NIEUWSB&W

Mulltifunctioneel - publicatie wk 2

Marc Brekelmans | 12 januari 2006 | B&W

Tegenwoordig moet alles multifunctioneel zijn; met je mobieltje moet je foto’s kunnen maken, muziek luisteren, je agenda beheren… oh ja, je moet er ook mee kunnen bellen. En zo ook de DVD-speler. Naast DVD’s moet deze ook cd’s, mp3’s, sacd’s, photo-cd’s, wma bestanden en het liefst ook nog DVD-Audio’s af kunnen spelen.

Daarmee is de DVD-speler (of hoe moet je zo’n ding tegenwoordig eigenlijk gaan noemen?) verworden tot de moderne equivalent van het Zwitsers zakmes; je zit nooit verlegen om het juiste gereedschap, maar je moet wel concessies doen aan de kwaliteit van dat gereedschap. Een goede multispeler zal dus, als hij op alle gebieden wil excelleren, per definitie een kostbaar product zijn. In een markt waar een DVD-speler die meer moet kosten dan 99 euro duur wordt gevonden, legt dat de lat voor spelers die daar een veelvoud van kosten wel erg hoog.  Onterecht overigens, want als alle licenties (u weet wel, die veelvoud aan logo’s die trots op het frontpaneel prijken) ook daadwerkelijk netjes door de fabrikant worden betaald, dan is een verkoopprijs onder de 100 euro zelfs onmogelijk.

Deze week voelen we zo’n duurdere multispeler aan de tand, en wel de Luxman  DVA-250. En we testen er niet één, we testen er twee. Het tweede exemplaar heeft namelijk de, inmiddels bekende, vM upgrade gehad, welke eerder al tot verrassende resultaten leidde met Sony, Philips en Marantz spelers. Of het met de Luxman ook weer gaat lukken? U kunt het deze week lezen in de recensie van Rene Smit.

Deze week brengt Rene van Es een bezoek aan de firma Remkes in Eindhoven en onze software auteurs hebben weer een aantal leuke titels voor u beluisterd en bekeken.

Wij wensen u weer veel lees-, kijk en luisterplezier toe,
Marc Brekelmans
Hoofdredacteur HiFi.nl

 

Nieuw op HiFi.nl

Hardware

Luxman DVA-250 (vM), door Rene Smit  
Na eerdere ervaringen met Philips en Marantz DVD-spelers, in standaard en door AudioMart gemodificeerde uitvoering, ga ik deze keer aan de slag met een speler van het merk Luxman. Kersverse importeur Audio Benelux voorzag mij van twee splinternieuwe exemplaren....


Column

Inspelen, door Rene van Es 
Hoe vaak heeft u in de afgelopen tijd mogen meemaken dat beluisterde apparatuur niet geheel voldeed aan het verwachtingspatroon, waarna uw opmerkingen daarover werden afgedaan met de mededeling: “Het moet nog inspelen”?


Hi-Visit

Remkes beeld & geluid, door Rene van Es 
Sommige winkels stap je binnen en op hetzelfde moment weet je: hier klopt de sfeer. Dat heeft soms te maken met de uitstraling van de winkel, soms met de man of vrouw die je begroet, een andere keer is het vanwege de producten die in de winkel zijn neergezet. Het komt weinig voor dat "alles" klopt en de tijd in een winkel verstrijkt zonder dat je het opmerkt. Toch kan dat voorkomen, zelfs in een winkel die uitsluitend beeld en geluid verkoopt zoals Remkes beeld & geluid in Eindhoven.


Software

The Mars Volta / Omar Rodriguez (CD), door Jan Luijsterburg 
Twee nieuwe albums uit de wereld van The Mars Volta, waar gitarist Omar A. Rodriguez-Lopez de scepter zwaait. Manisch complexe composities en dito improvisaties, dat zijn de twee vaste bestanddelen.

Manu Katché - Neighbourhood (CD), door Jan de Jeu
Manu Katché is een heel bijzondere drummer. Hij is veel minder bekend dan collega’s als Dave Weckl of Steve Gadd en staat ook minder vaak op magazine covers. Tegelijkertijd is hij één van de meest gevraagde session drummers uit de business.

Babyshambles – Down in Albion (CD), door Jan Luijsterburg 
Hoewel hij tegenwoordig bekender is vanwege zijn opzichtige junkiegedrag (op het moment van schrijven leeft hij nog) is voormalig Libertine Pete Doherty er in geslaagd een even rommelig als fantastisch debuutalbum af te leveren met zijn nieuwe bandje Babyshambles.

Somnambuul (DVD-film), door Jan Luijsterburg
Deze droomachtige film van de Estlandse regisseur Sulev Keedus deed in 2004 mee aan de Tiger-competitie van Filmfestival Rotterdam, en is nu door datzelfde festival op DVD uitgebracht.

Der Untergang (DVD-film), door Jan Luijsterburg 
Een inmiddels bekend fenomeen in de wereld van de DVD is dat er een tijd(je) na het verschijnen van een film een meer uitgebreide editie op de markt gebracht wordt. Meer extra’s, maar soms ook een extra lange versie van de film.

MERK

EDITORS' CHOICE