NIEUWSB&W

VAD 2005 - publicatie week 41

Marc Brekelmans | 13 oktober 2005 | B&W

Volgende week is het weer zover, de grootste HiFi show van Nederland gaat in Veldhoven van start. In het weekeinde van 22 en 23 oktober wordt dan namelijk de jaarlijkse VAD show gehouden. Dat betekent weer overvolle gangen, kamertjes met de mooiste (en soms minder mooie) apparatuur, en muziek, heel veel muziek.

Vorige week had u al een voorproefje kunnen nemen in Brussel, want daar werd de Brussels HiFi & Home Cinema show 2005 georganiseerd. Een uitgebreid verslag van deze show (met een aantal leuke primeurs!) kunt u deze week op HiFi.nl lezen.

De regelmatige lezers van HiFi.nl zal het niet ontgaan zijn dat hoofdredacteur Rene van Es in de ban is geraakt van buizenversterkers. Iedere buizenliefhebber zal wel eens geëxperimenteerd hebben met verschillende types buizen, zo ook Rene. Deze week kunt u het verslag van zijn ervaringen met verschillende buizen lezen.

In de afgelopen jaren hebben we nog nooit een luidspreker van B&W onder de loep genomen. Vandaag nemen we de 705N onder de loep. Een luidspreker die zijn oorsprong vond in de bekende, en zeer gewaardeerde CDM1. Of de 705N zijn voorouder eer aandoet kunt u lezen in de recensie van Rene Smit. Binnenkort kunt u trouwens ook een recensie tegemoet zien van de B&W 803D.

De laatste jaren zien we steeds vaker “digitale” versterkers op de markt komen. De naam  “digitale versterker” wordt vaak ten onrechte gebruikt, klasse-D zou een betere benaming zijn voor de meeste van deze versterkers. Het relatief jonge merk NuForce noemt haar Reference-8 een “analoog schakelende versterker”, juist …. een klasse-D versterker.

Veel leesplezier,
Redactie HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware

B&W 705N, door Rene Smit
Vreemd genoeg heb ik eigenlijk nog nooit kritisch naar B&W speakers geluisterd terwijl Bowers & Wilkins wereldwijd toch één van de marktleiders op speaker gebied is. Gelukkig is daar verandering in gekomen omdat ik ter recensie een set B&W 705N speakers geleverd kreeg inclusief dedicated stands.

VAD `05

NuForce Reference 8, door Erik Vermeulen 
Toen mij gevraagd werd een suggestie te doen voor een recensie hoefde ik niet lang na te denken. Ik had en heb een heel lijstje met wensen maar bovenaan stonden de NuForce Reference 8 monoblokken. NuForce is een nieuw merk van Nphisics Inc. De Reference 8 is het eerste product van dit jonge merk.

JJ Electric buizen, door Rene van Es 
Elke eigenaar van een buizenversterker weet het, buizen maken of breken soms de sound van een apparaat. Eigenschappen als snelheid, dynamiek en klankkleur zijn rechtstreeks toe te wijzen aan een merk buis.


Achtergrondartikelen - Columns

HiFi show Brussel ’05, door Rene van Es 
Brussel is een heerlijke stad vol bezienswaardigheden en vol met restaurants waar je heerlijk kunt eten. Mits je een beetje de weg weet. Het eerste weekend van oktober is onderhand traditioneel gereserveerd voor de HiFi Home Cinema Show in het Sheraton hotel aan de Place Rogier.

HiFi Home Cinema Show (c) Xingo (c) Xingo (c) Xing

Stilte aan de Maas, door Rene van Es 
Afgelopen weekend was het bijna zomer te noemen in Maastricht. De weergoden waren mijn vrouw en mij erg goed gezind en ons jaarlijkse uitje naar de stad aan de Maas verliep van terras naar terras. Zwervend door de oergezellige straten, die zoveel klasse en soms ook weelde uitstralen, kwam ik langs de enige hifi winkel die Maastricht nog rijk is.


Software

Patricia Barber - Verse (SA-CD), door Jan de Jeu 
In 2002 wordt het zevende album van Patricia Barber uitgebracht. ‘Verse’ wijkt duidelijk af van de eerdere schijven. Het is voor het eerst dat er uitsluitend eigen nummers van La Barber op staan. De titel maakt al duidelijk dat met name de teksten van deze tien door haar geschreven songs belangrijk zijn. Teksten die volgens Patricia een hommage zijn aan Ricky Lee Jones.

John Lennon - Plastic Ono Band (Vinyl), door Jan de Jeu 
Na een langere periode waarin de onderlinge tegenstellingen steeds duidelijker worden is het in 1970 dan zover. De populaire Engelse band The Beatles gaat uit elkaar. Nog in datzelfde jaar verschijnen van alle vier de leden de eerste solo projecten. Ringo Starr`s "Sentimental Journey", Paul Mc Cartney`s "Mc Cartney", George Harrison`s "All Things Must Pass" en John Lennon`s "Plastic Ono Band". Hoewel ik meerdere Beatles LP`s in mijn collectie heb, bezit ik niet één solo LP van genoemde heren.

Roy Orbison - Crying (Vinyl), door Jan de Jeu
Dat Roy Orbison behoort tot een handjevol van echt ‘groten’ uit de geschiedenis van de muziek wordt misschien nog wel het best in beeld gebracht in de DVD "Black & White Night" waarin opnames te zien zijn van een tribute concert uit september 1987. Tijdens deze Coconut Grove Sessions wordt "The Big O" omringd door louter supersterren.


Picture Of Heath (Vinyl), door Jan de Jeu 
Chet Baker, de trompettist die aanvankelijk bij Charlie Parker en Gerry Mulligan speelde, was in de vijftiger jaren beroemd om zijn warme, relaxte zachte toon die veel weg had van de wijze waarop Miles Davis in die periode zijn geluid vorm gaf. Later raakte zijn spel beïnvloed door mensen als Russ Freeman, Johnny Mandel, Jack Montrose, Bob Zieff en Dick Twardzik waardoor zijn muziek rijker werd.

Norrington - in Rehearsal (DVD-muziek), door Ferd Op de Coul 
Sir Roger Norrington, de Britse dirigent, is goed beschouwd een nogal eigenzinnige maestro. Hij is omstreden om zijn vaak nogal voortvarende tempi en om het onweerlegbare feit dat klankverfijning en nuanceringen bij veelal vrij forse dynamische contrasten niet primair zijn grootste zorg schijnen te zijn.

MERK

EDITORS' CHOICE