NIEUWS

Stimela - publicatie week 43

Marc Brekelmans | 26 oktober 2006

Het afgelopen weekend werd voor de elfde keer de jaarlijkse VAD show gehouden. Ook dit jaar vonden weer ruim 7000 hifi-liefhebbers hun weg naar de Koningshof in Veldhoven. Ik schrijf hifi-liefhebbers, want de muziekliefhebber kwam ook dit jaar weer nauwelijks aan zijn of haar trekken.

Al wandelend door de gangen van het Koningshof was het steeds hetzelfde liedje; letterlijk zelfs. De keren dat - het overigens zeer fraaie - Stimela van Hugh Masekela te horen was (whoewhoe), was bijna niet meer te tellen. Ook de DVD van de Blue Man group leek dit jaar massaal ontdekt te zijn door de heren (en dames) importeurs. Nu is deze DVD een echte topper, dus het gebruik voor demonstratiedoeleinden is dan ook zeer begrijpelijk. Nog zijn topper is de film "House of Flying Daggers", die dus ook regelmatig te horen en te zien was. Niks ten nadele van de kwaliteit van het gebruikte demonstratiemateriaal dus. Maar het gebrek aan creativiteit en eigenheid was, door de bank genomen, ontluisterend (zonder iemand te kort te willen doen, wil ik met name B&W (mooie klassieke opnames van Polyhymnia), Audio Classics (live muziek!) en Joenit noemen als positieve uitzonderingen). Pas na sluitingstijd gingen enkele importeurs andere muziek draaien. Importeurs; dat kan beter!

De show was dus niet leuk? Nee hoor, gelukkig was het ondanks de beperkte muziekkeuze weer een goede show. Reacties van consumenten waren uitsluitend positief en met name de kwaliteit van de demo`s werd geroemd. Dit jaar waren er geen echte uitschieters, de gemiddelde kwaliteit lag erg hoog. Nu alleen nog een stapel leuke platen in iedere luisterruimte ;-)

HiFi.nl heeft het dit jaar anders gedaan dan andere jaren. Waren we andere jaren voornamelijk aanwezig om verslag te doen, dit jaar hadden we een echte stand. Op deze stand toonden we onze vodcasts in HD-resolutie (720p) via een SIM2 projector en een Stewart projectiescherm (met dank aan Transtec). Op de stand stond ook een heuse flipperkast (met dank aan Silverball). Deze was te winnen door onze nieuwe abonnees. De gelukkige winnaar mocht afgelopen maandag de prijs in ontvangst nemen.

De complete verslaglegging zal de komende weken op HiFi.nl gepubliceerd worden (hifi.nl/vad2006). Een belangrijk deel van het verslag zal uit vodcasts bestaan. We verwachten uiteindelijk een viertal filmpjes te publiceren.

Naast de VAD show hebben we deze week nog meer nieuwe artikelen op HiFi.nl. Zo mocht Rob van Ginneken tijdens de Autosalon in Parijs de nieuwe Lexus LS460 met Mark Levinson installatie beluisteren, experimenteerde Jan de Jeu met een paar Powerstations van Kemp Elektroniks, en schreven onze software auteurs weer een vijftal muziek en DVD-recensies....nee, geen Stimela.

Marc Brekelmans
Hoofdredacteur HiFi.nl

 

Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Lexus LS460 Mark Levinson  
Naast een 8-versnellings- automaat en een systeem dat de auto automatisch voor je parkeert is een van de belangrijke troefkaarten een klokzuiver klinkend audiosysteem.

KE-Power Station 75 
Misschien hangt het samen met mijn leeftijd maar de eerste associatie die ik krijg bij het horen van het woord regenerator is die van een commercial waarin een smeerseltje aangeprezen wordt voor het regenereren en revitaliseren van een verouderende en slapper wordende huid. Fenomenen waar ieder mens vroeger of later in zijn leven mee te maken krijgt....


Achtergrondartikelen - column

VAD Show 2006 - deel 1 
Om maar met de deur in huis te vallen; er geen grote revoluties te melden, dat was ook de indruk van mijn vakbroeders. Desondanks waren er meer dan genoeg vermeldenswaardige innovaties en noviteiten te aanschouwen en te beluisteren.Nachtegalen, door Bert Dekker  
...volgens mijn pa moet je eens in je leven iets geks doen. Nou ja, minstens één keer in je leven als ik hem moet geloven, en één van die gekke dingen is je vaste baan opzeggen.


Software

Johnny Cash - American Recordings V; A Hundred Highways (LP)
In September 2003, vier maanden na de dood van zijn geliefde vrouw June Carter, stierf ook Johnny Cash. Met `American Recordings V; A Hundred Highways` brengt naaste vriend en legendarische producer Rick Rubin de laatste opnamen van deze `all American legend` naar buiten.

Mars Volta - Amputechture (LP) 
In de jaren 70 had je superingewikkelde symfonische rock (tegenwoordig progrock), aanvankelijk enerverend, maar doodlopend in een sufheid die werd opgeblazen door de punk. Mars Volta is de synthese van de hemelbestormende complexiteit van Yes en King Crimson anno 1972 met de anarchistische energie van de punkbeweging.


Wynton Kelly - Blue Kelly - Riverside Contemporary Series (LP) 
Voor mij zal de naam Wynton Kelly voor altijd verbonden blijven aan misschien wel de beste jazz LP aller tijden; `Kind Of Blue` van Miles Davis, waarop hij als pianist te horen is in het nummer `Freddie Freeloader`.

Triosk – The Headlight Serenade (CD) 
Is dit nog jazz? Wat doet het er toe, het is prachtige muziek, die het trio Triosk uit Sidney maakt. Sfeervol kabbelend, vaak razend spannend en meeslepend. Een flinke stap verder weer dan op het ook al erg fijne vorige album Moments return.

An Angel at my Table (DVD-film)
De formule heeft zich als succes bewezen: redacteur Joyce Roodnat schrijft een essay over een recente filmklassieker in het maandelijkse magazine van NRC Handelsblad, en ongeveer tegelijk verschijnt de film in samenwerking met Homescreen op DVD, met bijgeleverd een afdruk van het essay. Na series met Italiaanse, Franse en Europese films is nu gestart met een kleine reeks ‘Down Under’.


EDITORS' CHOICE