NIEUWSB&W

Digitale TV in opmars


Redactie HiFi.nl | 30 juli 2006 | B&W

(gezien op het Internet)

Digitale televisie is binnen Nederland met een gestage opmars bezig: inmiddels komt bij 24 procent van de huishoudens het signaal digitaal binnen. Eind 2005 was dat nog 17 procent, zo blijkt uit onderzoek.

Digitale televisie binnen de definitie van Stichting KijkOnderzoek (SKO) is het bezit van een digitale decoder/ontvanger voor satelliet, KPN digitale televisie, Digitenne of digitale kabeltelevisie.

SKO constateert dat er tevens een lichte verschuiving plaatsvindt naar platte beeldschermen, die de traditionele televisie verdringt. Dat gaat overigens zeer langzaam, alle reclamebombardementen rond het WK ten spijt: het percentage huishoudens dat een plasma- of lcd-scherm bezit bedraagt respectievelijk 4 en 6 procent.

Breedbeeldtelevisies zijn ook populair: in 37 procent van de huishoudens staat een dergelijke televisie. Het gaat daarbij overigens niet om toestellen die als hdtv kunnen worden aangemerkt.

Kijkonderzoek heeft ook nog wat interessante cijfers rond randapparatuur: de opmars van de dvd-speler is afgevlakt. De ouderwetse analoge videorecorder neemt in populariteit af van 70 procent in 2005 naar 62 procent dit jaar.

Het aantal huishoudens met een dvd-recorder en de nieuwere dvd-recorder met een harde schijf is niet bijster groot: respectievelijk slechts 6 en 4 procent.

Digitale televisie is nog niet helemaal de kinderschoenen ontgroeid: kijkers melden incidentele blokjes en haperingen. Begin juni besloot UPC voorlopig te stoppen met de doorgifte van hdtv via de kabel, vanwege problemen met de decoders.

MERK

EDITORS' CHOICE