NIEUWS

Diminishing return - publicatie week 38

Marc Brekelmans | 20 september 2007

High end hifi is natuurlijk erg leuk. Wij kijken, luisteren en lezen graag over dure producten, maar voor onze eigen set kopen we meestal toch wat bescheidener producten. Vandaar het succes van merken als bijvoorbeeld Rotel, Denon, Onkyo, Marantz en NAD, waarbij de prijs/kwaliteit veel gunstiger ligt dan bij de meer exotische merken. The law of diminishing return, noemen de Engelsen dat zo fraai. Minder fraai vertaald als de wet van de verminderende meerwaarde.

Om dit te kunnen verduidelijken even een paar voorbeelden (waaraan u echter geen harde conclusies kan of mag verbinden, ze zijn puur illustratief). Naarmate uw installatie steeds beter en duurder wordt,  zal u steeds meer geld uit moeten geven om een steeds kleinere verbetering te kunnen bewerkstelligen. Met andere woorden: binnen een merk zal de versterker van 200 euro waarschijnlijk ongeveer eens zo goed klinken als de versterker van 100 euro; een 100% verbetering dus. Maar dat verhaal gaat waarschijnlijk niet op voor een versterker van 3000 en een van 6000 euro. Misschien behaalt u daarmee slechts een verbetering van 50%.  

Zo mocht ik deze week aanwezig zijn bij de introductie van de Siltech Pantheon luidspreker: de eerste luidspreker van het kabelmerk Siltech. De Pantheon is een echte tour de force op het gebied van luidsprekerontwikkeling; zelfs NASA software (Comsol) is aan de ontwikkeling van deze luidspreker te pas gekomen. Maar ja, dat mag ook wel met een paarprijs van 75.000 euro. Goed nieuws voor de liefhebbers is echter dat Siltech hard werkt een meer ‘betaalbare’ versies. Dubbel goed nieuws, want volgens diezelfde wet van de verminderde meerwaarde zullen de goedkopere modellen meer waar voor hun geld gaan bieden. Zo zou bijvoorbeeld  een versie die de helft goedkoper is wel eens een 90% prestatie kunnen gaan leveren.

Terug naar de publicatie van deze week; een merk dat het altijd uitstekend heeft gedaan op het gebied van prijs versus kwaliteit is NAD. En ze hebben het weer geflikt: de nieuwe C315BEE is weer een echt prijs/kwaliteitswondertje.

Ook Marantz heeft een reputatie hoog te houden op het gebied van het leveren van veel waar voor het geld. Rene Smit kreeg de PM-11S1 en de SA-11S1 uit de Premium Range van Marantz in huis, en als primeur de ST-15S1 tuner. Wat duurder dan de ‘standaard’  Range producten, maar ondanks dat feit ongelooflijk veel waar voor het geld biedend. Blijkt maar weer dat de uitzonderingen de regel bepalen ;-)

Veel leesplezier,
Marc Brekelmans
Hoofdredacteur HiFi.nl

 

Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

NAD C315BEE 
Dit is een uitgewogen en bij tijd en wijle stevig klinkende vertolker die met name uitblinkt in de weergave van stemmen. De value for money is uitstekend en dit alles maakt de C315BEE tot een echte aanrader.

Marantz Premium set 
Soms krijg je als recensent producten ter beoordeling aangeboden waarvan je al bij voorbaat een positief gevoel krijgt. Dat zorgt voor diverse problemen: kun je de apparatuur dan nog wel onbevooroordeeld beluisteren en wat als de verwachtingen onverhoopt niet waargemaakt worden?

Tip

Connectoren voor luidsprekerkabels
Luidsprekerkabel wordt veelal per strekkende meter geleverd, daarom vaak `van de rol` gekocht en niet zelden direct met de gestripte uiteinden aan de luidspreker- en versterkerklemmen verbonden. Soms zal dat met opvattingen ten opzichte van contactovergangen te maken hebben en soms met gemakzucht.


Software recensies

Offside (DVD-video)   
Jafar Panahi geeft zich in zijn recentste films ten doel gesteld een realistisch beeld te tonen van de actuele situatie in Teheran. Bij Circles en Crimson Gold leidde dat tot prachtige, maar ook behoorlijk deprimerende films. In Offside wilde Panahi een andere toon aanslaan. Het schrijnende gegeven dat vrouwen niet eens een voetbalwedstrijd mogen zien werd uitgewerkt als een feelgood movie, vol humor en met zelfs een happy end.

Ex drummer (DVD-video) 
Het gebeurt niet vaak, maar op deze DVD is de making of documentaire net zo leuk als de film zelf. En geheel in stijl: regisseur Koen Mortier kraakt zichzelf en zijn film tot de grond toe af en zijn cast doet een flinke duit in het zakje. Gespeelde zelfspot en walging zijn niet voor niets de kern van het schrijverschap van Herman Brusselmans, op wiens boek deze film gebaseerd is. Een op hilarische wijze ingesmeerde observatie van de verziekte smerigheid van alledag.

Sonic Youth – Daydream Nation (CD) 
Mensen houden over het algemeen meer van muziek die ze al kennen dan van muziek die ze niet kennen. Een waarheid als een koe, maar ook een groot probleem voor platenmaatschappijen. Een oplossing: zorgen dat fans hun favoriete muziek opnieuw kopen. Betere geluidskwaliteit, mooiere verpakking en aantrekkelijk bonusmateriaal, deze editie van Sonic Youths doorbraakalbum heeft het allemaal. Biedt daar als kritische consument maar eens weerstand tegen.

Paco Peña – A Flamenco Guitar Recital (CD) 
Toen gitarist Paco Peña in 1967 voor het eerst een soloconcert gaf in de Wigmore Hall in zijn woonplaats Londen was het nog zeer ongebruikelijk om de flamencogitaar niet te gebruiken om zang en dans te begeleiden, maar als soloinstrument in een concert. De zaal werd platgespeeld, en dat gebeurde een kleine veertig jaar, op 6 december 2006, opnieuw.
 
Nick Drake – Family Tree (CD)  
Waar illegale praktijken al niet goed voor zijn. Nadat Nick Drake in 1974 overleed bezochten veel mensen de rouwende ouders. De interesse gaf troost, en menigeen kreeg in goed vertrouwen een kopietje mee van de thuisopnamen uit de periode voor Nick platen ging maken. Als die opnamen niet waren gaan rouleren op beroerde bootlegs en natuurlijk via internet was Family Tree er nooit gekomen. Zus Gabrielle schat namelijk in dat Nick het er niet mee eens was geweest.

J.S. Bach – Motetten (CD) 
In 1817 dirigeerde de toenmalige Dresdener hofkapelmeester een concert waarop het motet “Singet dem Herren ein neues Lied” van J.S. Bach werd uitgevoerd in combinatie met Mozarts “Praagse” symfonie. Op zichzelf niets bijzonders, ware het niet dat die kapelmeester niemand minder was dan Richard Wagner, de revolutionaire nieuwlichter, niet het minst als componist.

Componisten portretten – Tschaikofsky (CD) 
Thijs Bonger, muziekjournalist en programma-samensteller van de Concertzender, heeft in de nieuwe serie gesproken componisten-portretten van www.home-academy.nl het tragische leven en werk van de grote Russische meester Pjotr Iljitsj Tschaikofsky (1840-1893) uit de doeken gedaan.


EDITORS' CHOICE