NIEUWSB&W

Compromis - publicatie wk.29

Redactie HiFi.nl | 21 juli 2005 | B&W

Het lijkt wel of alles tegenwoordig multifunctioneel moet zijn, zo moet je met een moderne mobiele telefoon kunnen fotograferen, je agenda kunnen beheren en muziek kunnen afspelen. Oh ja, je moet er ook nog mee kunnen bellen, maar dat is bijzaak.

Ook in de HiFi zie je steeds meer apparaten die multifunctioneel zijn. De lijst met features op bijvoorbeeld een DVD-speler - als je het apparaat zo nog mag noemen - lijkt met ieder model langer te worden. Een multifunctioneel apparaat is - uitzonderingen daargelaten - per definitie een compromis. Het gaat er dus om om deze compromissen zo goed mogelijk te sluiten. Vandaag hebben we twee multifunctionele apparaten ter recensie. Of de juiste compromissen zijn gesloten kunt u lezen in onze recensies.

De eerste is de Arcam Solo, een DAB receiver met ingebouwde CD-speler. Arcam is zo slim geweest niet teveel functies in één apparaat te willen stoppen. Dus bij de Solo geen DVD afspeelmogelijkheid, geen SA-CD en ook geen surround. Wat u wel krijgt? Een elegant vormgegeven, ver boven zijn maat presterend stereo apparaat.

De Hifidelio is ook al zo’n handig apparaat. De Hifidelio is een draadloze Music Server met een 80Gb harde schijf. Bedieningsgemak is, ondanks zijn vele mogelijkheden, zeer intuïtief en de geluidskwaliteit boven verwachting.

Zoals u in zijn columns heeft kunnen lezen is Jan de Jeu onlangs verhuisd. In zijn nieuwe woning heeft Jan eindelijk de ruimte voor een aparte luisterkamer. De zolder wordt daartoe speciaal ingericht. Vandaag leest u wat er moest gebeuren om een goede stroomvoorziening aan te leggen.

Verder in deze uitgave de wekelijkse stroom software recensies en de Top 10 van hardware auteur Patrick Hendriks.

Redactie HiFi.nl

 

Nieuw op HiFi.nl

Hardware

Arcam Solo, door Patrick Hendriks 
Toen ik laatst lekker aan het internetten was, liep ik op de site van Arcam de Solo tegen het lijf. Het was liefde op het eerste gezicht. Ik hou van design, en de Solo voldoet aan mijn criteria voor wat betreft design. Mooi symmetrisch en strak vormgegeven met rondingen aan de zijkant, en uitgevoerd met een fraai display. Een sieraad op je meubel.

Multifunctioneel

Hermstedt Hifidelio, door Guido de Kanter 
Een vrij nieuw fenomeen in hifiland is de muziekserver: een apparaat met harde schijf en veelal ook netwerkaansluiting, waarop grote hoeveelheden muziek kan worden geplaatst. Muziekservers zijn zo een alternatief voor diegenen die op hun computer gemerkt hebben hoe comfortabel het is om veel muziek onder de vingertoppen te hebben, maar die geen zin hebben in een PC in de huiskamer.

Hifidelio


Achtergrondartikelen - Columns

Schone stroom, door Jan de Jeu 
Met mijn verhuizing naar een grote, uit de jaren dertig van de vorige eeuw daterende, vrijstaande woning ligt het realiseren van een oude droom binnen handbereik. Eindelijk zal ik in de gelegenheid zijn om een kamer te reserveren voor iets wat voor mij op één lijn ligt met basale behoeftes als eten, drinken, slapen, liefhebben, warmte en veiligheid; het luisteren naar muziek.

Multifunctioneel

De Top 10 van...Patrick Hendriks 
Hardware auteur Patrick Hendriks heeft een duidelijke voorkeur voor sfeervolle muziek....en tekenfilms. Mike Oldfield, Vangelis, Norah Jones behoren dan ook tot zijn favoriete artiesten. Shrek, Ice Age en Toy Story tot zijn favoriete films.

Plannen, door Rene van Es
Terwijl u zich uitstrekte op uw ligbed aan de kustlijn lopend van Malaga tot ver voorbij Istanboel, kwamen de redacteuren van HiFi.nl bij elkaar om samen de plannen te smeden voor het komende half jaar tot een jaar.


Software

Jacintha - Jacintha is her name (Vinyl), door Jan de Jeu 
Alsof deze dame introductie behoeft. Nee, de titel verwijst dan ook – zoals de subtitel “A Tribute to Julie London” al aangeeft – naar een album van de zangeres die in de zestiger en zeventiger jaren bekend werd met haar langzame, rustige songs getiteld “Julie Is Her Name”.

The Gents - Lux Aeterna (SA-CD), door Jan luijsterburg
Volgens mij is het met koren een beetje het zelfde als met harmonieorkesten: er zijn meer mensen die er in meedoen dan die er voor hun plezier naar gaan luisteren (tenzij er familieleden in het spel zijn). Dat is jammer want er wordt op veel plaatsen prachtige muziek gemaakt. Het jeugdige, uit het Roder jongenskoor voortgekomen mannenkoor The Gents (vroeger The Gentlemen of the Roder Boys Choir), onder leiding van Peter Dijkstra, is een voorbeeld van topkwaliteit dat gelukkig wel een publiek bereikt, mede dank zij prachtige uitgaven van Channel Classics.

Wire – The Scottish Play: 2004 (CD), door Jan Luijsterburg 
Na On the Box: 1979 is dit de tweede in een serie archiefuitgaven van Wire, de artistieke punkband die momenteel aan haar derde leven bezig is. Opzet en vormgeving van de uitgave is identiek: een sober zwart digipack op CD formaat met concertopnamen, op DVD en daarnaast ook op CD, zodat u kunt kiezen of u wilt horen of daarbij ook wilt kijken. The Scottish Play toont de band ten tijde van hun fantastische album Send.

Zubin Mehta in München (DVD-muziek), door Ferd Op de Coul
Westerse gewijde muziek koos de in India geboren dirigent Zubin Mehta voor zijn inaugurele concert in 1998 als chef-dirigent van de Bayerische Staatsoper te München. Hij begon met drie korte, plechtstatige “Sacrae Symphoniae” voor koperblazers van Giovanni Gabrieli, dirigeerde vervolgens Koor en Orkest van de Bayerische Staatsoper en solisten in Joseph Haydns “Missa in Tempore Belli” (Mis in oorlogstijd) en sloot het concert af met de prachtige en monumentale “Quattro Pezzi Sacri” voor koor en orkest van Guiseppe Verdi.

Caterina va in Città (DVD-film), door Jan Luijsterburg 
Het zal je maar gebeuren. Als pubermeisje abrupt uit je dagelijks leven in een provinciestadje gehaald worden om in Rome op een eliteschool vol verwende krengen je draai te moeten vinden. Het valt Caterina niet mee, en dat allemaal omdat vader, een frustreerde leraar met schrijversambities, via haar toegang tot de intelligentsia probeert te krijgen – en zich daar dan ook nog eens belachelijk maakt.

MERK

EDITORS' CHOICE