NIEUWSB&W

Design - publicatie week 31

Marc Brekelmans | 04 augustus 2005 | B&W

Dat Italianen meesters zijn in design is genoegzaam bekend. Dat ze ook meesters zijn in het maken van mooie en fantastisch klinkende HiFi apparatuur dringt ook tot steeds meer mensen door. Dat Nederlanders op dat laatste gebied inmiddels ook een naam hoog te houden hebben is helaas minder bekend.

Paolo Beduschi is zo’n Italiaan die zelfs van een traditionele vierkante luidsprekerkast een echt designobject weet te maken. Ieder detail is tot in de puntjes verzorgd. Dat de luidsprekers niet alleen mooi vormgegeven zijn blijkt als Jan de Jeu ze tijdens het interview met Paolo mag beluisteren. Na de drie belangrijkste zintuigen van Jan te hebben geprikkeld was het tijd voor,  Jan in gesprek met….Paolo Beduschi.

Sinds een paar maanden vertegenwoordigt Sneek HiFi BV het Italiaanse Bluenote (niet te verwarren met het platenlabel) in Nederland. Is het design van Paolo Beduschi vooral sober, bij Bluenote is er een overdaad aan messing op een ondergrond van glimmend acryl. Mocht het uiterlijk u niet bevallen, de klank van deze Italiaanse volbloed (met een belangrijk Belgisch element) maakt alles goed.

Nederlandse ontwerpers scoren de laatste jaren ook erg hoog in de designwereld. Het Nederlandse kabelmerk Crystal Cable zou in de vitrine van een juwelier niet misstaan. De nieuwe Piccolo is - zeker voor High End begrippen - een ongelooflijk dunne kabel die tot grootse prestaties in staat is. Hoe groot? Dat kunt u deze week lezen op HiFi.nl

Veel leesplezier
Redactie HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl


Hardware

Bluenote Belavista Signature, door Rene van Es 
"Bellavista" betekent letterlijk "mooi uitzicht" en dat is ongeveer wat ik heb als ik naar mijn audiorek kijk waar een Bluenote draaitafel een plekje heeft gevonden. Mits de Bellavista Signature een beetje voldoet aan je smaak. De uitgesproken vormgeving maakt hem vast niet ieders vriend. Het is erg veel messing wat er blinkt en de rondraaiende gewichtjes aan het plateau geven een lichtspel.

Design

Crystal Cable Piccolo, door Rene van Es 
In een wereld waarin high end apparatuur altijd zwaar is omdat anders sigaar dikke interconnects de versterkers het rek uit wippen, is Crystal Cable een vreemde eend in de bijt. Net bekomen van de uitstekende eigenschappen, die je op het oog misschien niet toekent aan een dun draadje, van luidsprekerkabels en interconnect van dit merk, sta ik in de hand met werkelijk flinterdunne interconnects die luisteren naar de toepasselijke naam "Piccolo".


Columns - Achtergrondartikelen

Jan in gesprek met...Paolo Beduschi, door Jan de Jeu
Tijdens mijn bezoek aan de Lente Hifi Show in de Doelen vertelt Leo Kooiman van Sharkwire Nederland, terwijl mijn ogen bewonderend de fraaie lijnen van de in zijn stand opgestelde Paolo Beduschi luidsprekers indrinken, dat de ontwerper van die fraaie weergevers binnenkort naar Nederland zal komen.

Design

Beeldperikelen, door Rene van Es
Net voor mijn vakantie werd mijn nieuwe DVD speler afgeleverd, een Marantz DV7600 die mijn trouwe Marantz DV6200 moet vervangen. Omdat de DV6200 het altijd prima heeft gedaan, heeft het een hele tijd geduurd voor ik die terzijde schoof.

De Top 10 van...Robert van der wardt 
Deze week de Top 10 van hardware auteur Robert van der Wardt. Uit zijn Top 10 blijkt dat Robert met name Jazz en Pop erg weet te waarderen. Verrassend is daarbij het aantal minder bekende namen die Robert tot zijn favorieten rekent. Helaas kon Robert maar 6 films noemen in zijn top 10 films.


Software

Paul Desmond - Take Ten (Vinyl), door Jan de Jeu 
De naam van de te jong gestorven Paul Desmond zal altijd verbonden blijven met de band waarin hij het grootste deel van zijn carrière gespeeld heeft; het Dave Brubeck Quartet. De grootste hit van die formatie is ongetwijfeld `Take Five`.

Music for Large Mountain and Vibraphone (CD), door jan Luijsterburg 
Music for Large Mountain and Vibraphone is precies wat het belooft te zijn: 79 minuten geluiden van een Noorse berg, met in dat landschap de vibrafoon van Kjell Samkopf.

Later… even louder (DVD-muziek), door Jan Luijsterburg
Het onvolprezen BBC muziekprogramma op de televisie Later… with Jools Holland heeft er inmiddels 25 series opzitten. Twee reeksen per jaar van elk zes afleveringen op de late vrijdagavond, dat is het schema dat al tijdenlang volgehouden wordt.

Priscilla, queen of the desert (DVD-film), door Jan Luijsterburg 
Deze hilarische campfilm over twee travestieten en een transseksueel was in 1994 een groot succes, niet alleen onder homoseksuelen, en groeide uit tot een populaire klassieker.

Ditvoorst collectie (DVD-film), door Jan Luijsterburg 
Acteur Thom Hoffman, hoofdrolspeler in de laatste film van Adriaan Ditvoorst, De witte waan uit 1983, is al jaren groot pleitbezorger van het werk van deze bijzondere regisseur.

MERK

EDITORS' CHOICE