NIEUWSHitachi

IFA: Hitachi Blu-ray camcorders


Redactie HiFi.nl | 05 september 2007 | Hitachi

(ingezonden mededeling)

Hitachi bezorgt video-opnames een Hollywood-behandeling met de lancering van zijn camcorders met Blu-ray schijf. Dit zijn ’s werelds eerste camcorders die video-opnames opslaan in 1920x1080 Full HD op Blu-ray schijfmedia.

Daarnaast zijn dit ’s werelds eerste camcorders die borg staan voor een integrale Full HD-oplossing, van opname tot opslag tot uitvoer. Het resultaat? Opgenomen herinneringen met dezelfde intensiteit, helderheid en emotie als op het moment dat ze zich voordeden – een weergaloze audiovisuele ervaring die de kijkers echt het gevoel geeft het moment werkelijk opnieuw te beleven.

Beide camcorders zijn vanaf oktober 2007 verkrijgbaar in winkels door heel Europa. Ze zijn uitgerust met een 8 cm Blu-ray schijf voor Full HD 1920x1080 opnames, een 5,3 megapixel CMOS-sensor met ’s werelds hoogste resolutie, een hybride Blu-ray schijf + HDD-technologie, Picture Master Full HD-verwerking en HDMI-connectiviteit. Dit alles garandeert een volkomen uniek en integraal Full HD-proces voor de opname, de opslag en de uitvoer van video-opnames.

Dankzij de Blu-ray schijf kunnen de video’s afgespeeld worden in de maximale Full HD-resolutie op het toenemend aantal Blu-ray compatibele toestellen. Voortaan kunnen kijkers hun films ‘groots’ afbeelden op de grootste HD-compatibele flatscreens, terwijl ze genieten van een beeldkwaliteit die normaal enkel voorbehouden is voor de laatste filmreleases.

Beschikt u niet over een Blu-ray speler, een Blu-ray spelconsole of een Blu-ray compatibele PC, maar wil u toch de Full HD 1920x1080 ervaring beleven? Geen probleem: de nieuwe camcorders bieden HDMI-connectiviteit, zodat de opnames rechtstreeks vanaf de camera getoond kunnen worden op een brede waaier van HD Ready TV’s die uitgerust zijn met een HDMI-poort.

De nieuwe modellen zijn de Hitachi BD70E - die uitgerust is met een enkelvoudige Blu-ray schijf en een Multiformat+ dvd-brander voor de opslag van maximum 1 uur Full HD 1920x1080 opnames - en de BD7HE - een camcorder met een hybride Blu-ray schijf + een vaste schijf die uitgerust is met een vaste schijf van 30 GB, evenals een 8 cm Blu-ray schijf en een Multiformat+ dvd-brander. Beide modellen maken gebruik van 8 cm mini Blu-ray schijven of 8 cm DVD-RAM, RW, R en +RW* media, waardoor ze compatibel zijn met de nieuwe benchmark qua Full HD optische schijfmedia en Blu-ray schijven, en ook achterwaarts compatibel zijn met de populairste en goedkopere 8 cm dvd-indelingen.


Mooiere herinneringen

“In Europa zijn nagenoeg alle verkochte flatpanel TV’s HD Ready, en volgens de voorspellingen zouden tegen 2010 meer dan 106,2 miljoen gezinnen over een HDTV beschikken”, zegt Roland Fritsch, Product Marketing Manager bij Hitachi Digital Media Group. “De kant-en-klare toegang tot HD tilt de visuele verwachtingen van de consumenten naar een hoger niveau. Ze willen dat hun eigen video-opnames dezelfde kwaliteit, impact en helderheid hebben als de hedendaagse programma’s, films en games in HD – en dan vooral als die bekeken worden op grote LCD- en plasmaschermen thuis.”

“Met onze nieuwe camcorders met Blu-ray schijf wordt dit werkelijkheid. Iedereen kan de scherpste Full HD beelden vastleggen en opnemen op Blu-ray schijven met een topcapaciteit, die al snel zullen uitgroeien tot de nieuwe referentie-indeling voor HD-films. De resultaten zijn ongelofelijk. In HD blijven herinneringen voor altijd levendig. Vol passie en emotie, net zoals de momenten zelf. En met een weergaloos kwaliteitsniveau, waardoor men meer ziet, hoort, ervaart en voelt dan ooit tevoren.”


Hybride Blu-ray schijf + HDD-technologie – HD-films zonder PC

Voor wie op zoek is naar het toppunt van kwaliteit, gebruiksgemak en veelzijdigheid biedt de BD7HE camcorder met hybride Blu-ray schijf en HDD de mogelijkheid om maar liefst 4 uur opnames in HD-kwaliteit te maken en op te slaan op de interne HDD. De opnames kunnen op de camera bewerkt worden tot afgewerkte films, voordat meerdere Blu-ray schijven gebrand worden met één druk op een knop – en dat alles zonder aansluiting op een PC of een ander uitvoerapparaat.

Dit beperkt de tijd en de inspanningen vereist voor aansluitingen en bestandsoverdrachten naar PC, maar ook het branden van schijven verloopt sneller. De BD7HE maakt gebruik van Hitachi’s MPEG 4 AVC/H.264-compressie om Full HD-bestanden snel te kopiëren naar een Blu-ray schijf. Deze hybride Blu-ray schijf en de HDD-technologie zorgen ervoor dat de BD7HE ideaal is om meerdere exemplaren van Full HD Blu-ray schijven te maken, om ze snel en probleemloos uit te wisselen met vrienden en familie. 


Compatibel, zowel vandaag als morgen

Als de opnametijd en niet noodzakelijk de HD-kwaliteit een grotere prioriteit is, dan kunnen de camera’s ook ingesteld worden voor opnames in standaardkwaliteit (HS). In deze werkstand heeft de gebruiker maximum 2 uur opnametijd op de BD70E en 8 uur op de geïntegreerde vaste schijf van de BD7HE.

De gebruiker kan niet alleen opnemen op Blu-ray schijven. Beide camcorders zijn ook compatibel met Multiformat+ en kunnen dus – net zoals andere camcorders van Hitachi – opnemen op een brede waaier van de populairste 8 cm dvd-media, zoals DVD-RAM, DVD-RW, DVD-R en +RW* schijven. De gebruikers kunnen ervoor kiezen om hun standaardopnames rechtstreeks op te slaan op een traditionele dvd, met het oog op lagere uitwisselingskosten en om de opnames comfortabel te kunnen afspelen op standaard dvd-spelers.

Fritsch voegt er nog het volgende aan toe: “Zelfs als u momenteel geen Full HD 1920x1080 kan bekijken op uw TV, kan u uw HD-opnames opslaan op de in de camera geïntegreerde Blu-ray schijf. Zo zorgt u ervoor dat uw herinneringen bewaard blijven in de hoogst mogelijke resolutie – en u kan er dan in de toekomst van genieten als u beslist om uw apparatuur te upgraden.”


De camcorders maken gebruik van compacte 8 cm 7,5 GB Blu-ray schijven, in opneembare (BD-R) of herschrijfbare (BD-RE) versie, van toonaangevende fabrikanten van digitale media zoals Maxell.

* enkel op PAL-modellen

EDITORS' CHOICE

 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »
 • Review
  GoldenEar BRX
  Review
  lees meer »
 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »