NIEUWSB&W

Nieuw op HiFi.nl - week 36

Marc Brekelmans | 08 september 2005 | B&W

Ook deze week hebben we weer de nodige leuke nieuwe artikelen op HiFi.nl. Zo bracht auteur Bert Dekker een bezoek aan Daluso in het Limburgse Echt. Hij luisterde daar naar de Daluso luidsprekers, maar kreeg van eigenaar Ed Doggen ook de producten van Eben, Raidho, Harmonix, Reimyo en Audience te zien en te horen. Het volledige verslag van het bezoek kunt u deze week op HiFi.nl lezen.

Deze week ook weer de gebruikelijke software recensies (veel klassiek deze week!!), de column van Rene van Es en een nieuwe “set van de week”.

Veel leesplezier,
Redactie HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Achtergrondartikelen - columns

Gek, door Rene van Es
Is het niet gek dat altijd alles tegelijk lijkt te komen. Is er rust dan is ook meteen alles rustig en vraagt iedereen zich af of we terecht zijn gekomen in een nieuwe staat van autoloze zondagen. Ditmaal ingegeven door de hoge benzineprijzen.

Elac BS 602 X-Jet


Hi-Visit Daluso, door Bert Dekker

Form follows function. Een veel gehoorde kreet in audio-land. Luisteren doe je immers met de oren, niet met de ogen. Dat niet alleen de binnenkant, maar zeker ook de buitenkant van het ontwerp terzake doet bewijst Daluso, een luidsprekerfabrikant gevestigd in het Limburgse Echt.

Daluso


Software

Malcolm Middleton – Into The Woods (CD), door Jan Luijsterburg
Tweede soloalbum van de helft van het duo Arab Strap. Een gemakkelijker te onthouden titel dan 5.14 Fluoxytine Seagull Alcohol John Nicotine, zoals zijn eerste plaat heette. Middleton is nog steeds niet zijn eigen grootste fan. Het gaat weer van zelfhaat tot zelfspot, maar de liefde gaat hem toch ook niet in de koude kleren zitten: er is zowaar sprake van lichtpuntjes in de depressie. Muzikaal, maar ook in de teksten.

Le Sacre du Printemps (DVD-muziek), door Jan Luijsterburg
Igor Stravinsky vond dat je bij het luisteren naar muziek best je ogen open kon houden. Vandaar dat hij veel balletmuziek schreef, zoals zijn nog altijd unieke Sacre du Printemps. De Duitse filmmaker en fotograaf Oliver Hermann maakte een speelfilm zonder dialoog op de beroemde muziek, die speciaal voor deze productie prachtig uitgevoerd werd door de Berliner Philharmoniker onder leiding van Sir Simon Rattle.

Händel - Teseo (DVD-muziek), door Ferd Op de Coul
Spetterende uitvoeringen van minder bekende opera’s van George Frederic Handel, zoals "Teseo" (Theseus) uit 1713, kom je niet vaak tegen in het opera-repertoire op dvd. Maar ditmaal is het raak, want dit opus heeft, ondanks een drakerig dramatisch gegeven, toch op veel andere weinig opwindende barok-opera’s voor, dat er behalve sterke vokale prestaties, ook grote expressieve acteer-vermogens worden gevergd van de vijf belangrijkste personages in deze opera.

Die Entführung aus dem Serail (DVD-muziek), door Ferd Op de Coul
Mozart was niet alleen een geniaal componist, maar ook een groot mensenkenner. Anders zou hij nooit in staat geweest zijn, zulke puike staaltjes rake typeringskunst in karakter-rollen voor zijn opera’s te bedenken en die personages zo raak en vol verbeelding muzikaal te "portretteren".

Yol (DVD-film), door Jan Luijsterburg  
Als een paard tijdens een barre tocht door de sneeuw van uitputting niet meer op de poten kan staan slaat de berijder er wanhopig op los. In plaats van op te staan en verder te lopen sterft het paard ter plekke. Nog erger is dat de man zijn vrouw op dezelfde wijze behandelt. Yol gaat over de manier waarop mensen elkaar het leven onmogelijk maakten in het Turkije van begin jaren tachtig. Bepaald geen promotiefilmpje voor versnelde toetreding tot de EU.

MERK

EDITORS' CHOICE