NIEUWSB&W

Vroeger - publicatie week 16

Albert Jan van Weij | 20 april 2006 | B&W

Vroeger was alles beter! Een uitspraak van vastgeroeste oude mensen die niet mee kunnen/willen met de huidige ontwikkelingen? Maar was vroeger ook echt alles beter? In de Hifibranche lijkt het er soms wel op.

Tenminste, als je kijkt naar de revival van oude technieken. Platenspelers en buizenversterkers zijn weer helemaal hot. Nu moet je niet de vergissing maken dat die oude techniek gelijk staat aan oude apparatuur. Neem nu de draaitafel. De eerste platenspeler (beter gezegd de Fonograaf) werd al in 1878 door Edison ontwikkeld. Sinds die tijd is de techniek echter niet stil blijven staan. Tot op de dag van vandaag blijven de ontwikkelingen bij de platenspeler doorgaan. Draaitafels zijn nog nooit zo goed geweest. Een moderne draaitafel is echt veel beter dan de ‘beroemde’ spelers uit de jaren voor de cd-speler. Dat mocht Rene van Es aan den lijve ondervinden. Zijn gekoesterde en met veel zorg compleet gerestaureerde Garrard 301 werd compleet naar de geschiedenisboeken gespeeld door de Vyger Timor.

Rene van Es test ook een buizen phono versterker, de Edgar TP305. Zijn buizen beter dan transistoren? Laten we het er op houden dat ze een ander geluid produceren dan transistoren.

Patrick Hendriks ging op bezoek bij Mr. Kuzibri, een bekende naam voor eenieder die wel eens de rubriek “uw sets” op HiFi.nl bezoekt. Mr. Kuzibri, Hans in het dagelijkse leven, heeft een imposante set met meer dan manshoge hoornluidsprekers. Patrick ging bij Hans plaatjes luisteren, net als vroeger. Hoe het bij Mr. Kuzibri klinkt, u kunt het vandaag lezen.

Verder vandaag ook een verslag van een bezoek aan de Totem fabrieken in Canada, de gebruikelijke software recensies, een set van de week en een column van Bert Dekker.

Marc Brekelmans
Hoofdredacteur HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl


Hardware

V.Y.G.E.R Timor, door Rene van Es
Is er leven in de platenspeler te vinden sinds het tussenwiel een zachte dood is gestorven na de opkomst van de snaar? Heeft een vast loopwerk met een plateau van massa nog bestaansrecht naast de moderne acryl lichtgewichten? Hebben we niet een ernstige fout gemaakt met onze platenspelers door ze te precies en te analytisch te maken?

Edgar TP 305, door Rene van Es
Tot voor kort was de naam Edgar als fabrikant van buizenversterkers mij nagenoeg onbekend. Ik ben het wel eens ergens tegengekomen zonder mij bewust te zijn wie en wat er achter schuilgaat. Mogelijk vanwege het uiterlijk van een Edgar dat wordt bepaald door het kersenhouten frontpaneel. Iets waar je van moet houden. Tot ik de TP 305 phonotrap tegenkwam.


Achtergrondartikelen - column

Luisterbezoek mr. Kuzibri, door Patrick Hendriks
Ik ben op bezoek geweest bij Hans “mr. Kuzibri”. Hans heeft praktisch vanaf het moment dat hij zijn set plaatste in de my.hifi rubriek op nummer 1 gestaan.

Bezoek Totem Acoustics, gastauteur
Tijdens onze Totem-trip is duidelijk geworden dat de Canadees algemeen en zeker ook de mensen van Totem bijzonder warm van hart zijn, hoe kan het anders zulke mooie producten op de markt zetten.

Feestneuzen, door Bert Dekker
Verjaardagen vieren. Not my piece of cake. Nooit geweest. Maar soms ontkom je er niet aan, zeker niet als het mijn eigen verjaardag betreft of die van mijn lieve eega. Een grote familie aan weerszijden en gelukkig fijne mensen, dat wel, maar nee dat is het niet.


Software

Spinvis - Dagen van Gras, Dagen van Stro (Vinyl), door Jan de Jeu
Erik de Jong, beter bekend als Spinvis, lijkt mij niet de meest vrolijke inwoner van Nieuwegein. Ook al klinkt hij op zijn meest recente schijf ‘Dagen van Gras, Dagen van Stro’ dan weliswaar minder in mineur dan op zijn uit 2002 daterende debuut.

Mary J Blige - Breakthrough (CD), door Timo Schuurbiers 
Wat een vrouw, wat een stem. Het zou de laatste zin van deze recensie kunnen zijn. 35 jaren jong. Een drank en drugsverleden, zoals zo veel van haar talentvolle collega artiesten. Maar Blige is nog steeds alive and kicking is. Van addict tot diva zullen we maar zeggen.

Claire Martin - Claire Martin Box 2 (Vinyl), door Jan de Jeu 
Deze dame staat al jaren aan de top van de Britse jazz scène en is al even zo vele jaren verbonden aan de Linn stal. Zij weet mij al jaren te bekoren zoals ik eerder aangegeven heb in recensies van ‘The Very Best Of Claire Martin’ uit oktober 2002 en ‘Too Darn Hot’ uit januari 2003.

Bill Evans - Interplay (Vinyl), door Jan de Jeu 
Fantasy Inc. is eigenaar van de meest belangrijke labels uit de jazz geschiedenis waaronder Prestige, Riverside, Contemporary, Fantasy en Pablo. Uit het enorme aanbod historische jazz opnames van deze labels heeft Analogue Productions de voor hen belangrijkste lp’s gekozen voor hun gelimiteerde Top 100 Fantasy 45 Series op 180 gram vinyl.

Mendelssohn – Piano Trios (SACD), door Jan Luijsterburg
Felix Mendelssohn heeft een beetje het imago van componist van sprookjesmuziek, een midzomernachtsdromer. Het Weense Altenberg trio lijkt zich met haar interpretatie van de twee pianotrio’s ten doel te stellen dit beeld te corrigeren.

MERK

EDITORS' CHOICE