NIEUWSB&W

Niche – publicatie week 30

Albert Jan van Weij | 27 juli 2006 | B&W

Hifi is tegenwoordig een zogenaamde Niche-markt; een segment van een grotere markt (in dit geval de electronica-markt) met haar eigen specifieke eisen en wensen. Zo’n dertig jaar geleden was Hifi echter gemeengoed; nagenoeg iedereen had (of had hoog op zijn/haar verlanglijstje staan) een kwalitatief hoogwaardige geluidsinstallatie.

Het verval werd ingeluid met de komst van de midi- en microsystemen. Het was de marketing die de consument liet geloven dat deze kleintjes niet onder deden voor de, toen nog, gebruikelijke grote systemen met dito luidsprekers. Verkopen stegen weer en de hele hifi-branche stortte zich op de mini-setjes.

Héél de HiFi-branche? Nee, een kleine groep enthousiastelingen bleef moedig weerstand bieden aan de overweldigers en maakte het leven van de grote fabrikanten bepaald niet gemakkelijk……
Kleine bedrijven zagen hun kans schoon en gingen zich richten op het publiek dat geluidskwaliteit voorop had staan. Zo zag in 1985 de firma van Medevoort het levenslicht en tot op de dag van vandaag maken ze uitzonderlijke producten waarbij geluidskwaliteit voorop staat. Deze week recenseren we twee nieuwe apparaten van dit Nederlandse merk; een cd-speler en een geïntegreerde versterker.

Soms groeien deze kleine bedrijfjes uit tot toonaangevende fabrikanten. Dat gebeurde met Focal/JM Lab. Zo’n dertig jaar geleden gestart als fabrikant van luidsprekerunits, nu één van de meest innovatieve luidsprekerbouwers ter wereld. Vooral hun tweeters worden wereldwijd tot de absolute top gerekend. HiFi.nl bracht onlangs een bezoek aan de fabrieken van Focal, waar en passant twee compleet nieuwe luidsprekerlijnen werden gepresenteerd. Deze week kunt u daarvan het verslag lezen.

Hifi is tegenwoordig een Niche-markt; en wij zijn daar blij mee. De komst van kleine, creatieve en innovatieve bedrijven heeft de muziekliefhebber veel goeds gebracht.

Marc Brekelmans
Hoofdredacteur HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware

van Medevoort MA350 en CD350  
.... als u investeert in de van Medevoort MA350 en/of CD350 dan doet u dat voor jaren. Na de succesvolle MA240 klasse D versterker doet Audioart het gewoon opnieuw. Betaalbare high end voor ongecompliceerde muziekgenieters.


Achtergrondartikelen

Bezoek Focal / JM Lab  
Dat oude ambachten zeker nog bestaanrecht hebben in een wereld van efficiency en goedkope productieprocessen is me wel duidelijk geworden na het bezoek aan Focal.


Software

Vetiver – To Find Me Gone (CD)  
Hoewel het voor mij de eerste kennismaking is met deze creatieveling voelt het alsof ik hem al jaren ken. Dat komt misschien ook doordat ik sinds september 2005 in de sfeer van Phosphorescent ben blijven hangen. Qua intensiteit, folk/country achtergrond en de 1-mans basis lijkt het wel wat op elkaar, maar Vetiver (Andy Cabic) is toch echt wel wat vrolijker van aard.

John Lee Hooker, Jr. - Cold As Ice (CD)  
John Lee Hooker senior behoeft geen toelichting. John Lee Hooker junior is één van de vele muzikanten die de lusten en lasten van een beroemde vader met zich meedragen. De lusten brengen een soepele toegang tot de muziekbranche, maar de lasten komen aan bod bij de beoordeling van de muziek.

Take Me To Jamaica – The Story Of Jamaican Mento (1951-1958) (CD) 
Meteen in de juiste sferen met dit vrolijke schijfje. Meer dan een halve eeuw geleden was Mento hot in Jamaica. Muziek die vooral in nachtclubs werd gespeeld tijdens erotische optredens.

Harmen Fraanje Quintet – Ronja (CD)  
De uit Roosendaal afkomstige Harmen Fraanje is ´slechts´ 30 jaar oud, maar nu al niet meer weg te denken uit de Nederlandse jazz-scene. Fraanje is al sinds lange tijd een vaste muzikale partner van Eric Vloeimans, hij speelde met Kenny Wheeler en mocht opnemen met en soleren in het beroemde Nederlandse Metropool Orkest.

Rossini – Petite Messe Solennelle (CD)  
Het beeld van Rossini (1792 - 1868) is over het algemeen dat hij na in twintig jaar bijna veertig operas gescheven te hebben, op zijn 37ste met pensioen ging, om zich de laatste 39 jaar van zijn leven over te geven aan de legendarische luiheid die aan hem toegeschreven wordt.

MERK

EDITORS' CHOICE