Pinback is een band met een totaal eigen geluid. De platen en songs lijken op elkaar, maar nauwelijks op iets anders. Ok, de strakke bas en gitaarpatroontjes hebben iets van The Cure anno Seventeen Seconds, maar dan ritmisch complexer en lekker deinend.

The Tchaikovsky Cycle – volume 2 (DVD-muziek)
In deel 2 van de Arthaus Tschaikofsky Cycle op DVD dirigeert Vladimir Fedoseyev opnieuw het Moskous Radio Symfonie Orkest in de schitterende en zeer ruime concertzaal van de Alte Oper in Frankfurt am Main.

The Tchaikovsky Cycle – volume 3 (DVD-muziek)
De Derde symfonie in D op. 29 van Pjotr Ilyich Tschaikofsky is een afwisselend bruisend en melancholisch werk, dat om verschillende redenen minder vaak wordt uitgevoerd dan bijvoorbeeld, de vierde, de vijfde of de magistrale zesde, beter bekend als “de Pathétique”.

The Real Dirt on Farmer John (DVD-film)
John Peterson is een bijzonder mens. Zijn leven kende hoge pieken en diepe dalen. Als enige zoon in een boerengezin had hij, na het overlijden van zijn vader, al op jonge leeftijd de leiding over een druk bedrijf. Zijn familie had al vroeg een filmcamera, waardoor de levensgeschiedenis ook in beelden getoond kon worden. Taggart Siegel maakte er een mooie documentaire van.

After the wedding (DVD-film) 
De Deense regisseuse Susanne Bier weet haar publiek keer op keer in te pakken met overtuigend drama. Grote emoties, morele dilemma’s, films die ergens over gaan. Verpakt volgens de wetten van de betere Hollywood-film of zo u wilt soapserie: snelle verwikkelingen, geen kans om je te vervelen, knap in elkaar gestoken plot. Geen wonder dat ze veel succes heeft.


EDITORS' CHOICE