NIEUWSB&W

VAD show door mijn bril

René van Es | 22 oktober 2005 | B&W

door René van Es

Jaar na jaar over de VAD Show lopen heeft een verschrikkelijk nadeel. Je loopt zoveel bekenden tegen het lijf dat je van apparatuur niets ziet, laat staan iets anders hoort dan je eigen stem en die van je gesprekspartner. Helpt nog mee aan de herkenbaarheid mijn bril, die ik, niet verder vertellen, mede daarom hebt gekocht.

Samen met collega René Smit gaan we gang na gang af. Eerst stappen we binnen bij B&W. Daar staat onder een grote glazen stolp mijn droom, de originele “slakkenhuis” Nautilus luidspreker. Keer op keer dat ik het haast buitenaardse monster op mijn weg tref verval ik op slag in verliefdheid. Al had ik maar een dummy thuis. Naast mijn bed. Tegenover de Nautilus staat op de stand van Ars Aures nog een buitenaardse verschijning. Nog een luidspreker die je na een zware nacht aanziet voor een vijand van Luke Skywalker. Een gehelmde Italiaan die behoorlijk veel geld kost.

VAD show 2005 (c) Xingo

Monsterlijk, maar dan in afmeting, de buizen van KR. Ze geven genoeg licht om bij te lezen, en geven genoeg vermogen om een zware set Von Schweikerts aan te drijven. Hoe groot is de tegenstelling als je daarna langs Vifa loopt waar je, ter inspiratie van de jeugd, een complete set luidsprekers tegen het lijf loopt met een receiver. Voor 1400 euro een surround receiver, twee front speakers met 10”zijwoofers (dus vergeet de sub maar), een center en twee achter speakers. Het lijkt haast te geef en dat is het ook. De gehele lijn bij Vifa bestaat uit complete sets, zodat u exact weet waar u aan begint. Tussen haakjes, alles is ook los te verkrijgen. Nog te duur? Dan heeft Eurogram een retro transistor radio onder de naam Bush. Mogelijk politiek geladen die naam, maar voor 70 euro heeft u de radio die uw opa en oma ouderwets vonden. Cultuur bij Daluso. Iemand heeft de moeite genomen een set Daluso speakers te verven. En niet onverdienstelijk. Volgens René Smit gaat het om het werk van een kunstenaar. Tja over smaak etc etc. Peter Lyngdorf (van Lyngdorf Audio – voorheen TacT audio red.) is zelf op de beurs. Met zijn nieuwe roomcorrectie systeem, versterker en basluidsprekers. In combinatie met twee Dali Ikon 2 luidsprekers. Peter zet het harder en harder. Tot mensen de neiging hebben om weg te gaan. Peter roept ze vrolijk achterna: “That is called headroom”. Indrukwekkend op zijn minst en super strak.

VAD show 2005 (c) Xingo

Lekker druk bij Focal. Beurs primeur voor de VAD show is de Electra 1027Be. Aan de goedkeurende blikken van de bezoekers te zien vallen ze positief op. Aan mijn blik te zien is dat terecht. Terwijl René Smit zit te genieten en zijn spaartegoed na gaat. Even naar de mens achter de machines. In de gangen vinden we John Snijders (Snijders Rotterdam) en Ronald Spaargaren (Sense of Music Leiden). Dealers met een heel andere winkelfilosofie en beiden succesvol. Bol met verhalen, vooral John. Met hem zou ik een boek moeten gaan schrijven. Of een audio soap, stof hebben we samen meer dan genoeg. Sappige roddels en inside verhalen. Trouwens van importeurs horen we ook genoeg om de audiowereld op te schrikken. Echter, zolang mijn bijnaam niet “Watergate” is hou ik mijn mond. Wie weet interesseert het u trouwens totaal niet, het gaat om muziek en het gaat om mooie apparatuur. Functioneel, betrouwbaar en tonaal zuiver.

VAD show 2005 (c) Xingo

Ondanks al dat praten zien we voldoende. Een korte foto-impressie van waar wij al geweest zijn zit hierbij. Niet alleen onbetaalbaar of onbereikbaar. Wat de VAD laat zien is een flinke doorsnede van het audio aanbod. Leuk, spannend, vernieuwend en tevens conservatief genoeg om te bewaren waar we al jaren voor vechten: kwaliteitsweergave voor iedereen. Oh en er is verschrikkelijk veel software te koop. Niet alleen bij ons, maar op de hele show. Vandaag niet geweest? Morgen uw kans!

VAD show 2005 (c) Xingo

MERK

EDITORS' CHOICE