NIEUWS

Kleine Japanners – publicatie week 28


Marc Brekelmans | 12 juli 2007

Japanners zijn per definitie niet al te groot van stuk, dus de titel van dit hoofdredactioneel lijkt een pleonasme. Maar ik heb het niet over mensen die uit Japan komen, maar over hifi-apparatuur uit Japan.

Deze week hebben we namelijk recensies van twee kleine installaties (zogenoemde minisets) van Japanse makelij; een bijzonder aardig (zeg maar gerust goed) klinkende miniset van JVC en een echt mini High End systeem van Kenwood. De eerste is met zijn adviesprijs van 699 euro een regelrecht koopje te noemen. De tweede wil met zijn adviesprijs van 1999 euro een compleet andere, meer veeleisende, doelgroep aanspreken.  Beide cd-receivers wisten onze auteurs positief te verrassen. Dus als u op zoek bent naar een goed klinkend compact systeem dan mag u deze twee recensies niet missen.

Japanners timmeren de laatste tijd sowieso weer flink aan de hifi-weg. Waren de Japanners in de jaren zeventig en begin jaren tachtig haast oppermachtig op hifi gebied, de afgelopen twee decennia leken de Japanners uitsluitend geïnteresseerd in muziekinstallaties met veel toeters en bellen.
Maar wie de laatste tijd het nieuws op HiFi.nl heeft gevolgd heeft, is het waarschijnlijk opgevallen dat de grote Japanse fabrikanten weer volop hifiproducten introduceren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de A-series van Pioneer, de introductie van de Yamaha Soava luidsprekers, de Onkyo D-TK10 luidsprekers, en nu dus de Kenwood Esule set en de JVC Woodcone sets. En dat is een goed teken voor de hifi-industrie.

De titel had dus beter kunnen luiden: Kleine Japanners, groots geluid!

Marc Brekelmans
Hoofdredacteur HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Kenwood K-Esule  
Kenwood bestond in 2006 precies 60 jaar, reden voor een feestje. Veel audiofabrikanten brengen op dit soort momenten speciale componenten op de markt. Zo ook Kenwood.

JVC EX-A3 Wood Cone
JVC kent een lange historie waarbij diverse innovatieve producten het licht zagen. Het bedrijf is in 1927 opgericht als vestiging van het Amerikaanse Victor Talking Machine Company.


Hi-Visit

Concerto Audio  
Lopend door het pand wordt duidelijk dat het hier niet om een gemiddelde audio zaak gaat. Alex richt zich met zijn winkel niet op de stereotiepe audio liefhebber of audiofiel maar op de muziekliefhebber pur sang die hij kent uit de Concerto en Plato winkels.


Software recensies

Ferschtman/Barnatan – Works for Piano & Violin (CD) 
Violiste Liza Ferschtman en pianist Inon Barnatan treffen zonder mankeren de roos met hun eerste cd waarop de Sonate nr 10 op.96 in G voor piano en viool van Ludwig van Beethoven en Schuberts Fantasie voor piano en viool in C, D. 934  met als toegift de viool-versie van Schuberts lied “Sei mir gegrüsst” D 741.

Buena Vista Social Club`s Ibrahim Ferrer & Omara Portuondo - Rhytms del Mundo (CD) 
Op deze lekkere zomer-cd staan 16 bekende popnummers, die allen in een Cubaans jasje zijn gestoken door de Buena Vista Social Club. De CD is een product van de Artists` Project Earth (APE), dat tot doel heeft een bijdrage te leveren aan fondsenwerving en bewustzijn met betrekking tot milieurampen en klimaatverandering.

Shellac - Excellent Italian Greyhound (LP)  
Is this thing on? Can you hear me now? Meer nog dan op hun drie voorgaande albums verkent Shellac of North America, de band van Steve Albini, Bob Weston en Todd Trainer, de mogelijkheden van dynamiek binnen hun geheel eigen stijl. Luid, cynisch, ongelofelijk strak als altijd, maar nu ook soms fluisterstil en ironisch: er valt zelfs te lachen.

Rossini - La Gazza Ladra (DVD-muziek) 
Met ‘La Gazza Ladra’ of ‘De diefachtige ekster’ componeerde Gioacchino Rossini in 1817 een typisch ‘melodrama’, een opera dus waarin zowel ernst, humor als lyrisch-romantische episoden elkaar afwisselen en in balans houden.

The science of sleep (DVD-film) 
Dromen doe je als je slaapt, maar soms lijkt het alsof het ook kan terwijl je naar een film kijkt. The Science of Sleep is een film als een droom. Er gebeuren rare dingen, de logica van alledag is ver te zoeken, en je indrukken van overdag worden via een kolkende maalstroom van beelden verwerkt zodat je de volgende dag weer verder kunt.

EDITORS' CHOICE