NIEUWSB&W

Groot – publicatie week 32

Marc Brekelmans | 10 augustus 2006 | B&W

Harley Davidson hanteert het motto: “there’s no substitute voor cubic inches” , en daar is veel voor te zeggen. Ook de echte topluidsprekers zijn groot. Wilson Audio’s Alexandria, Avalon’s Isis, Dali’s Megaline, allemaal zeer bijzondere luidsprekers en allen, zonder uitzondering, GROOT.

Een echt grote luidspreker – bovengenoemde modellen zijn allen (meer dan) manshoog – heeft een soort vanzelfsprekendheid; alsof het weergeven op realistische geluidsniveaus geen enkele moeite kost. Naast groot zijn bovenstaande luidsprekers (en ik vergeet er vast nog een hele boel) ook duur, nou ja; ze kosten (erg) veel geld. Met het maken van een grote luidspreker ben je er natuurlijk nog niet. Jarenlange research en ervaring met het bouwen van luidsprekers zijn voorafgegaan aan deze bijzondere topmodellen. Want het maken van een goede grote luidspreker is veel moeilijker (en kostbaarder) dan het maken van een fraai kleintje. Nu heb ik het geluk gehad om, onder nagenoeg ideale omstandigheden, te mogen luisteren naar deze drie grote jongens.


Wilson Alexandria - X2

De Alexandria’s zijn voor wat betreft inhoud (cubic inches) de grootste van de drie. Technisch zijn de grote Wilson’s ware hoogstandjes. Exotische kastmaterialen (door Wilson X en M material genoemd), titanium tweeters, op de luisterpositie af te stellen kasten en een verschrikkelijk hoge afwerkingsgraad. Het lakwerk zou bijvoorbeeld niet misstaan op een Ferrari. Met ongekend gemak werd op extreem hoog niveau muziek gespeeld. Hard konden ze ook; met de dB meter in de hand werd zonder moeite of hoorbare vervorming 114 dB bereikt. Maar ook de meer intieme (en zachte) muziekstukken werden bijzonder fraai weergegeven. Kortom; een indrukwekkende luidspreker.

De Dali Megaline’s lijken wat dat betreft wel een beetje op de Wilson’s; een enorme vanzelfsprekendheid en een ongelooflijke dynamiek. Q-sound op de grote Dali’s is zoals je het nog nooit gehoord hebt, onvoorstelbaar goed. De invloed van de luisterruimte is, door het feit dat de Megaline een lijnbron is, minimaal.

De Avalon Isis is een beetje de vreemde eend in de bijt. Absoluut de kleinste van de drie - slechts 1,52m. hoog – en met gewoon MDF als kastmateriaal. De gebruikte units zijn wel bijzonder; diamant voor de tweeter en een keramische middentoner. Maar daar zie je met de grilles gemonteerd niks van. Eigenlijk een redelijk onopvallende luidspreker (in vergelijking met de Dali en de Wilson), ook in prestaties. Geen opvallend fraaie laagweergave, geen tweeter die opvalt door alle details haarfijn te laten horen. Nee, gewoon een luidspreker waar alles aan “klopt”.  Gewoon, plaatje opzetten en genieten van de muziek…..

En dat deden de mensen die op uitnodiging van C-Sharp en HiFi.nl bij Rhapsody in Hilversum naar deze bijzondere luidspreker mochten luisteren. Het verslag van die avond kunt u deze week lezen op HiFi.nl.

Over grote luidsprekers gesproken; Avantgarde hoornluidsprekers zijn met de beste wil van de wereld niet klein te noemen. Maar wie deze enorme hoorns in zijn luisterruimte mag plaatsen is een gelukkig mens. HiFi.nl auteurs Henk & Marja behoren tot de gelukkigen met een paartje Avantgarde Duo’s. Avantgarde heeft onlang een modificatie voor deze luidsprekers ontworpen en Henk & Marja waren natuurlijk maar al te graag bereid deze modificatie voor ons onder de loep te nemen.

Veel leesplezier,
Marc  Brekelmans
Hoofdredacteur HiFi.nl

 

Nieuw op HiFi.nl

Hardware

Avantgarde Duo Omega  
De upgrade van Duo naar Duo Omega viel beter uit dan we gehoopt hadden. We hebben nu meer echte  muziek in huis die zonder enige moeite doorgegeven wordt en volkomen vrij is van belemmeringen door de luidsprekers.


Achtergrondartikelen – column

Luxe luisteren  
Wanneer we de Corvette Convertible met een kippenvelopwekkend fraaie V8 roffel de oprit van highend audio specialist Rhapsody op sturen, is de toon – letterlijk en figuurlijk – gezet. De start van een avond ‘Born in the USA’ van het allerhoogste niveau. Met in de hoofdrol een geluidsinstallatie waar je twéé Corvettes van kunt kopen.

De luisterbeleving van… Dick Duijnhouwer
Net als Dick Duijnhouwer zijn er waarschijnlijk veel mensen die benieuwd zijn wat anderen vinden van de geluidskwaliteit van hun set. Het ontbreekt velen namelijk aan een referentie. Hoe goed klinkt de set nou ten opzichte van wat haalbaar is? Waar zitten we op de schaal van nul tot honderd? Wat kan er nog verbeterd worden?

Koudeput, door Bert Dekker  
Terwijl ik dit schrijf is de maand juli alweer bijgeschreven in de geschiedenisboeken. Buiten regent het alweer pijpenstelen. Nee, nu het buiten regent sluit ik liever mijn ogen als ik in mijn luisterstoel zit zodat ik me plots aan de kust in de Portugese Algarve waan als ik naar Dulce Pontes luister.


Software

Willie Nelson - You don´t know me: The Songs of Cindy Walker (LP) 
De ‘Red Headed Stranger’ heeft in zijn lange carrière al alle denkbare muzieksoorten gezongen. Wie ‘You Don’t Know Me: The Songs of Cindy Walker’ beluistert zal echter met mij eens zijn dat zijn grootste kracht ligt in het vertolken van country muziek.

Modest Moussorgsky - Pictures At An Exhibition (LP) 
Opnieuw een re-issue in de serie Mercury Living Presence opnamen die Speakers Corner Records uitbrengt op 180 gram vinyl. Ditmaal een dubbel lp met werken van Modest Moussorgsky; ‘Pictures At An Exhibition’ en gedeelten uit ‘Khovanshchina’, dat door het vroegtijdig overlijden van de componist door hemzelf nooit afgemaakt werd.

Herbert – Scales (CD) 
Matthew Herbert is een van de interessantste producers van het moment. Hij heeft het sampelen van alledaagse geluiden tot een politieke kunst verheven, maar verpakt zijn ideeën op Scales op een toegankelijke manier: in jazzy, soulvolle liedjes, groots gearrangeerd met naast de geluidjes hoofdrollen voor forse strijkers- en blazerssecties en voor zangeres Dani Siciliano.

Händel – Agrippina (DVD-muziek) 
Het Combatimento Consort verzorgde in het najaar van 2004 een kleine serie bijzondere uitvoeringen van de opera Agrippa, een vroeg werk van Georg Friedrich Händel uit 1709. Zes uitvoeringen waren er slechts in Nederland, in plaatsen als Zoetermeer, Helmond en Hengelo, en acht in Oost-Europa.

La Ciénaga / The Holy Girl (DVD-film) 
Onder de noemer Lucrecia Martel Duo-pack heeft Homescreen de twee films die deze interessante Argentijnse regisseuse tot nu toe maakte samen in een kartonnetje geschoven. La Ciénaga en La Niña Santa blijken uitstekend bij elkaar te passen. Twee prachtig associatieve verslagen uit dezelfde moerassige streek, vroeger rijk, nu vervallen, waarin vooral het perspectief van de jeugdigen nog enige hoop verschaft.

MERK

EDITORS' CHOICE