NIEUWSB&W

Instap - publicatie week 48

Marc Brekelmans | 01 december 2005 | B&W

“Instapmodel” is een relatief begrip. Wat voor de één instap is, is voor de ander een haast onbereikbaar ideaal. Met instapmodel wordt vaak geen instap in de productcategorie bedoelt, maar een instap in een bepaald merk of een productgroep van dat merk.

Zo komt het merk Vyger binnenkort met een nieuw instapmodel draaitafel. De adviesprijs van 2500 (richtprijs) zal voor menigeen desondanks toch nog een trapje te hoog zijn om meteen te willen starten met vinyl. Een meer acceptabel instapmodel voor de beginnende platenliefhebber vormt de deze week geteste Goldring GR 1.2. draaitafel. Met een advies verkoopprijs (inclusief element) van 299 euro vormt deze platenspeler een leuke instap voor de (her)starter.

Wilt u instappen in de wereld van digitale televisie? Koop dan niet klakkeloos de eerste de beste decoder. Net zoals bij alle andere audio/video apparatuur blijken er grote verschillen te zijn in beeld- en geluidskwaliteit. Erik Vermeulen neemt drie digitale decoders voor u onder de loep.

Niet voor instappers, maar voor iedereen die denkt alles al gezien, gehoord en gedaan te hebben is één van onze auteurs afgereisd naar Goossens in Echt om een heuse Harmonix workshop bij te wonen. Voodoo, bijgeloof, wetenschap of gewoonweg verschil willen horen? De zogenaamde Room Tuning Devices overtuigden in ieder geval auteur Bert Dekker van de klankmatige winst die te behalen is met Harmonix.

Verder deze week ook weer de nodige software recensies, een nieuwe Hi-Visit en de wekelijkse column van Rene van Es.

Veel leesplezier,
Redactie HiFi.nlNieuw op HiFi.nl


Hardware

Goldring GR 1.2, door Rene van Es  
Instappen op een markt die gedomineerd lijkt door Pro-ject, Rega of Thorens is niet gemakkelijk. Daar zijn een paar troeven voor nodig zoals kwaliteit, compleetheid, positieve eigenschappen en een scherpe prijs. Goldring, bijna 100 jaar geleden in Engeland opgericht en sindsdien continue bezig op het gebied van audio, greep de uitdaging en kwam met twee platenspelers uit eigen huis. Scherp in prijs, eenvoudig in bediening en zo compleet mogelijk.

Instapmodel (c) Xingo

Digitale decoder test, door Erik Vermeulen 
Er worden in de meeste gevallen door de dames en heren kabelaars drie verschillende kastjes aangeboden die elkaar in prijs niet veel ontlopen. Het aanbod is een setop box van Nokia (Mediamaster 119C), van Panasonic (TU-DC40RD) of van Samsung (DCB-9401R). Hoewel er niet valt te kiezen van wie u op de kabel het signaal afneemt is er dus duidelijk wel wat kiezen waar het om de decoders gaat.

Instapmodel (c) Xingo


Hi-Visit

Aelivé Audio & Interieur, door Rene Smit  
In de bedrijfsnaam zit ook het woord interieur verwerkt en niet ten onrechte. Sinds kort is Aelivé namelijk gevestigd in het pand van Speksnijder Wonen, een begrip in Bergambacht en ver daar buiten. Beide bedrijven delen de entree maar van buitenaf gezien beschikt Aelivé wel over een eigen etalage.


Achtergrondartikelen - Columns

Harmonix Workshop, door Bert Dekker 
Om stil te staan bij het 5-jarig dealerschap van Harmonix organiseerde Rob Goossens Beeld en Geluid uit Echt in samenwerking met importeur Daluso op donderdag 6 en vrijdag 7 oktober j.l. een workshop waarin diverse producten van dat merk centraal stonden. Men wilde van deze gelegenheid gebruik maken de luisteraar kennis laten maken met de bijzondere eigenschappen van Harmonix.

Harmonix workshop bij Goossens in Echt

Beuk, door Rene van Es
Soms is het gewoon prettig om de beuk erin te gooien. Met flinke kracht en zo stevig als je kunt. Dat iets echt een opdonder krijgt en dat je voelt hoeveel kracht verscholen zit in de beuk.


Software

The Fall – Fall Heads Roll (CD), door Jan Luijsterburg  
Al meer dan 25 jaar bestookt Mark E. Smith de wereld met een enorme hoeveelheid eigengereide en veelal opruiend snerende muziek. De bezetting verandert per album en de loopbaan bestaat niet louter uit hoogtepunten, maar de nieuwe klinkt weer behoorlijk urgent.

Chacda – Tonar (CD), door Jan Luijsterburg 
Het Brusselse bandje Chacda ontleent haar naam aan haar zangeres, de uit Eindhoven afkomstige Chantal Acda. Ze heeft een iel, wat lijzig meisjesstemmetje, dat zich uitstekend leent voor de ingetogen maar groots gearrangeerde sfeerstukken op deze tweede CD. Tonar is IJslands voor klanken, want in IJsland kwamen de meeste composities, ter verwerking van liefdesverdriet, tot stand.

Sir Simon Rattle - Orchestral Music in the 20th Century (DVD-muziek), door Ferd Op de Coul  
Het is mij nog steeds een raadsel, waarom destijds het kortstondige contact tussen Sir Simon Rattle, nu chef der Berliner Philharmoniker, en het Koninklijk Concertgebouworkest, op een faliekante mislukking is uitgelopen, want Rattle is een uiterst minzame en briljante orkestleider met meer charisma dan, pak weg, Jaap van Zweden of wijlen George Szell.

Rameau – Les Indes Galantes (DVD-muziek), door Jan Luijsterburg 
Dat de DVD het ideale medium is om muziektheater naar de huiskamer te brengen bewijst deze geweldige registratie van Les Indes Galantes. Het is een zogeheten ‘opéra-ballet’, een typisch Frans genre waarin dans minstens zo belangrijk is als de zang.

Nobody Knows (DVD-film), door Jan Luijsterburg 
De film Nobody Knows (Dare mo shiranai) is geïnspireerd door een krantenbericht dat Japan in 1988 schokte. Vier kinderen verbleven een half jaar in een appartement nadat hun moeder ze in de steek liet. Ze werden pas opgemerkt nadat één van hen van de honger stierf. Dit fenomeen, dat tegenwoordig veel vaker voorkomt dan destijds, werd door regisseur Hirokazu Kore-eda uitgewerkt in een indrukwekkende film, geheel vanuit het perspectief van de kinderen gemaakt.

MERK

EDITORS' CHOICE