NIEUWS

Reputatie - publicatie week 23

Marc Brekelmans | 07 juni 2007

Deze week aandacht voor luidsprekers; Harbeth luidsprekers met een mooie BBC heritage, en een merk met een minder roemruchtig verleden. Toch is de ontwerper achter dit laatste merk geen onbekende in de hifiwereld.

Kent u het merk Audio Physic? Dit merk is ooit ontstaan onder de bezielende leiding van Joachim Gerhard. Diezelfde Gerhard is gestart met een nieuw luidsprekermerk: Sonics by Joachim Gerhard. Getuige deze ondertitel durfden ze bij Sonics niet uitsluitend te vertrouwen op de klankmatige kwaliteiten van hun luidsprekers; de goede reputatie van eigenaar Joachim Gerhard moet het merk net dat extra zetje in de rug geven om op te vallen tussen het enorme aanbod luidsprekers. Topluidsprekers of marketingtruc? U leest het in de recensie van Rene van Es.

Harbeth heeft dit soort reclame niet nodig, het merk heeft een indrukwekkende historie. Maar historie kan ook tegen je werken. Zijn de Harbeth’s nog wel van deze tijd? Kilian Bakker nam de Harbeth’s mee naar huis en nam de proef op de som.

Verder deze week nog een interview dat onze collega’s van HiFi Choice hadden met Matt Bramble van Cambridge Audio, een Hi-Visit aan RAF in Amsterdam, een column van Bert Dekker en een zestal software recensies.

Veel leesplezier,
Marc Brekelmans
Hoofdredacteur HiFi.nl

Oh ja, we hebben ook nog een leuke prijsvraag van iEar uit Tilburg. Meedoen dus.


Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Harbeth Monitor 30  
Harbeth staat bij audiofielen bekend om hun bijzonder goed klinkende professionele monitorluidsprekers. Voor deze recensie  werd hun Monitor 30 weergever beluisterd.

Sonics Aguilla  
De naam Sonics zegt u wellicht niets, de naam Joachim Gerhard misschien wel. Joachim Gerhard was de oprichter Audio Physic. Sonics is het nieuwe bedrijf van Gerhard waar hij zijn 30-jarige loopbaan als ontwerper van luidsprekers naar hartelust voortzet.


Hi-Visit

RAF Amsterdam  
Zoals aan alle geslaagde dingen in het leven dient een sterke basis als fundament. Zo ook onder één van de grootste en daarbij meest gerenommeerde winkelketens die ons land rijk is. Vandaag ben ik te gast bij RAF Amsterdam.


Achtergrondartikel – column

Interview Matt Bramble van Cambridge Audio  
Onderstaand interview uit het Engelse magazine HiFi Choice werd ons toegezonden door Dimex, de importeur van Cambridge Audio in Nederland. We wilden het u niet onthouden.

Herrie, door Bert Dekker  
“Zet die stereo verdorie wat zachter!” gebiedt mijn ietwat geagiteerde Yvonne, terwijl ze de deur van de woonkamer opendoet waar ik lekker naar muziek aan het luisteren ben.


Software recensies

Rafter - Music For Total Chickens (CD)   
Zijn naam: Rafter Roberts. Geboren en getogen in het altijd zonnige Californië. Opgegroeid in een commune. Zegt zo goed als geen angst te hebben, waardoor hij precies kan doen wat hij wil.

Norfolk & Western - The Unsung Colony (CD) 
De nieuwe CD van Norfolk & Western verscheen al oktober vorig jaar in Amerika. Hier is hij nu ook al weer een tijdje uit. Al een tijdje ligt hij te rijpen in mijn CD-speler. Daar wordt deze prachtige kamer-popmuziek alleen maar beter van.

Keith Jarrett - The Carnegie Hall Concert (SACD)  
Op 26 september 2005 gaf Keith Jarrett voor het eerst in tien jaar een solo concert in zijn vaderland. Dat gebeurde in een uitverkocht Isaac Stern auditorium in Carnegie Hall, New York’s meest prestigieuze muziektempel.

Schubert – Piano trios – Storioni Trio Amsterdam (SACD)  
In het laatste jaar van zijn korte leven schreef Schubert twee lange, vierdelige pianotrios die behoren tot het meest gespeelde repertoire voor de combinatie van piano, viool en cello. Prachtige muziek die door de combinatie van perfect ensemblespel van het Amsterdamse Storioni Trio en een gloedvolle opname door het Polyhymnia team voor het PentaTone label een SACD van topklasse oplevert.

A Little Loving - Lisa Bassenge (LP) 
Even moet ik bij het beluisteren van de lp ‘A Little Loving’ van Lisa Bassenge denken aan het Duitse Berlijn uit de vorige eeuw. Dat is wanneer deze Berlijnse zangeres - “eine der wichtigsten Stimmen des neuen jazz” - het lied ‘Ohne Dich’ van Hildegard Knef vertolkt.

100% De Nooijer (DVD-film)
In de DVD-bakken van wat vroeger platen of CD-zaken waren kom je naast veel bagger soms ook pure kunst tegen, ware museumstukken. Paul en zijn zoon Menno de Nooijer zijn fotografen, beeldend kunstenaars en experimenteel filmmakers. Een aantal van hun korte films wordt door het Filmmuseum en Moskwood gewoon op zo’n goedkoop schijfje te koop aangeboden. Opdat u ze kunt zien.


EDITORS' CHOICE